Despre seria de televizoare ePlay 7100-U de la Allview v-am anunțat că se lanseaza pe piață la finalul lunii aprilie și că acestea integrează tehnologia Far Field Voice Control ce ți-ar permite să controlezi televizorul fără ajutorul telecomenzii.
Pentru început, am să vă spun că mă aflu printre cei norocoși care au avut puțin mai mult timp la dispoziție să testeze aceste televizor și aș zice că veți regăsi aici o recenzie practică și sinceră după ceva mai mult timp de utilizare. Așadar cât de practic este acest model de televizor, și, mai ales, merită să îl cumperi ?
Când zici că ai un televizor smart produs de o firmă românească, interlocutorul tău are tentația de a ridica puțin din sprâncene, parcă nevrând să accepte că suntem capabili să avem niște producători autohtoni care ne oferă astfel de produse, ba chiar îndrăznesc să testeze funcții noi.
Pănă să ajungem la tehnologia Far Field Voice control, cu care se laudă acest model de televizor, prefer să încep această recenzie cu aspectele importante pe care le-ar căuta un utilizator care vrea un smart tv.
Cu siguranță știți că am tot testat produse Allview cu sistem de operare Android TV și că nu am fost extrem de încântat de unele aspecte legate de acest sistem de operare. Modelul ePlay 7100-U vine cu o versiune nouă de Android TV, mai exact 10, iar Allview spune ca sistemul a fost optimizat pentru ca tu să te bucuri de o funcționare fluidă, o interfață mult mai intuitivă, dar și meniuri contextuale menite să-ți aducă o experiență de utilizare îmbunătățită.
Lăsând la o parte lauda, într-adevăr meniurile de setări au fost reconfigurate astfel încât să fie mai contextuale. De exemplu, setările generale ale televizorului le găsești atunci când ești pe pagina de start, iar dacă vrei să butonezi setările pentru canalele tv, va trebui mai întâi să intri în aplicația LIVE TV.
Interfața de start a rămas însă aceiași, cu mențiunea că secțiunea dedicătă pentru canalele TV a fost redenumită în LIVE TV și o poți accesa tot dintr-un buton pe care îl găsiți exclusiv pe primul rând de aplicații.
Până să mă apuc să vă povestesc despre modificările din sistem am să mă refer puțin la telecomandă pentru că, în ciuda faptului că televizorul promovează controlul vocal, tot cu ea veți lucra în mare parte din timp. Motivul nu este cel legat de obișnuință ci pentru că îmi imaginez că nu avem prea mulți vorbitori de limba engleză care să îi dicteze televizorului anumite comenzi. Despre asta, imediat….
Telecomanda este mai mică și mai confortabil de ținut în mână și are … mai puține butoane. Mă gândesc însă, că în seria aia de butoane dedicate, dacă tot avem un smart tv care îmbină aplicațiile de video on demand cu televiziunea clasică, ar fi fost util un buton care să mă ducă direct în zona de canale tv clasice. Pe telecomanda nu am mai regăsit acel buton care îți afișa acea bară laterală de aplicatți favorite.
Revenind acum la funcțiile vocale, pentru a vă spune că da… televizorul chiar răspunde la acestea. Adică poți să îi spui televizorului să schimbe canalul, să dea volumul mai încet sau mai tare, să se ducă în setări, să deschidă o aplicație. Allview spune că poți chiar să aprinzi televizorul, prin simpla comandă vocală.
Până aici totul bine și frumos, de acum înainte însă câteva lămuriri și setări pe care trebuie să le faceți dacă sunteți vorbitor de limba engleză și vreți să vă exersați talentele în conversații în limbi străine.
Dacă ați configurat televizorul în limba română, ei bine, controlul vocal fără telecomandă nu acceptă lucrul ăsta și va trebui să urmați niște pași. Nu am să vă pun eu un tutorial, au făcut cei de la Allview nu unul, ci două.
Așadar, funcțiile alea avansate sunt disponibile dacă deveniți brusc străin si vorbitor de limba engleză.
Dacă ați configurat televizorul în limba engleză, veți putea să dați comenzi televizorului folosind expresia „OK Google” și apoi ce doriți:
- turn on tv (aprinde televizorul dacă este stins)
- turn off tv (stinge televizorul)
- go to channel number (du-te la canalul numărul)
- change the channel (schimba canalul)
- turn volume up, down, off (modifică volum)
- open Netflix, Youtube etc (deschide aplicația)
- go to settings (deschide setări)
- go back to tv (aici televizorul va intelege sa te duca la canalele analogice)
Lista de comenzi este destul de vastă și poți afla ce anume poate face Asistentul Vocal întrebând ce poate să facă.
Acum, opinia personală este că nici mama nici tata nu vor folosi vreodată comenzile vocale în limba engleză și nici mie nu mi se pare că voi renunța personal la telecomandă. Dar, experiența în sine este destul de interesantă și reprezintă o inovație, chiar dacă e la început de drum și refuză să ne vorbească în limba noastră.
Revenind, noul sistem de operare Android aduce modificări importante de interfață pe partea de LIVE TV. Interfața a fost complet refăcută si pot spune că sunt încântat de faptul că elementele grafice au fost reconfigurate. Textul este mai mare, mai ușor de citit, și este afișat pe o bară semitransparentă din bara de jos a televizorului.
A fost refacută și interfața grafică a ghidului TV dar și lista cu toate posturile tv care se pot derula prin swipe de la stânga la dreapta și invers. Mi-a plăcut ușurința cu care am putut modifica ordinea canalelor tv, asta dacă operatorul vostru de cablu are mai degrabă o aranjare haotică.
Interfața de pe prima pagină este aceiași, și nu aș avea mare lucru de comentat sau de adăugat. Android TV 10 este mai degrabă un HUB care combină serviciile de conținut video la cerere: Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Youtube, Youtube Music s.a. cu posibilitatea de a urmări canale tv. Mi-e greu să cred că la Google chiar nu există un inginer care să se gândească să integreze canalele tv în lista de conținut recomandat de pe homepage..
Cum spuneam într-o recenzie anterioară, având în vedere că am ajuns să consum foarte mult conținut de pe aceste servicii de video on demand, interfața în sine chiar îmi place.
Televizorul vine cu mai multe aplicații preinstalate Netflix/LiveTV/Prime Video/Player Multimedia/YouTube/Google Play Movies & TV/Google Play Store/Google Play Music/Google Play Games/Google Assistant conform producătorului. Dar eu am descoperit și un tab nou pe pagina de start denumit Daily Play, care conține de fapt alte aplicații recomandate, dintre care, cel mai important este un browser web. Da, nici acum Android TV nu are browserul Chrome.
Revenind la performanțele televizorului din punct de vedere hardware, am să mă concentrez puțin pe partea de imagine… nu de alta dar pe lângă funcționalitate punctul forte al unui televizor este cel legat de capabilitățile sale de afișare. Acum, pe cutie nu am mai văzut scris textul 4K nici full HD sau UHD sau QLED… în schimb am aflat că vine cu Dolby Vision.
Dar, modelul Allview ePlay 7100-U e de fapt un smart TV 4K UHD ( cu rezoluții 3840×2160) capabil să redea conținut DolbyVision, HDR, HDR 10 + sau HLG. De fapt, Netflix sau Amazon Prime chiar sunt capabile să redea astfel de conținut și de fiecare dată când redau astfel de conținut televizorul are grijă să mă anunțe că urmăresc ceva în DolbyVision prin afișarea pictogramei dedicate.
În termeni mai tehnici acest DolbyVision este o altă formă de HDR, dar a fost extinsă pentru a include câteva diferențe semnificative și interesante. Televizoarele compatibile cu Dolby Vision utilizează o informație cadru din sursă pentru a îmbunătăți luminozitatea, contrastul și performanțele color. Conținutul Dolby Vision este stăpânit în adâncime de culoare de până la 12 biți, în timp ce HDR obișnuit este stăpânit pe 10 biți (de aceea se numește uneori HDR10). Acești doi biți suplimentari conferă ecranului o adâncime și o luminozitate semnificativ mai mare, cu peste 68 de miliarde de culori, comparativ cu doar 1 miliard la 10 biți.
Dolby Vision are potențial de a îmbunătăți experiența de vizionare a consumatorilor prin optimizarea constantă a felului în care televizoarele transmit imagini HDR. Făcând o comparație între Dolby Vision și HDR10, imaginile Dolby Vision conțin tonuri mai bine definite pe arii cât mai luminoase; culori mai echilibrate, mai nuanțate și mai natural de o parte și de alta a spectrului; o aliniere a contrastelor mult mai bună; un sens mai pronunțat al detaliilor.
Aș îndrăzni să vă prezint mai pe larg tehnologia asta, dar am să mă rezum că am rămas cu gândul la modelul QLED de la Allview, despre care v-am scris aici. În termeni practici DolbyVision, HDR sau HDR 10+ se vor observa pe platformele de video streaming și nu pe televiziunea clasică digitală.
Calitatea video și performanțele televizorului pe partea de imagine sunt acompaniate și de capabilitățile audio, smart tv-ul cu Android Allview ePlay 7100-U are suport DolbyAtmos. În termeni tehnici, din nou, prin integrarea funcției Dolby Atmos, sunetul reușește să cuprindă în totalitate spațiul și să intensifice emoțiile. Sistemul audio performant este susținut de difuzoarele de înaltă calitate, acest model de televizor fiind echipat cu un amplificator clasa D de ultimă generație și completat de cea mai nouă tehnologie de decodare audio DTS Studio, ce transformă un cadru obișnuit într-o experiență imersivă. Orice tonalitate, zgomot, șoaptă sau notă muzicală, amplifică senzația de spațialitate, oferind o experiență de sunet Home Cinema complet captivantă.
Vei putea să te joci cu reglări din meniu, atât pentru imagine cât și pentru sunet, asta dacă nu ești mulțumit de presetările televizorului care are moduri dedicate pentru conținutul video redat. De exemplu dacă urmărești un film, asculți muzica sau un meci de fotbal, poți seta atât imagine cât și sunetul să se adapteze la acest tip de conținut.
Dacă în trecut am rămas puțin cam surprins de specificațiile cam slabe pentru memorie RAM sau internă, Allview pare că a înțeles să facă un upgrade și să pună pe ePlay 7100-U 2GB de memorie RAM și 32 de GB de spațiu de stocare intern. În plus procesorul instalat este un Cortex A53 Quad Core MT9602. În principiu această configurație îți permite o navigare mai rapidă prin sistemul de operare și instalarea de jocuri pe care să le poți juca direct de pe televizor… fie cu telecomanda din dotare, fie conectând un controller prin intermediul conexiunii Bluetooth. Nu am instalat jocuri prea pretențioase dar nepotul meu s-a distrat de minune jucând pe televizor simpaticul joc cu mașini de curse Beach Buggy Racing, optimizat să poată fi controlat cu telecomanda. Experiența de joc s-a desfașurat fără întreuperi, gamingul fiind fluid, fără latențe iar detaliile au fost de clare.
Acum, dacă mă întrebați pe mine, poate că resursele hardware și sistemul de operare Android TV ar fi trebuit optimizate mai mult astfel încât lucrurile chiar să funcționeze rapid. Schimbarea canalelor, accesarea secțiunii LIVE TV, deschiderea aplicațiilor necesită puțin mai mult timp pentru încărcare. Spuneam la început că m-am bucurat de faptul că am putut utiliza televizorul ca și cum e unul personal, motiv pentru care în acest timp mai lung televizorul a putut fi utilizat și de părinții mei, fără ca eu să fiu prezent acolo. Observația lor a fost că televizorul se mișcă cam greu și este cam dificil de utilizat. Dar, aș vrea să vă spun că am acasă și un Mi TV Stick cu Android TV, folosit pe un alt televizor, și senzația mea este că s-ar putea ca însuși sistemul de operare Android TV să aibă o problemă de perfomanță. De reținut că în marea majoritate a timpului am avut dezactivată funcția Fast Boot, astfel încât televizorul să poată reporni rapid când este reaprins.
Mergând mai departe, alte funcții care sunt un mare plus pentru televizor sunt Chromecastul încorporat, ce vă permite să redați conținutul de pe ecranul telefonului pe televizor, cu doar câțiva pași simpli. Dacă ai poze, filmări sau clipuri de pe Facebook, Instagram, TikTok sau vrei să redai conținut de pe aplicații de videostreaming gen HBO Go, Netflix etc. vei putea să faci foarte ușor asta.
O altă funcție interesantă strict legată de Chromecast este modul de operare al aplicației pentru smartphone DigiOnline care permite redarea conținutului pe un televizor smart cu funcție Chromecast fără să fie nevoie să instalați ceva pe smart tv. Dacă cele două dispozitive sunt conectate la aceiași rețea de internet, aplicația DigiOnline va afișa iconița de transmitere în flux către dispozitiv a postului pe care îl urmăriți pe dispozitiv, conținutul fiind ascuns pe telefon și redat doar pe tv.
Dacă vreți e o altă modalitate de a urmări posturi tv fără să mai fie nevoie de televiziunea clasică. La fel, televiziunea clasică poate fi foarte ușor înlocuită de aplicațiile dedicate ale altor operatori precum Orange s.a. Experiența de utilizare a Chromecastului încorporat a fost foarte bună și fără întreruperi.
Dar nu am terminat, Allview ePlay 7100-U vine cu Bluetooth V5.0 cu funcție audio duală ce îți permite să trimiți content audio fie de pe telefon pe TV, fie de pe televizor pe un device BT extern. Altfel spus, prin intermediul aplicației Bluetooth audio vei putea să te conectezi la un alt dispozitiv. Fie că vorbim de un SoundBar extern sau de o pereche de căști wireless.
Eu am folosit funcția pentru a reda pe televizor conținut audio de la un post de radio online preferat, sau podcasturi de pe Spotify. Având în vedere capabilitățile audio ale televizorului, funcția asta ar putea deveni una din preferatele celor ce consumă astfel de conținut. De reținut este că atunci când conectezi telefonul la smart tv, ecranul televizorului poate fi stins.
Seria Allview ePlay7100-U Android TV vine cu 3 modele de televizoare, cu dimensiuni diferite ale diagonalei: de 109 de cm (43 de inchi), de 126 de cm (50 de inchi) si de 164 de cm ( 65 de inchi). Modelul testat de mine a fost varianta cea mai mică pentru care am să vă recapitulez principalele caracteristici:
- SO: Android™ TV 10
- CPU: Cortex A53 Quad Core
- Telecomandă cu Google Assistant integrat
- Tehnologie: Hands Free Voice Control
- Tip ecran: IPS DLED
- Diagonală: 109cm (43″), 16:09
- Rezoluție: 4K UHD (3840×2160)
- DolbyVision ,HDR, HDR 10 +, HLG
- Unghi de vizibilitate: 178 / 178°
- Audio: 2x 8W/Stereo/ Dolby Atmos TV/ DTS Studio Sound /Dolby Audio/ Far Field Voice Control
- Aplicații preinstalate: Netflix/LiveTV/Prime Video/Player Multimedia/YouTube/Google Play Movies & TV/Google Play Store/Google Play Music/Google Play Games/Google Assistant
- Bluetooth v5.0, funcție audio dublă
- Compatibil CI+
- Media Player integrat
- Dimensiuni (W x D x H) cu stand: 960x180x611mm
- Dimensiuni (W x D x H) fără stand: 960x76x563mm
Să vă spun și de panoul din spate al televizorului pentru a înțelege mai bine ce porturi aveți la dispoziție.
Așadar, panoul din spate al televizorului Allview ePlay 7100-U vine cu următoarea configurație:
Conectori | |
Intrare Analog/DVB T/T2/C | 1x IEC conector pentru DVB-T/T2/C/analog 1x F-conector pentru DVB-S/S2 |
HDMI | 3 |
USB | 2 |
Slot CI+ | Da |
Iesire audio digitala optica | Da |
Iesire audio digitala coaxiala | Nu |
Iesire casti 3.5mm | Nu |
LAN | Da |
Intrare AV | Da mini |
Intrare Scart | Nu |
Intrare VGA | Nu |
Intrare Component | Nu |
Am să închei cu ceva ce probabil ar fi trebuit să scriu pe la început… design-ul televizorului, care este unul simplist, are un concept Infinty Display. Asta înseamnă că marginile sunt foarte subțiri. Marginile televizorului sunt metalice și de culoare neagră în timp ce partea de jos a televizorului și piciorușele de susținere ale acestuia sunt argintii. Tot în partea de jos veți regăsi și receptorul pentru Asistentul Google format din mai multe leduri care se aprind atunci când efectuați comenzi vocale. Nu în ultimul rând, pentru modelul testat, dimensiunile acestuia sunt 960x180x611mm (pentru stand), de 960x76x563mm (fără stand) iar greutatea este de 6,5 kilograme.
Concluzie review Allview ePlay 7100-U
Funcția de control vocal complet al unui televizor este cu adevărat o inovație. Există și alte mărci de televizoare cu soluții alternative care oferă astfel de funcții dar Allview ePlay 7100-U este primul model de televizor care reușește să facă asta chiar și atunci când este stins. Dar, oricât de entuziasmat ai fi probabil vei avea nevoie de lecții de limba engleză și exerciții de dicție. Pentru a fi cu adevărat util inovația software ar fi fost dacă puteai vorbi în limba română cu televizorul iar el chiar să poată fi capabil să te asculte. Chiar și versiunea actuală a lui Google Assistant are nevoie de câteva optimizări.
Configurația hardware este interesantă dar după o perioadă ceva mai lungă de utilizare s-ar putea să devii frustrat că televizorul este cam leneș, deși este posibil ca de vină să fie sistemul de operare Android TV.
Noul televizor vine cu modificări importante în ceea ce privește interfața grafică, care deși este simplistă adresează multe din nemulțumirile personale din trecut. Chiar și așa Google a fost destul de leneș și a facut treaba pe jumătate iar secțiunea LIVE TV, care e de fapt o componentă importantă a unui televizor, rămâne în continuare un simplu buton pe pagina de start care nici măcar nu are un buton dedicat pe telecomandă.
Calitatea imaginii, cea audio și opțiunile de conectivitate fac produsul unul atractiv pentru utilizatorul avansat care consumă conținut video de pe platformele de streaming video, se joacă și se mai uită din când în când și la televiziunea clasică. Pentru toți ceilalți utilizatori de rând și mai puțin avansați sau pretențioși, Allview ePlay 7100-U e un televizor care pierde puncte din cauza sistemului de operare ce îl face leneș.
Dacă ar fi să vă luați după prețurile de pe site-ul producătorului ați strâmba din nas, dar, modelul testat de mine, Allview 43EPLAY7100-U, de 109 cm are un preț atractiv. Eu i-aș zice ca e unul corect ce te-ar putea convinge să îl încerci. Altex sau eMag vând modelul pentru 1499 de lei. Modelele cu diagonala mai mare costă 2100 de lei, respectiv 3000 de lei.
După mai bine de o lună de utilizare aș zice că nu m-am plictisit foarte repede de televizor, poate și pentru că Android TV are un magazin de aplicații bogat. La fel, pagina de start e fereastra mea de recomandări de conținut video pe care acum îl consum mai mult în detrimentul televiziunii clasice. Cu televizorul nu vorbesc așa de des în engleză, dar mă deranjează uneori că se mișcă cam greu, poate din cauza multor operațiuni la care este pus de către sistemul de operare Android TV.