Principalele griji în legătură cu inteligența artificială (AI) și viitorul său este cum într-o zi, se va dovedi ca este cea mai mare tehnologie capabila sa ucida forța de muncă sau, chiar mai rău, roboții autonomi se vor grupa și vor șterge rasa umană. complet.
Încă așteptăm dovezi clare despre cum s-ar putea întâmpla acest lucru, dar între timp în China, un studiu a descoperit că 88 la sută dintre lucrători au mai multă încredere în roboți decât in managerii lor umani.
Studiul, care a fost publicat marți de compania americană de software Oracle și firma de cercetare Future Workplace, a sondat 8.370 de angajați, manageri și lucrători în resurse umane din 10 țări, în perioada iulie-august a acestui an. Concluziile sale au relevat faptul că nivelul de încredere al roboților din China la locul de muncă este cu mult peste media globală, aproximativ două treimi din lucrători recunoscând că se simt optimisti cu privire la colaborarea cu robotii.
„În ultimii doi ani, am constatat că lucrătorii au devenit mai optimiști, deoarece s-au adaptat mai mult cu Inteligenta artificala la locul de muncă”, a declarat Dan Schawbel, director de cercetare la Future Workplace. „Acest studiu arată că AI redefinește nu doar relația dintre lucrător și manager, ci și rolul unui manager într-un loc de muncă condus de AI. Pe baza descoperirilor, managerii vor rămâne relevanți în viitor dacă se vor concentra pe a fi uman și a folosi abilitățile lor soft, lăsând în același timp roboților abilitățile tehnice și sarcinile de rutină. „
Deși este optimist cu privire la intrarea AI în forța de muncă, studiul a arătat o tendință care s-ar putea dovedi problematică: 26% dintre participanți au încredere în AI pentru a oferi informații imparțiale.
Rezultatele sondajului privind AI în forța de muncă vin într-un moment în care AI este utilizat mai mult ca niciodată la locul de muncă – aproape jumătate dintre participanți au spus că folosesc o formă de AI în activitatea lor de zi cu zi. Deși exista producatori și mass-media de la Hollywood care se tem de roboți, un sfert dintre respondenți au declarat că relația lor cu AI la locul de muncă a fost „iubitoare și îmbucurătoare”.
Deși nu neagă faptul că multe locuri de muncă ar putea beneficia de mâna de ajutor a unui bot – pentru sarcini administrative și rezolvarea problemelor – nu ar trebui să ne bazăm orbit pe AI pentru îmbunătățirea locului de muncă. Trebuie să ne întrebăm cum a fost creat, dezvoltat și dacă a fost instruit în principal de un demografic. Pentru ca toată lumea să beneficieze de AI, o echipă mai diversă ar trebui să fie la volanul creării acestei tehnologii – atunci putem începe să avem încredere în ea.