Retelele de socializare au schimbat in mod dramatic modul cum oamenii se pot mobiliza pentru a participa impreuna la diverse evenimente. Fie ca vorbim de concerte, evenimente sportive sau mitinguri de sustinere sau de protest, Facebook e cel mai probabil locul de unde te informezi atunci cand vrei sa participi la un eveniment din apropiere.
Si tot Facebook ne-a usurat sarcina de a promova un eveniment la care participam in randul prietenilor nostri de pe reteaua de socializare. Fie ca postam poze, filmari sau transmisiuni in direct, promovarea cu ajutorul gadget-urilor si a traficului de internet care e de acum nelimitat, totul este mult mai usor.
Si cu toate astea exista niste reguli atunci cand postam continut pe Facebook, dar de multe ori aceste reguli par a fi exagerate sau greu de inteles.
Mitingurile de protest impotriva modificarilor la legile justitiei au fost promvate prin intermediul retelelor de socializare, mai ales prin intermediul Facebook. In ultima perioada insa Facebook pare ca a modificat regulile cu privire la promovarea unor evenimente cu conotatii politice.
Zeci de persoane se plang, incepand de duminica, de faptul ca Facebook le-a blocat conturile sau posibilitatea de a posta pe paginile lor, dupa ce au distribuit sau publicat materiale legate de protestele antiguvernamentale. Cei mai multi sunt informati ca postarile lor sunt „suspecte de spam”, „incalca standardele comunitatii” sau „folosesc incorect” unele instrumente ale retelei de socializare, scriu jurnalistii de la Hotnews.
Marian Ionescu, vlogger si om de comunicare, a scris pe blogul personal că a fost blocat după ce a dat share paginii care îi chema pe oameni la proteste „Stop Legile justiției! Nu scăpați”, relateaza si cei de la Pagina de Media.
„După ce am dat share evenimentului “Bucuresti – STOP Legile Justiției! Nu scăpați!” și am invitat oamenii să iasă la o plimbare pe Magheru ca să vadă “luminițele”, m-am trezit că nu mai puteam posta nimic de la protest sub motivul că fac spam sau nu respect “standardele comunității””, a scris Marian Ionescu, pe blogul său.
Dragos Stanca, seful companiei Thinkdigital, ce lucreaza cu Facebook in campanii publicitare si ale proiecte de comunicare in social media, a cerut, duminica, oamenilor sa ii semnalizeze conturi blocate „automat si aparent abuziv, prin raportare masiva”, el afirmand ca va incerca sa afle „daca e sau nu un fenomen coordonat”.
Postarea acestuia a strans sute de reactii si comentarii de la oameni care au raportat ca s-au trezit cu conturile blocate. Utilizatorii afectati au spus ca au fost blocati pe parcursul zilei, de cele mai multe ori, in cazurile semnalate, ei putand sa comenteze sau sa reactioneze la alte mesaje, dar nu sa publice propriile materiale sau sa distribuie.
Ce se intampla cand ai contul blocat pe Facebook ?
Este o practica ca reteaua de socializare sa blocheze conturile unor utilizatori daca Facebook considera ca se incalca unele reguli. Spre exemplu daca mergi la un concert si inregistrezi tot evenimentul sau transmiti in direct e foarte probabil sa te trezesti ca nu vei mai putea posta temporar continut video pe retea. Facebook fie a detectat prin intermediul unor algoritmi automati fie a primit o reclamatie ca nu deti drepturi de autor pentru a transmite concertul. Acelasi lucru se poate transpune si in cazul in care participi la un eveniment sau faci postari de tip spam sau cu continut ilegal. Hackerii sau persoane angajate de partide pot raporta catre Facebook ca o postare este de tip spam si incalca regulile retelei de socializare. Sistemul automat blocheaza automat un utilizator fara ca o persoana sa verifice daca reclamatia este veridica. De acest lucru pare ca s-au folosit si cei care au raportat sute de conturi ce postau despre mitingurile de protest.
De cele mai multe ori restrictia iti este ridicata dupa 24 de ore sau putin mai mult, insa lucrurile pot reveni la normal.
In cazul unui eveniment public, care are ca scop adunarea de cat mai multi sustinatori, e extrem de importanta promovarea unui eveniment. Atunci cand iti sunt blocate toate caile de a face acest lucru nu mai conteaza absolut deloc ca restrictiile iti sunt ridicate dupa ce evenimentul a trecut.
Marian Ionescu remarca si el ca „asistăm la o schimbare de strategie de social media foarte periculoasă. Dacă până acum “minerii virtuali” veneau în postările anti-partid și aruncau cuvinte grele în stânga și în dreapta sub protecția unor conturi false, acum își folosesc conturile lor pe bune ca să dea report-uri sub protecția anonimatului oferit de Facebook.„