Acceleratorul de intreprinderi sociale F-LANE isi lanseaza programul pentru 2020 cu 10 echipe inalt calificate, propunandu-si sa sprijine femeile din intreaga lume cu ajutorul tehnologiei.
F-LANE este primul accelerator din Europa care pune accentul pe start-up-urile cu impact social care utilizeaza tehnologia pentru a sprijini femeile din intreaga lume.
Din totalul de 455 de aplicatii, juriul de experti F-LANE a selectat cele mai convingatoare zece companii aflate la inceput de drum in afaceri.
Companiile finaliste sunt start-up-uri si proiecte sociale din Emiratele Arabe Unite, Rwanda, Uganda, Kenya, Chile, Brazilia, Marea Britanie, Pakistan, Suedia si Danemarca. Modelele lor de business variaza de la platforme de asistenta medicala, servicii de mobilitate de incredere si servicii financiare pentru femei, pana la servicii pentru copii cu nevoi speciale. Programul acceleratorului a demarat pe 7 septembrie 2020.
Vodafone Institute a lansat prima data F-LANE in 2016 si de atunci s-a angajat sa sprijine intreprinderile sociale care sustin femeile prin tehnologie. In contextul pandemiei globale COVID-19, in acest an, programul acceleratorului se va desfasura pentru prima data online. Vodafone Institute a considerat ca acest lucru este o oportunitate pentru a dubla numarul de start-up-uri participante de la cinci, la 10 echipe. Acest lucru permite extinderea diversitatii si ariei regionale a startup-urilor fata de anii precedenti.
Acceleratorul F-Lane 2020 va incepe cu un program de cinci saptamani care include suport personalizat, mentorat, instruire, networking si acces la o retea de investitori de impact. Marea finala va fi Ziua Demo din 5 noiembrie 2020, ce se va desfasura online si la care vor participa investitori si factori de decizie din afaceri, mass-media si politica.
„Vrem sa sustinem dezvoltarea modelelor sociale de afaceri care au potentialul de a schimba oportunitatile economice, bunastarea si oportunitatile viitoare ale tinerelor si femeilor din intreaga lume. Solutiile tehnologice, precum si colaborarea intreprinderilor sociale si a liderilor lor cu companii precum Vodafone joaca un rol esential in favorizarea progresului social. Faptul ca numarul de aplicatii pentru F-LANE s-a dublat in 2020 subliniaza importanta acestor programe din zona sociala”
Inger Paus, Managing Director, Vodafone Institute for Society and Communication
Echipele finaliste din cadrul F-LANE 2020 sunt:
- Hive Online (Suedia, Danemarca, Rwanda) – este o platforma care acroda finantare in randul comunitatii, permitand antreprenorilor marginalizati din punct de vedere financiar (femeile din mediul rural din Africa) sa aiba acces la credite si piete noi. Avand la baza tehnologia blockchain, solutia lor ofera un istoric de incredere financiara bazat pe fapte si actiuni comerciale.
- Nabta Health (Emiratele Arabe Unite) – este o companie de asistenta medicala hibrida care combina metode digitale si traditionale pentru a imbunatati rezultatele in materie de sanatate ale femeilor pentru identificarea si gestionarea bolilor netransmisibile.
- Bidhaa Sasa (Kenya) – este o companie de finantare si distributie care ofera o gama larga de bunuri de uz casnic ce imbunatatesc calitatea vietii familiilor din mediul rural – in special a femeilor. Pentru a face aceste produse mai accesibile, Bidhaa Sasa ofera un sistem de credit pe baza raspunderii de grup, astfel incat clientii sa poata plati ratele, iar bunurile sunt livrate direct la usa clientului.
- Zoora (Uganda) – este o platforma digitala pentru accesul atat la instruire si la instrumente sigure de pastrare a datelor, cat si la resurse agricole. Dezvoltarea abilitatilor acestor femei si sprijinirea acestora cu stocarea datelor sunt premisele pentru obtinerea de imprumuturi de la institutiile financiare si, astfel, platforma ajuta la imbunatatirea mijloacelor lor de trai.
- Akojo Market (Marea Britanie) – este o platforma de e-commerce care promoveaza brand-uri independente (majoritatea fondate de femei) care opereaza procese de productie si modele de afaceri durabile si etice.
- ProyectoMoms (Chile) – este o platforma si o comunitate online care conecteaza femeile aflate in cautarea unui loc de munca si companiile care fac angajari. ProyectoMoms incurajeaza femeile sa-si reia activitatea profesionala dupa ce devin mame, combinand astfel cu succes viata de familie cu dezvoltarea aptitudinilor pentru a avea independenta economica.
- SheKab (Pakistan) – este o aplicatie lunara de carpool special si atent conceputa pentru femeile de cariera din Pakistan, pentru ca acestea sa calatoreasca liber in anumite intervale orare. Hartuirea femeilor in transportul public este o problema majora in Pakistan, care le limiteaza libertatea de miscare. Acest serviciu bazat pe abonament este un mod sigur, fiabil si accesibil pentru femei de a se deplasa liber in timp ce soferii de taxi – care sunt special instruiti si intervievati pentru a asigura siguranta clientelor – castiga un venit lunar stabil.
- Autsera (Marea Britanie) – foloseste tehnologia de realitate virtuala pentru a oferi instruire sociala si de comunicare copiilor autisti, ajutandu-i astfel sa se integreze si sa comunice mai bine, sa devina mai independenti si mai putin vulnerabili.
- Mete a Colher (Brazilia) – sprijina femeile braziliene care sunt victime ale violentei domestice. Platforma lor, Tina, este un serviciu cumparat de corporatiile care doresc sa asigure angajatelor lor un mod de a beneficia de indrumare si asistenta de specialitate atunci cand acestea experimenteaza orice fel de violenta acasa. Prin intermediul unui chat anonim, o angajata poate purta o conversatie cu un asistent social si un psiholog, iar profesionistii Tina transmit informatiile catre centrele de sprijin relevante sau departamentele de politie si urmaresc evolutia cazului.
- LuluLab (Danemarca) – dezvolta jocuri antrenante si educative pentru a schimba educatia traditionala si pentru a adresa subiecte acum tabu precum sanatatea reproducerii si drepturile sexuale. LuluLab ofera jocurile ca serviciu organizatiilor internationale si ONG-urilor pentru a fi accesate de catre beneficiarii lor.