Un sfert (27%) dintre gamerii din intreaga lume se simt rusinati de timpul petrecut pe jocuri video si ascund acest lucru de parinti, arata cercetarile globale realizate de Kaspersky.
Aceasta noua cercetare, comandata de Kaspersky si efectuata de Savanta in noiembrie 2020, analizeaza situatia jocurilor video din 2020 in 17 tari, cu 5.031 de respondenti si ia in considerare modul in care dinamica dintre jucatori si parintii lor s-a schimbat si ce se poate face pentru a sparge barierele si stigmatele.
Potrivit gamerilor chestionati, aceasta rusine legata de timpul petrecut pe jocuri este datorata stigmelor arhaice despre jocurile video, cum ar fi „sunt daunatoare pentru sanatatea ta” (61%) sau „afecteaza creierul” (42%).
Cea mai mare dezamagire pentru gameri este ca, in timp ce parintii apreciaza multe dintre aspectele pozitive – creativitatea (43%), abilitatile sociale (34%), rezolvarea problemelor (31%) – sunt mai putin capabili sa le inteleaga pasiunea, in principal din cauza faptului ca jocul in sine si elementele sociale ale jocului sunt atat de diferite de filme si muzica. De fapt, jumatate (47%) considera ca, daca parintii lor ar intelege anumite jocuri, relatia lor s-ar imbunatati.
Mai mult, aproape jumătate spun că dacă au posibilitatea de a vorbi despre jocuri cu părinții lor, le-ar schimba viața în bine.De ce nu? Ei bine, jucătorii cred că se reduce la stereotipuri negative despre distracția lor. Mulți părinți consideră că jocurile video sunt nesănătoase, că jocurile provoacă boli precum obezitatea și insomnia. Un alt mit popular este că jocurile pe computer „putrezesc creierul”. Unii respondenți au afirmat că generația în vârstă consideră jocurile prea violente și că părinții intră în panică în legătură cu hărțuirea cibernetică.
Pentru a ajuta la acest lucru, Kaspersky a facut echipa cu trei mame pentru o prima discutie din seria „Mums Got Game”. Aceste mame sunt fie ele insele gameri, fie cresc gameri profesionisti si au multe de spus:
- Anne Fish, mama lui Benjyfishy (jucator Fortnite pentru NRGgg cu 2,5 m abonati pe Twitch)
- Keza MacDonald, Editor specializat pe jocuri video, Guardian
- Ruth Payne, mama lui Behzinga (unul dintre Sidemen, cu 4 milioane de abonati pe YouTube)
„Jocurile au oferit un sprijin imens multor persoane in acest an; oferind consolare, alinare si prietenie in vremuri dificile. Dar, pentru multe familii, perceptiile negative despre jocuri pot fi foarte contraproductive pentru a permite un dialog deschis si construirea de relatii.”
a spus Andrew Winton, vicepresedinte marketing la Kaspersky
Iată ce au spus cele trei mamici despre timpul petrecut pe jocuri video:
Opinii ale invitatelor discutiei initiata de Kaspersky:
Anne
- „eSports si jocurile video ofera abilitati transferabile precum cele de leadership si comunicare, iar colegiile si universitatile fac cursuri pentru a ajuta la acest lucru”
- „A putea juca intr-un spatiu public inseamna ca jocul poate deveni parte a conversatiei in familie”
- „Suntem cu totii blocati in casele noastre, deci ce moment mai bun pentru a ne implica mai mult in jocurile copiilor nostri”
Keza
- „Sustinerea pasiunilor copiilor dumneavostra este vitala, chiar daca nu le impartasiti”
- „Este vorba de a vedea jocurile in acelasi mod in care ati vedea orice alt interes si nu neaparat ca o forta potential daunatoare”
- „Carierele legate de gaming sunt bine platite si variaza de la muzica la arta, de la dezvoltare la codare, design, scriitura… si chiar jurnalism”
Ruth
- „Este important sa fii atent la ceea ce fac, dar trebuie sa ai incredere in ei”
- „Nu trebuie neaparat sa stii sa joci pentru a intelege gamingul”
- „Jocurile i-au dat lui Ethan o noua incredere imensa”
- „Prietenii din jocuri sunt un grup de sustinere extraordinar”

Nu toate îndoielile părinților sunt nefondate. De exemplu, mulți respondenți sunt de acord că agresiunile în joc sunt într-adevăr o problemă, iar unii observă că au avut probleme cu înșelătorii.
Nu uitați nici de escroci: conturile de jocuri, în special cele care conțin articole valoroase, sunt ținte principale pentru deturnare. Discuțiile de familie ar putea ușura o parte din stresul cauzat de situație.
Nu toți părinții văd jocurile ca pe lucrarea diavolului, așa cum arată sondajul Kasperksy. Multe mame și tati sunt de acord că jocurile pot oferi o anumită posibilitate de creativitate. Ei recunosc, de asemenea, că jocurile pot ajuta jucătorii să aleagă o limbă străină, precum și să dezvolte abilități de comunicare (inclusiv interculturale), de echipă și de rezolvare a problemelor – abilități găsite în cursuri costisitoare, sesiuni de formare și programe universitare întregi.