Tehnologiile AI sunt testate în prezent de cercetători pentru a găsi metode eficiente pentru prescrierea tratamentului corect pentru depresie.
De obicei, medicii le prescriu la început pacienților antidepresive, dar durează cel puțin patru săptămâni pentru ca acestea să înceapă să aibă efecte, iar cercetările au arătat că doar aproximativ 30% dintre pacienți răspund bine la primul medicament pe care l-au primit.
„În acest moment, selecția tratamentului se bazează pur și simplu pe încercări și erori”,
spune dr. Madhukar Trivedi, profesor de psihiatrie la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center.
Însă o nouă cercetare promițătoare publicată în sugerează că un simplu test cerebral, asociat cu idei din inteligența artificială (AI), poate prezice dacă un antidepresiv va funcționa la un anumit pacient ce suferă de depresie.
Trivedi și echipa sa au creat un algoritm de învățare automată conceput pentru a analiza datele din encefalogramelor a 200 de pacienti diagnosticați cu depresie și au constatat că 65% dintre participanții la studiu cu o semnătură de unde cerebrale au arătat, de asemenea, un răspuns puternic la un anumit tratatemt. Acest lucru, spune Dr. Amit Etkin, unul dintre autorii lucrării și profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford, este „mult mai bun pentru medic” decât utilizarea factorilor clinici, cum ar fi dacă pacienții au anumite tipuri de simptome, pentru a încerca să ghicească dacă pacientul va răspunde bine la un medicament.
Cercetătorii și-au aplicat algoritmul AI la datele dintr-un studiu separat în care oamenii au avut teste EEG înainte de a fi supuse stimulării magnetice transcraniene (TMS), o tehnică de stimulare a creierului pentru tratarea depresiei. Ei au descoperit că persoanele care nu erau de așteptat să răspundă bine la sertralină, pe baza undelor creierului lor, aveau tendința de a avea răspunsuri pozitive la TMS.
Toate aceste cercetări sunt încă preliminare. Dar utilizarea AI (inteligența artificială) în psihiatrie se extinde rapid. Inteligența artificială asigură o gamă largă de aplicații utilizate sau în dezvoltare pentru a diagnostica sau trata tratamentul bolilor mintale precum depresie.
Aplicațiile de terapie și chatbot-urile folosesc învățarea automată pentru a adapta sfaturile oferite utilizatorilor, de exemplu, iar un studiu din 2018 a folosit AI pentru a analiza cuvintele pe care oamenii le postează pe Facebook și a constatat că un algoritm ar putea prezice destul de precis dacă o persoană va primi un diagnostic de depresie mai târziu.
Analiza computerizată a datelor EEG este în creștere. Cercetătorii au folosit recent pentru a extrage datele EEG ale sugarilor și au fost capabili să prezică diagnosticarea autismului la copii la doar câteva luni.
Următorul pas este realizarea de studii clinice în care AI sugerează un tratament bazat pe modelele EEG ale pacientului „pentru a vedea dacă aceste rezultate sunt valabile”. Etkin consideră că în aproximativ cinci ani, instrumentul de predicție al echipei sale va fi gata pentru utilizare clinică.
Pe măsură ce apare o abordare mai personalizată a depresiei, mulțumită AI, Trivedi speră că oamenii vor fi mai înclinați să caute tratament și să și îl respecte.