Traficul de internet si numarul de conexiuni in continua crestere in Romania

Now Reading
Traficul de internet si numarul de conexiuni in continua crestere in Romania


Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a publicat un nou raport cu privire la evolutia consumului de internet cat si al numarului de conexiuni.

In prima jumatate a acestui an, traficul de internet realizat prin intermediul retelelor mobile s-a dublat fața de prima jumatate a anului 2016, de la 71 mii TB la 145 mii TB. “Asa cum era de asteptat, consumul mediu lunar de internet mobil pe fiecare conexiune a depasit 1 GB, crescând de la 0,63 GB, cât se înregistra în primul semestru al anului 2016, la 1,20 GB în prima jumatate a acestui an”, a declarat președintele ANCOM, Sorin Grindeanu.

Numarul total de conexiuni la internet mobil de banda larga era de 16,6 milioane la mijlocul anului 2017, în creștere anuala cu 12,5%, iar rata de penetrare a internetului mobil la nivel de populație a ajuns la 85%, în creștere cu aproape 10 puncte procentuale fața de mijlocul anului anterior.

Traficul total realizat prin intermediul conexiunilor de internet mobil în banda larga a fost de 145 mii TB în primul semestru al anului 2017, dublu fata de primul semestru al anului trecut, când se înregistrau 71 mii de TB. De asemenea, traficul mediu lunar per conexiune în primul semestru al acestui an a crescut fața de primul semestru al anului 2016 cu 90%, de la 0,63 GB la 1,20 GB.


De asemenea, conform statisticilor ANCOM, numarul conexiunilor la internet fix în banda larga din România a ajuns la valoarea de 4,6 milioane la mijlocul acestui an, în creștere anuala cu 6%. Prin intermediul acestor conexiuni, utilizatorii au realizat un trafic total de 2,5 milioane de TB, consumul mediu lunar per conexiune fiind de 92 GB.

Datele statistice aferente perioadei cuprinse între semestrul I 2016 și semestrul I 2017 arata ca tot mai multe conexiuni de internet fix permit viteze best-effort de cel puțin 100Mbps. Astfel, din totalul de 4,6 milioane de conexiuni la puncte fixe, 2,9 milioane sunt conexiuni de mare viteza – 64% din total.

Conexiunile care permit viteze best-effort între 30Mbps si 100Mbps, precum si conexiunile care permit viteze între 10Mbps și 100Mbps reprezinta câte 13% din total, în timp ce doar 10% sunt conexiuni cu viteze de 10Mbps sau mai mici.

Numarul de conexiuni la internet fix instalate în mediul urban a crescut cu 8% comparativ cu prima jumatate a anului anterior, pâna la 3,3 milioane, în timp ce numarul de conexiuni din mediul rural înregistreaza o creștere ușoara de 3%, ajungând la valoarea de 1,3 milioane. Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet fix la nivel de gospodarii în mediul urban a atins 69%, respectiv 38% la nivel rural.


Aboneaza-te la noutati:

 
   

Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
100%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
IT MANIA