Fara sa surprinda prea mult parintii, se pare ca utilizarea excesiva a smartphone-urilor îi face pe adolescenți nefericiți.
Asta sustine un nou studiu al Universitatii de Stat din San Diego, care a analizat datele obtinute de la peste un milion de elevi din clasa a VIII-a, a 10-a și a XII-a din SUA. Rezultatele arată ca adolescenții care au petrecut mai mult timp în social media, jocuri, mesaje text și chat folosind telefoanele nu au fost la fel de fericiti ca cei care s-au jucat, au facut sport, au ieșit afară și au interacționat cu ființe umane reale.
Dar sunt ecranele de vina ca adolescentii sunt mai tristi sau faptul ca acestia sunt mai predispusi sa se izoleze într-o lume virtuală? Principalul autor al studiului și profesor de psihologie, Jean M. Twenge, consideră că telefonul contribuie la nefericirea lor, nu invers.
„Deși acest studiu nu poate să arate o cauzalitate, mai multe alte studii au arătat că utilizarea mai multor mijloace de comunicare socială duce la nefericire, dar nefericirea nu duce la utilizarea mai multor mijloace de comunicare socială”, a spus Twenge.
Totusi nici abstinența nu pare să rezolve problema, după cum s-a menționat în studiul lui Twenge. Un alt studiu recent realizat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din S.U.A. și condus, de asemenea, de Twenge, a constatat o creștere a depresiei și a sinuciderii în rândul fetelor adolescente, strans legata de marirea timului petrecut pe telefoanele lor.
Este alarmant, mai ales având în vedere vârsta la care copiii incep sa foloseasca smartphone-urile, care este in continua scadere – de la 12 ani în 2012 la 10,3 ani în 2016.
Twenge studiaza comportamentul adolescentilor inca de la începutul anilor ’90 și s-a aflat la conducerea cercetărilor care sugerează o schimbare bruscă a comportamentului și a stărilor emoționale ale adolescenților din cauza utilizării smartphone-urilor. Ea spune că a avut loc o schimbare dramatică începând cu anul 2012, când copiii din ce in ce mai tineri au început să isi petreaca mai mult timp in fata ecranelor.
Cercetătorii au descoperit mai multe lucruri în timp ce analizau datele din acest studiu. Satisfacția vieții, respectul de sine și fericirea adolescenților s-au prăbușit după 2012.
Pentru a susține această lucrare, studiile anterioare ale lui Twenge sugerează că copiii care petrec cel puțin patru sau cinci ore pe telefonul lor își măresc factorul de risc pentru sinucidere cu un procentaj enorm de 71%, indiferent dacă este vorba de videoclipuri cu pisici sau de altceva. Timpul petrecut pe dispozitiv, nu conținutul, a fost cel mai important.
„Cea mai mare schimbare în viața adolescenților între 2012 și 2016 a fost creșterea timpului petrecut pe mediile digitale și scăderea ulterioară a activităților sociale și a somnului”, a spus Twenge. „Cheia utilizării mediilor digitale și fericirea este limitată.”
Ea sugerează că adolescenții ar trebui să petreacă nu mai mult de două ore pe zi pe mass-media digitala, să faca mai multe exerciti fizice și să încerce să se întâlnească cu prietenii față-în-față pentru a crește gradul de fericire – lucruri pe care si adulții ar putea să le folosească mai mult.