Vestea renuntarii la pluginul Flash Player ca standard pentru continut multimedia este deja cunoscuta de mai bine de un an de zile.
Browserele Chrome sau Firefox au inceput sa renunte gradual la plugin iar Opera, care este bazat pe motorul Chromium, este si el in acelasi grup. Despre blocarea continutului Flash in browserul Edge sau Internet Explorer de la Microsoft nu am aflat prea multe, cert este ca acest tip de continut ruleaza in continuare fara probleme
Daca in ultima perioada ati experimentat probleme cu pluginul Flash in browserele Chrome, Firefox sau Opera, trebuie sa stiti ca nu ati facut nimic gresit. Versiunea 54.0.2840.71 m a lui Google Chrome, dar si versiunea 49.0.2 a lui Firefox blocheaza implicit orice continut de tip Flash Player.
In cele mai multe din cazuri erorile afisate pe paginile web arata cam asa:
In general, continutul de tip Flash este folosit predominant de site-uri pentru redarea de videoclipuri, jocuri sau reclame animate. Pentru cele din urma, majoritata advertiserilor au inceput sa schimbe standardul si sa renunte la Flash in favoarea altor tehnologii. In aceeasi ordine de idei, site-urile de videosharing au adoptat formatul HTML5 de redare.
Exista insa servicii de videosharing prinse nepregatite care acum au de lucru la gasirea unor solutii pentru ca acest tip de continut sa fie redat. Spre exemplu, streamul LIVE al postului Litoral TV este oferit prin intermediul serviciului Ustream, iar in momentul de fata, pentru a putea urmari continutul, utilizatorii sunt obligati sa treaca prin anumite setari pentru a debloca afisarea continutului flash. Acelasi lucru se intampla si in cazul serviciului 220.ro, acolo unde emisiunea ITMANIA are un canal dedicat. Pe site-ul in sine, playerul a fost adaptat la standardul HTML5 insa versiunea player-ului incorporabil pentru alte site-uri foloseste in continuarea standardul Flash.
Acestea sunt evident doar doua exemple si pentru a veni in sprijinul vostru avem cateva solutii. Trebuie stiut ca formatul Flash nu a fost interzis in totalitate, iar utilizatorii pot activa continutul pe acele site-uri in care au incredere. Pentru asta vor avea de facut cateva setari, care difera de la browser la browser:
- Activarea continutului Flash pe Firefox se face prin apasarea pe butonul Allow, care apare imediat sub bara de adrese. Puteti opta pentru deblocarea continutului o singura data, sau sa slavati preferintele pentru site-ul respectiv, astfel incat sa nu fiti nevoiti sa repetati operatiunea de mai multe ori. Va recomandam sa faceti acest lucru doar pe acele site-uri de incredere (playere video, streamuri live…);
- Activarea continutului Flash in Google Chrome presupune cativa pasi putini mai complicati, intrucat optiunile sunt mai greu de gasit daca va chinuiti sa cautati in meniul de setari. Pentru a activa continutul Flash urmati pasii urmatori: in bara de adrese tastati chrome://plugins >> iar in dreptul Adobe Flash Plaer, bifati optiunea Always Allowed to run, inchideti browserul si reporniti-l.
Pentru Google Chrome, este posibil insa ca acesti pasi sa nu fie necesari, motiv pentru care va recomandam folosirea altui browser pentru a evita setarile suplimentare.
In teorie, renuntarea la continutul Flash ar trebui sa fereasca utilizatorii de eventuale atacuri informatice. In practica insa, foarte multi utilizatori folosesc in continuare standardul iar multe website-uri sunt in continuare nepregatite sa renunte definitiv la ele. Experienta de navigare poate fi una neplacuta pentru utilizatori iar developerii vor avea de lucru pana la renuntarea definitiva la Flash Player.