Adobe Flash Player, plug-in pentru browserele web care a adus animații bogate și interactivitate pe site-urile web, a ajuns oficial la sfârșitul existenței sale pe piață.
Lansat în 1996, Adobe Flash Player a fost odată una dintre cele mai populare modalități de transmitere a videoclipurilor și de jocuri online. Dar a fost afectat cu mari probleme de securitate și nu a reușit să treacă la era smartphone-ului.
Adobe nu va mai oferi actualizări de securitate pentru Flash și a îndemnat oamenii să îl dezinstaleze. De asemenea, va opri videoclipurile și animațiile care rulează în Flash Player din 12 ianuarie.
Când Flash a fost lansat pentru prima dată, majoritatea utilizatorilor de internet s-au conectat prin conexiuni dial-up, care erau foarte lente conform standardelor actuale.
Dar Flash permitea designerilor și animatorilor de web să ofere conținut interesant care ar putea fi descărcat relativ rapid.
Flash a fost mai mult decât afișarea de animații – a permis, de asemenea, site-urilor web precum YouTube să transmită videoclipuri de înaltă calitate.
Până în 2009, Adobe Flash a fost instalat pe 99% din computerele desktop conectate la internet. Dar de atunci lumea începuse s- se îndrepte spre dispozitivele mobile și Adobe a reacționat lent.
„Ne-am optimizat pentru telefoanele de nivel inferior cu Flash Lite. A avut un succes incredibil în locuri precum Japonia, dar nu a fost același cu Flash-ul complet pentru desktop. Nu a fost pe deplin compatibil.”,
explică David Mendels, fost vicepreședinte executiv al produselor de la Adobe.
În aprilie 2010, Steve Jobs, de la Apple, a scris o scrisoare deschisă în care expunea de ce Apple nu lăsa Flash să ruleze pe iPhone și iPad. Flash, a susținut el, a fost greoi de utilizat pe un ecran tactil, nesigur, o amenințare la adresa securității și un mare consumator al duratei de viață a bateriei. Steve Jobs a spus că videoclipurile și animațiile ar putea fi livrate în schimb cu HTML5 și alte tehnologii deschise, făcând Flash redundant pe un smartphone sau tabletă.
„Când iPhone-ul a ieșit, Flash nu era prea pregătit. Dar, de asemenea, cred că Apple a vrut să creeze un ecosistem exclusiv Apple,
a declarat dl Mendels pentru BBC.
În cele din urmă, Adobe a lansat o versiune a Flash Player-ului său care funcționează pe smartphone-uri.
Dar internetul trecuse mai departe. Marci mari, cum ar fi Facebook, Netflix și YouTube, transmiteau deja videoclipuri pe smartphone-uri fără Flash, iar în noiembrie 2011 Adobe a încheiat dezvoltarea Flash pentru dispozitive mobile.
Adobe a continuat să producă Flash Player pentru computerele desktop, dar software-ul a suferit din cauza mai multor defecte de securitate.
În 2015, Apple a dezactivat în mod implicit pluginul din browserul său web Safari, iar Google Chrome a început să blocheze unele bucăți de conținut Flash.
În iulie 2017, Adobe a anunțat că va retrage Flash în 2020. Acesta a spus că alte tehnologii, cum ar fi HTML5, s-au maturizat suficient pentru a oferi o „alternativă viabilă”, fără a fi nevoie ca utilizatorii să instaleze și să actualizeze un plug-in dedicat.
Întrucât Adobe va împiedica Flash Player să afișeze conținut începând cu 12 ianuarie, există temeri că ani de animații, jocuri și site-uri interactive vor fi pierdute.
Compania de jocuri Zynga a închis versiunea originală a jocului său video FarmVille în ajunul Anului Nou, după 11 ani, deoarece s-a bazat pe Flash pentru a rula.
Un proiect deschis, colaborativ, cunoscut sub numele de Ruffle, lucrează la dezvoltarea de software care poate reda conținut Flash într-un browser web, fără a necesita un plug-in.
Adobe a furnizat instrucțiuni pentru eliminarea Flash pe computerele Windows și Mac pe site-ul său web. Acesta a avertizat: „Dezinstalarea Flash Player vă va ajuta să vă securizați sistemul, deoarece Adobe nu intenționează să emită actualizări Flash Player sau patch-uri de securitate după data anunțării sfârșitului de viață.”