Utilizatorii Photoshop, Illustrator și ai altor aplicații Adobe Creative Cloud sunt revoltați după ce au observat schimbări recente în termenii de utilizare ai companiei. Noii termeni oferă Adobe dreptul de a accesa conținutul utilizatorilor „atât prin metode automate, cât și manuale.”
Un pop-up recent din aplicațiile Adobe a sugerat că compania ar accesa conținutul utilizatorilor pentru „revizuirea conținutului,” dar termenii compleți afirmă și că Adobe poate folosi „tehnici precum învățarea automată pentru a îmbunătăți Serviciile și Software-ul nostru.” Acești termeni oferă Adobe dreptul de a accesa conținutul utilizatorilor „atât prin metode automate, cât și manuale.”
O altă secțiune a aceluiași document oferă Adobe o „licență neexclusivă, la nivel mondial, fără redevențe, sublicențiabilă, pentru a utiliza, reproduce, afișa public, distribui, modifica, crea lucrări derivate bazate pe, efectua public și traduce Conținutul.”
Mulți utilizatori au subliniat că această secțiune acordă companiei un spectru foarte larg de drepturi asupra conținutului creat de utilizatori. Adobe spune că va folosi acest drept „exclusiv în scopul operării sau îmbunătățirii Serviciilor și Software-ului.” Totuși, limbajul pare intenționat vag și oferă utilizatorilor puțin control asupra modului în care conținutul lor este utilizat sau partajat cu terți.
Furia provocată de noii termeni Adobe se datorează faptului că compania nu oferă aplicații precum Photoshop ca achiziție unică. În schimb, utilizatorii trebuie să plătească pentru o licență lunară, care îi face dependenți de Adobe și de actualizările sale regulate de funcționalități și termeni legali.
O pagină separată de FAQ privind analiza conținutului pe site-ul Adobe sugerează că compania „nu analizează conținutul procesat sau stocat local pe dispozitivul tău.” Totuși, planurile de abonament Adobe includ 100GB de stocare în cloud. Și deși oferă o opțiune de renunțare, Adobe poate accesa în continuare datele în „anumite circumstanțe limitate.” Mulți argumentează, de asemenea, că analiza conținutului ar trebui să fie opțională prin înscriere explicită.
Adobe nu este singura companie care se confruntă în prezent cu controverse legate de AI generativ și confidențialitate. Funcția Recall AI de la Microsoft, care urmează să fie lansată, a fost criticată de experții în securitate cibernetică pentru că ar putea expune date sensibile, cum ar fi parolele.