Kaspersky a realizat un studiu bazat pe metadate anonimizate ale sistemului de operare furnizate de utilizatorii retelei de securitate Kaspersky. Sondajul a aratat ca aproape un sfert (22%) dintre utilizatori folosesc in continuare sistemul de operare Windows 7 pe PC, desi acesta a incetat sa mai primeasca asistenta generala in ianuarie 2020. Cand un sistem de operare ajunge la sfarsitul ciclului sau de viata, nu mai exista actualizari emise de furnizor, nici remedieri critice legate de securitate.
Desi un sistem de operare de incredere poate arata bine la suprafata, pentru ca face in continuare tot ce trebuie sa faca, daca furnizorul nu-l mai sustine, poate fi susceptibil la atacuri. Cand sistemele de operare ajung la sfarsitul vietii, vulnerabilitatile raman fara patch-uri de actualizare pentru a rezolva problemele, oferind atacatorilor cibernetici modalitati multiple de a avea acces la un sistem. Prin urmare, este esential sa va actualizati sistemul de operare pentru a va proteja sau a va proteja reteaua de business de aceasta problema ce poate fi evitata.
Dintre cei care inca folosesc Windows 7 pe PC, consumatorii, companiile mici si mijlocii (IMM-urile) si business-urile foarte mici (VSB-urile) ocupa aproape aceeasi cota – 22% fiecare. Este demn de remarcat faptul ca aproape un sfert dintre VSB-uri folosesc inca sistemul de operare invechit si, in special avand in vedere ca nu au personal IT dedicat exclusiv pentru securitatea cibernetica – este mai important sa se asigure ca sistemul lor de operare este actualizat. Deocamdata, companiile pot primi in continuare asistenta extinsa cu plata pentru Windows 7, dar aceasta inseamna cheltuieli suplimentare – iar oferta nu va fi disponibila pentru totdeauna.
Descoperirile Kaspersky au aratat, de asemenea, ca doar un procent mic (mai putin de 1%) dintre oameni si companii utilizeaza inca sisteme de operare si mai vechi, cum ar fi Windows XP si Vista, sustinerea acestora fiind incheiata in 2014 si, respectiv, 2017. In general, aproape un sfert (24%) dintre utilizatori inca ruleaza un sistem de operare Windows fara suport tehnic.
Din fericire, 72% dintre utilizatori folosesc Windows 10, cea mai recenta versiune a sistemului de operare Windows, care pare sa fie si cea mai sigura alegere.
„Actualizarea sistemului de operare poate parea o problema pentru multi. Dar actualizarile sistemului de operare nu sunt acolo doar pentru a remedia erorile sau pentru a activa cea mai noua interfata. Procedura introduce remedieri pentru acele erori care pot reprezenta o usa deschisa pentru infractorii cibernetici. Chiar daca credeti ca sunteti vigilent si protejat in timp ce desfasurati activitati online, actualizarea sistemului dumneavoastra de operare este un element esential de securitate care nu ar trebui trecut cu vederea, indiferent de prezenta oricarei solutii de securitate. Daca sistemul de operare este invechit, nu mai poate primi aceste actualizari critice. Daca casa dumneavoastra este veche si se prabuseste, nu are rost sa instalati o usa noua. Este mai logic sa gasesti o casa noua, mai devreme sau mai tarziu. Aceeasi atitudine este necesara si atunci cand vine vorba de asigurarea securitatii sistemului de operare in care aveti incredere, care detine datele dumneavoastra”,
spune Oleg Gorobets, Senior Marketing Marketing Manager la Kaspersky.
Cunoasterea riscurilor implicate de un sistem de operare folosit dupa sfarsitul ciclului sau de viata este un prim pas, dar trebuie urmat de masuri concrete de protectie. Deci, pentru a va pastra in siguranta datele personale sau afacerea pe care o detineti este esențial să utilizati o versiune actualizata a sistemului de operare si sa va asigurati ca functia de actualizare automata este activata.
Daca nu este posibila actualizarea la cea mai recenta versiune de sistem de operare, organizatiile ar trebui sa ia in considerare acest vector de atac in modelul lor de amenintare si sa asigure separarea inteligenta a nodurilor vulnerabile de restul retelei. Nu in ultimul rand utilizati solutii cu tehnologii de prevenire a exploiturilor.