Un băiat de 13 ani cu epilepsie severă din Regatul Unit a devenit prima persoană din lume care a primit un implant cerebral ce ajută la controlul crizelor.
Conform The Guardian, Oran Knowlson a suferit o intervenție chirurgicală la Spitalul Great Ormond Street (GOSH) din Londra pentru a-i fi montat neurostimulatorul Picostim în creier, pentru a trata sindromul Lennox-Gastaut, o formă rară de epilepsie rezistentă la tratament.
Knowlson a primit neurostimulatorul în octombrie 2023, ca parte a unui program pilot derulat de GOSH în colaborare cu University College London, King’s College Hospital și University of Oxford.
De la instalarea implantului, dezvoltat de Amber Therapeutics, crizele diurne ale lui Oran s-au redus cu 80%. Anterior, crizele sale erau atât de severe încât necesita îngrijire constantă și, uneori, își pierdea cunoștința, având nevoie de resuscitare.
„Pentru Oran și familia sa, epilepsia le-a schimbat complet viața, așa că să-l vedem călărind și recâștigându-și independența este absolut uimitor”, a declarat Martin Tisdall, neurochirurg pediatric la GOSH. „Nu am putea fi mai fericiți să facem parte din călătoria lor.”
Povestea lui Oran:
Echipa chirurgicală a lui Tisdall a instalat implantul montând Picostim pe craniul lui Knowlson și inserând două electrozi adânc în creierul său, până au atins talamusul.
Electrozii au fost apoi conectați la neurostimulator, care trimite constant curent electric ușor către creier pentru a preveni sau atenua crizele. Justine Knowlson, mama lui Oran, a confirmat acest lucru când a discutat despre cum implantul i-a îmbunătățit calitatea vieții fiului său.
„Am văzut o mare îmbunătățire; crizele s-au redus și sunt mai puțin severe,” a spus ea. „Este mult mai vorbăreț, mai implicat. A împlinit 13 ani și acum am cu adevărat un adolescent – este fericit să-mi spună nu. Dar asta îi îmbunătățește calitatea vieții, când poate să se exprime mai bine.”
Neurostimulatorul Picostim este doar unul dintre dispozitivele pentru tratamentul crizelor care sunt testate.
În 2020, cercetătorii din Israel au dezvoltat un dispozitiv EEG purtabil numit Epiness, care poate prezice crizele cu până la o oră înainte de a începe. Cu doi ani mai devreme, a fost creată o brățară inteligentă numită Nightwatch pentru a detecta crizele epileptice nocturne și a contacta personalul de îngrijire al purtătorului în momentul declanșării acestora.