Luna aceasta s-au implinit 12 de ani de cand in Romania a fost implementat sistemul prin care numere de telefon de la un operator pot fi portate in alta retea.
Cu alte cuvinte romanii care vor sa isi pastreze numarul de telefon schimband reteaua de telefonie au la dispozitie aceasta posibilitate iar rapoartele ANCOM releva ca peste 7 milioane de numere de telefon au fost portate intre retele din 2008 si pana in prezent.
În cei 12 ani de la lansarea portabilitații, au fost portate în total 7.005.720 de numere, dintre care 6.121.287 sunt numere de telefonie mobila si 884.433 sunt numere de telefonie fixa.
Utilizatorii au la dispoziție site-ul www.portabilitate.ro, unde pot afla în ce retea functioneaza orice numar de telefon folosit în România, chiar daca a fost portat. Totodata, site-ul ofera detalii cu privire la pasii care trebuie urmati pentru a porta un numar de telefon, raspunsuri la întrebari care apar frecvent în situatia portarii numerelor, dar si sfaturi pentru a evita posibilele probleme care pot interveni pe parcursul procesului de portare.
Cum te portezi in 2020 ?
Ultima experienta de portare a unui numar de telefon are doar 2 saptamani. Am ales portarea unui numar de telefon din reteaua mobila Vodafone in reteaua DigiMobil. De retinut este ca cererea de portare a unui numar de telefon se face la operatorul de telefonie unde vrei sa iti muti numarul de telefon. Te vei prezenta cu un act de idenditate, si daca vrei sa muti un numar de telefon la abonament, preferabil cu ultima factura. Procesul de portare dureaza minim 3 zile si vei fi contactat de operatorul de telefonie de la care vrei sa te portezi pentru a ti se comunica primirea cererii dar si momentul de la care portarea se va finaliza. Operatorul la care alegi sa te portezi iti va aloca un numar provizoriu pana la finalizarea procesului de portare.
Este de preferat sa alegi momentul portarii in luna in care iti expira abonamentul de telefonie la operatorul de la care vrei sa te muti. Citeste cu atentie contractele si clauzele de reziliere precum si data la care expira contractul pentru a fi sigur ca cererea ta nu va fi respinsa sau ca nu vei fi pus la plata unor despagubiri.
De altfel in acest an autoritatea a primit 168 de sesizari de la utilizatori cu privire la desfasurarea procesului de portare, principalele probleme sesizate fiind termenele asociate procesului de portare, refuzul portarii sau alocarea numerelor provizorii.
Portabilitate in 2020
De la începutul acestui an pâna la 30 septembrie au fost portate 667.469 de numere de telefon, din care 623.077 sunt numere de telefonie mobila si 44.392 sunt numere de telefonie fixa.
În aceasta perioada, RCS&RDS a primit în retea prin portare 266.661 de numere de telefonie mobila, urmat de Telekom Romania Communications cu 107.830 de numere portate, Vodafone cu 95.640 de numere, Orange cu 87.790 numere si Telekom Romania Mobile Communications cu 65.138 de numere portate.
În ceea ce privește telefonia fixa, RCS&RDS a primit în retea 18.491 numere, Orange 11.152, Vodafone 9.556, GTS Telekom 2.198 și Telekom Romania Communications 796 numere.