A trecut ceva vreme de când nu am mai testat un televizor și am fost destul de încântat atunci când cei de la Allview mi-au propus să butonez noul lor model de smart tv 50iPlay6200-U. Este primul model de smart tv cu sistemul de operare VIDAA, pe care nu am avut ocazia să-l testez până acum.
Articolul de față va analiza, mai degrabă, partea de sistem de operare a acestui model de televizor, fiind, până la urmă, cel cu care un utilizator interacționează cel mai mult.
Ca să fim însă corecți este însă necesar să apreciem și partea de hardware pe care Allview a folosit-o pentru acest model de televizor și dacă această combinație oferă o experiență bună de utilizare.
Design smart tv Allview 50iPlay6200-U
Scos din cutie, televizorul smart 50iPlay6200-U arată destul de bine. Vine cu un design fără margini cu dimensiuni ale ecranului de 126 de cm (50 de inchi). Dimensiunile (W x D x H) cu stand sunt 1111.3 x 260.9 x 698.2 mm iar formatul este de tip 16:9.
Am reușit să îl manevrez singur și să-l instalez destul de ușor, chiar și neîndemânatic cum sunt. În cutie, pe lângă televizorul destul de bine protejat, găsești telecomanda, baterii, cablul de alimentare și cele două piciorușe pe care le poți monta mai spre interior sau spre exteriorul televisorului.
Designul fără margini de care vorbește Allview înseamnă că marginile ecranului sunt de doar 2mm, ceea ce lasă impresia unei imersivități atunci când de uiți la televizor.
Capacități hardware
Allview a echipat 50iPlay6200-U cu un procesor Cortex A53 Quad Core. Cortex-A53 este cea mai utilizată platformă pentru SoC-uri mobile din 2014 până în prezent, fiind una dintre cele mai longevive platforme ARM pentru dispozitive mobile. Aceasta este prezentă în majoritatea SoC-urilor entry-level și low mid-range, în timp ce SoC-urile din gama superioară au utilizat noul ARM Cortex-A55.
Deși este folosit pe dispozitive mobile, procesorul este folosit pentru a alimenta și mai multe tipuri de playere tv. Procesorul este ajutat și de 1,5 GB memorie RAM și de doar 4 GB spațiu de stocare intern.
Această configurație plasează televizorul undeva în gama midrange fiind o configurație pe care o puteți găsi pe multe set-top-box-uri de pe piață.
Sunet
Televizorul mai vine și cu două difuzoare stereo de 10W despre care aș putea spune că sunt destul de gălăgioase, dacă le dai la volum ridicat. Desigur, experiența audio poate fi customizată dacă te folosești de egalizatorul de sunet din sistemul de operare al televizorului, oferind, de asemenea, Dolby Audio. Pentru un living experiența de audiție este bună dar dacă ești audiofil poți oricând să atașezi un soundbar.
Producătorul prezintă pe pagina de specificații urmatoarele capacităti audio: 2 x 10 W / Stereo / Dolby Audio / Mod downmix / Egalizator grafic
Conectivitate și porturi
Modelul 50iPlay6200-U de la Allview vine cu porturi de conectivitate standard pentru orice televizor smart.
Conectori | Descriere |
Intrare Analog / DVB T / T2 / C | 1 x IEC conector pentru DVB-T / T2 / C / analog 1 x F-conector pentru DVB-S / S2 |
HDMI | 3 |
USB | 2 |
Slot CI+ | Da |
Ieșire audio digitală optică | Da |
Ieșire audio digitală coaxială | Nu |
Ieșire căști 3.5 mm | Da |
LAN | Da |
Intrare AV | Da |
Pe lângă porturile fizice bifăm conectivitate Wireless IEEE802.11 a/b/g/n/ac și Bluetooth 5.1. Totodată televizorul are funcție de screensharing.
Telecomanda
Telecomanda televizorului este mică și confortabil de ținut în mână… spre deosebire de alte modele din gamă. Este plină de butoane către servicii de streaming precum Netflix, Youtube, Prime Video și Plex. Dar pe lângă acesta apar un buton denumit Free (care tot un serviciu de continut video este), un buton pentru deezer (aplicația de muzica), un buton media și unul de browser web.
În mijloc găsiți tastele de direcționare și ok, dar avem și tastele de volum și de schimbare canal. Butonul de meniu este deghizat sub forma unei taste cu 3 linii de pe ultimul rand. El afisează setari diferite in functie de modul în care ești.
Când ești în modul TV ai mai multe setări care includ și canalele tv, în timp ce atunci când te uiți pe un serviciu de streaming ai două opțiuni, doar audio (adică ecranul se face negru) și afișarea setărilor. Trecerea de la un serviciu de streaming la cel de urmarire TV presupune navigarea pe ecranul de start prin apăsarea tastei HOME.
Există pe telecomandă un buton de afișarea a canalelor și de editare dar și un EPG.
Aplicația VIDAA
Până să ajung la experiența de utilizare, este foarte important să menționez aici aplicația pentru smart TV denumită VIDAA, disponibilă pentru Android și iOS, și care extinde capacitățile telecomenzii clasice. Poți naviga pe televizor și poți folosi cu ușurință browserul încorporat din televizor, putând folosi tastarea de pe telefon și chiar ecranului telefonului pentru a mișca acel cursor.
Aplicația îți permite să manageriezi și aplicațiile instalate pe televizor, despre care urmează să vorbesc mai jos.
Prin crearea unui cont mai poți instala o aplicație pe telefon care poate fi folosit ca asistent vocal.
Personal mi-a plăcut mai mult experiența de navigare pe telefon decât de pe telecomandă, cea din urmă lăsând deseori senzația că butoanele reacționează mai greu la apăsare.
Aplicația funcționează când cele două dispozitive, telefonul și televizorul sunt conectate la aceiași rețea wireless și, cel mai probabil din cauza calității conexiunii, vei avea nevoie sa te joci cu setările și conexiunea dintre televizor și aplicație.
Display / Imagine
Așa cum am menționat deja, televizorul vine cu un ecran destul de mare, de 126 de cm, format 16:9. Tehnologia folosită pentru ecran este DLED. DLED înseamnă Direct-Lit Light Emitting Diode (diodă emițătoare de lumină cu iluminare directă). Este o tehnologie utilizată în televizoarele cu LED (diodă emițătoare de lumină), în special în aranjarea sistemului de iluminare din spate cu LED. Caracteristica principală a tehnologiei DLED este că luminile LED sunt amplasate direct în spatele panoului de afișare, spre deosebire de cele amplasate în jurul marginilor (Edge-Lit) sau în zone specifice (Full-Array).
La un televizor DLED, luminile LED sunt distribuite uniform în spatele întregii suprafețe a ecranului. Acest lucru permite un control mai precis asupra atenuării locale, luminozității și contrastului în comparație cu alte tehnologii de iluminare din spate cu LED-uri. Retroiluminarea directă ajută la obținerea unei iluminări mai uniforme pe tot ecranul, reducând probleme precum luminozitatea inegală sau „punctele fierbinți” care pot apărea uneori cu alte metode de retroiluminare.
Unele televizoare DLED sunt echipate cu funcții de atenuare locală, în care anumite zone de LED-uri pot fi atenuate sau oprite independent. Acest lucru îmbunătățește contrastul permițând zonelor mai întunecate ale ecranului să fie cu adevărat negre, oferind o calitate mai bună a imaginii, în special în scenele cu un amestec de elemente luminoase și întunecate.
Tehnologia DLED poate contribui la un design de televizor mai subțire, deoarece luminile LED sunt distribuite pe partea din spate a ecranului, în loc să necesite spațiu suplimentar în jurul marginilor.
Folosirea acestei tehnologii a permis celor de la Allview să ne prezinte un televizor cu design fără margini, așa cum este el prezentat.
Personal, calitatea imaginii mi s-a părut destul de bună. Televizorul oferă o rezoluție: 4K UHD (3840 x 2160, unghi de vizibilitate: 178° / 178°, contrast nativ: 5000/1 și tehnologie HDR10.
Meniul de setări ale imaginii îți permite să treci prin diferite moduri precum standard, cinema noaptea, ziua, sport, film sau dinamic.
Sistemul de operare VIDAA
Sistemul de operare VIDAA este un fel de Android sau Google TV și pentru mine a fost prima interacțiune cu el. VIDAA este dezvoltat de Hisense și se vrea un sistem de operare Smart TV, care redefinește modul în care interacționăm cu televizoarele noastre în era digitală.
Dezvoltarea sistemului de operare
Pe măsură ce televizoarele Smart au devenit un element de bază în gospodării, nevoia pentru o experiență de utilizare mai intuitivă și mai captivantă a crescut. VIDAA OS a apărut ca răspuns la această cerere, fiind conceput pentru a îmbunătăți modul în care interacționăm cu televizoarele noastre și accesăm divertismentul.
În esență, VIDAA OS este o combinație sofisticată de tehnologie de ultimă generație și design atent gândit. Drumul său de la concepție la notorietate a fost marcat de inovație continuă, transformând peisajul televizoarelor Smart.
VIDAA OS pune accent pe personalizare, permițând utilizatorilor să își configureze ecranele de start, să organizeze aplicațiile și să seteze teme și imagini de fundal. Cu funcția VIDAA Recommends, alimentată de inteligență artificială, descoperirea de conținut devine simplă, deoarece sistemul învață din obiceiurile utilizatorilor și oferă sugestii personalizate pentru o experiență de vizionare captivantă și distractivă. Magazinul de aplicații VIDAA oferă opțiuni de divertisment, oferind o colecție mare de aplicații și servicii pentru utilizatori. Ofertele de conținut exclusiv și oportunitățile pentru dezvoltatori îmbogățesc ecosistemul, oferind o gamă diversificată de opțiuni de divertisment.
VIDAA OS extinde experiența televizoarelor Smart dincolo de vizionarea convențională. Funcțiile de partajare a ecranului și casting permit utilizatorilor să împărtășească ușor conținut de pe dispozitivele lor pe ecranul mare. Integrarea cu asistenții virtuali adaugă o nouă dimensiune interacțiunii, permițând utilizatorilor să controleze televizoarele prin comenzi vocale. Această integrare cu dispozitivele smart home sporește și mai mult confortul, creând o experiență digitală unificată.
Confidențialitatea datelor este o prioritate principală pentru VIDAA OS. Colectarea și utilizarea datelor utilizatorilor se desfășoară cu transparență, asigurându-se că utilizatorii sunt conștienți de modul în care sunt folosite datele lor. Consimțământul utilizatorului joacă un rol central, oferindu-le control asupra confidențialității datelor lor.
VIDAA OS pe 50iPlay6200-U
Sistemul de operare pe acest tv vine cu foarte multe aplicații de streming preinstalate. Nefiind un sistem proprietar nu poți da vina exclusiv pe producător când vine vorba de aplicațiile disponibile.
Pentru piața din România, VIDAA are de oferit acces la aproape toate serviciile de streaming disponibile:
- Netflix
- Youtube
- Disney+
- Amazon Prime
- Voyo
- Antena Play
- Rakuten
Servicii OTT disponibile
- Megogo
- Sweet TV
Alte serviicii preinstalate
- UEFA TV
- FIFA+
- DAZN
- PLEX
- VIDAA FREE
- DEEZER
- NBA
- REDBULL TV
- FRANCE 24
- UFC
APLICAȚII NEDISPONIBILE PE VIDAA OS
Din păcate nu vei avea acces la aplicația MAX (fostul HBO) și nici la SkyShowtime, două aplicații de streaming disponibile în România și care sunt oferite în diferite oferte ale operatorilor telecom precum DIGI, ca parte din oferta de abonamente tv. MAX este de fapt oferit și la toți principalii operatori telecom: Digi, Orange, Vodafone.
VIDAA OS nu oferă în magazinul său acces nici la aplicațiile operatorilor telecom de la noi precum Vodafone TV+, Orange TV Go, Focus SAT, Orange, Ines.
Pentru piața din România lista de aplicații indisponibile poate conta destul de mult când vine vorba de alegerea unui smart tv. Lipsa lor este cauzată de faptul ca nu au fost dezvoltate aplicații pentru acest sistem de operare.
Dacă ai un smart tv cu VIDAA OS dar nu ai acces la aplicațiile menționate ai putea, în teorie, să faci Screen cast sau mirroring pe TV de pe telefon. Personal mi se pare o soluție pe care nu aș alege-o de foarte multe ori pentru că asta implică să nu mai ai acces la telefon și notificările vor apărea mereu pe ecran. Din păcate compatibilitatea cu un iPhone nu este disponibilă, cel puțin din ce am citit eu din descrierile aplicației oficiale.
În rest interfața lui VIDAA OS este similară ca experiență cu cea de pe Android sau Google TV. Pagina principală seamănă cu un fel de servciu de streaming, cu o sectiune de aplicații principale prezentate, apoi un rând de aplicații favorite, pe care le poți edita, și apoi clasicele recomandări de filme sau seriale de pe serviciile de streaming instalate pe televizor.
Mi s-a părut inconfortabil ca trecerea de la un serviciu se streaming pe modul TV este făcută prin apăsarea butonului de intrări sau a meniului dedicat de pe prima pagină.
Navigarea prin meniu este simplă, ușoară și este structurată pe opțiuni pentru Imagine, sunet, rețea, canale, accesibilitate, sistem și suport. Ghidul TV este disponibil prin intermediul operatorului TV iar informațiile despre canale sunt afișate în partea de sus a imaginii, având opțiunea de a seta durata de afișare pe ecran.
O observație personală, schimbarea canalelor este destul de leneșă (durează ceva timp pănă se schimbă canalul). Mi-a plăcut faptul că accesul la lista de canale este simplu, poți seta o listă de canale favorite pe care să o folosești și … există posibilitatea de a căuta un anumit canal după numele său.
Android TV vs Vidaa OS
Până acum am avut ocazia să butonez televizoare de la Allview care au venit cu Android TV și experiența de utilizare m-a determinat să prefer un astfel de sistem de operare pentru televizorul principal
Alegerea platformei corecte este una dintre cele mai importante considerații atunci când cumpărați un televizor inteligent. Vidaa și Android TV sunt două dintre cele mai populare sisteme de operare pentru televizoare inteligente disponibile în prezent. Dar care dintre ele este opțiunea superioară?
Funcția de casting
Una dintre cele mai interesante funcții ale Android TV este posibilitatea de a transmite conținut. Chromecast este o funcție integrată a Android TV. Dacă doriți să transmiteți conținut de pe computerul sau dispozitivul mobil pe televizor, dar nu aveți un set compatibil cu Android TV, va trebui să achiziționați un dongle Chromecast de la Google și să îl conectați la televizor.
Totuși, acest lucru nu este necesar dacă televizorul sau dispozitivul de streaming este alimentat de Android TV. În acest caz, puteți transmite media, cum ar fi videoclipuri sau muzică, sau pagini web de pe computer pe televizor.
Pe de altă parte, dacă explorați suficient de mult VIDAA, veți observa câteva diferențe față de abordarea obișnuită. Transmiterea ecranului computerului sau dispozitivului mobil poate fi destul de complicată cu VIDAA. Calitatea implementării Miracast este scăzută. În mod obișnuit, stabilirea unei conexiuni folosind WiFi Direct nu necesită configurare. Nu este la fel și cu VIDAA.
Televizorul nu va fi vizibil până nu deschideți aplicația Anyview Cast și nu începeți să transmiteți ecranul către acesta. Pare contraproductiv pentru un serviciu care se concentrează pe ușurința de utilizare. Pe majoritatea platformelor Smart TV, Miracast este mereu activ în fundal, iar ecranul televizorului devine o versiune mai mare a ecranului dispozitivului mobil sau al monitorului computerului.
Suport pentru aplicații
Peste cinci mii de aplicații și jocuri sunt disponibile pentru utilizarea pe Android TV. Puteți instala orice aplicații vă plac. Și Andrdoid sau Google TV oferă acces la toate serviciile sau aplicațiile importante. VIDAA, nu dezamăgește utilizatorii care preferă servicii precum Netflix, Disney+, Youtube, Amazon Prime și alte aplicații de streaming internaționale, în special cu cea mai recentă actualizare. Deși VIDAA poate să nu ofere sute de aplicații disponibile pe alte platforme, ar trebui să satisfacă nevoile dvs. de bază. Dacă accepți că nu ai acces la servicii precum MAX sau SkyShowtime atunci poate să fie o opțiune. Rețineți că VIDAA OS este disponibil și pe alte mărci de televizoare.
Disponibilitate și acoperire
Când decideți între Android TV și Vidaa, este esențial să luați în considerare disponibilitatea și acoperirea lor. Vidaa este oarecum limitat la câteva mărci globale cunoscute. Așadar, este mai mult despre producătorii locali. În același timp, Android TV are o prezență mai extinsă, alimentând numeroase modele de la diferiți producători renumiți. Android TV oferă un ecosistem mai vast cu o gamă largă de aplicații, servicii și compatibilitate, făcându-l o alegere versatilă. În contrast, Vidaa poate oferi o experiență unică, dar este limitată la o anumită marcă și ofertele sale. Prin urmare, dacă căutați o selecție mai largă și compatibilitate, adoptarea pe scară largă a Android TV sau Goole TV și suportul divers din partea mai multor producători îl fac o opțiune favorabilă.
Interfața
Principalul punct de atracție al VIDAA OS este un meniu personalizabil. Puteți rearanja aplicațiile după cum doriți și adăuga sau elimina funcționalități după cum este necesar. Am avut o experiență interesantă cu aplicația de pe telefon pe browserul incorportat. Accesarea și configurarea caracteristicilor și preferințelor este în mare parte automată. VIDAA nu ar trebui să pară neobișnuit dacă vă aflați în fața unui televizor cu o telecomandă în mână. Caracteristica lor de vârf este capacitatea de a face multitasking, păstrând mai multe aplicații active în fundal.
Pe de altă parte, dacă aveți hardware-ul adecvat, Android TV poate răspunde la comenzi vocale. Căutarea activată prin voce este metoda principală de navigare, iar telecomenzile cu microfon integrate cu un singur buton sunt mijloacele principale. Puteți începe o căutare făcând clic pe aceasta.
Alegerea celei mai bune opțiuni
Televizoarele de pe oricare dintre aceste platforme pot fi folosite pentru nevoile dvs. Dar care este cea mai bună alegere aici, Vidaa sau Android? Răspunsul corect depinde de gusturile și cerințele individuale.
Totuși, sincer, eu personal aș recomanda să aruncați o privire mai atentă la Android TV sau Google TV. Și există două motive principale pentru aceasta. În primul rând, există o gamă largă de modele de televizoare de diferite niveluri și categorii de preț disponibile pe piață, ceea ce facilitează foarte mult selecția, scalarea și întreținerea ulterioară. Și, în al doilea rând, majoritatea producătorilor de software de streming digitală de top au aplicații pentru Android TV disponibile direct din Google Play Store, ceea ce accelerează și simplifică semnificativ procesul de instalare.
Pentru piața din România, cu o popularitate în creștere a serviciilor de streaming și a serviciilor OTT, VIDAA OS nu oferă acces la aplicațiile Max, SkyShowtime, Orange TV, Vodafone TV, Digi, Focus Sat. În plus operatorii tv de la noi se întrec în oferte și campanii promoționale de care nu te poți bucura dacă ai un televizor cu acest sistem de operare.
De ce a ales Allview sistemul de operare VIDAA OS ? Cel mai probabil pentru că e un sistem de operare mai accesibil ca preț pentru companie. În plus televizorul a venit la pachet cu foarte mult bloatware… adica aplicații preinstalate. Am numărat pe telecomandă numai puțin de șase butoane dedicate pentru servicii de streaming dintre care, cel puțin 3, nu mă văd folosindu-le. Prezența lor pe telecomandă și implicit pe televizor face parte, evident, dintr-un parteneriat comercial.
Concluzie
Prețul recomandat de producător este 1799 de lei dar la retaileri prețul este unul mai mic, de 1300 de lei. Aș spune că la prețul retailerilor raportul calitate preț este onest pentru gama de produs în care se încadrează acest televizor.
Am apreciat atenția cu care televizorul a fost ambalat și livrat prin curier. Designul fără margini este atractiv și calitatea imaginii a fost bună, din punctul meu de vedere. Sunetul nu este unul care excelează dar pentru audiofili există posibilitatea de a folosi un soundbar.
Prima experiență cu sistemul de operare VIDAA a fost interesantă și dacă ar fi oferit acces la toate aplicațiile relevante de streaming pentru piața de la noi l-aș fi recomandat ca o alternativă foarte bună pentru Android sau Google TV. Din păcate nu aș recomanda un televizor fără acces la Max sau SkyShowtime, pentru început. Desigur aceste aspecte nu țin exlcusiv de producător ci de aplicațiile în sine care ar trebui dezvoltate de serviciile de streaming. Max și SkyShowtime nu au dezvoltat aplicații pentru VIDAA OS in ciuda faptului că acest sistem de operare are o cotă de piață de 7,8% la nivel global, mai mare decât WebOS de la LG sau chiar Android TV.
Personal aș lucra la modul de aranjare al butoanelor pe telecomanda televizorului care a părut cam rigidă de altfel în timp ce butonam setările televizorului. Aplicația VIDAA pentru televizor a fost un mare plus și este de ajutor atunci când ai de tastat parole sau conturi în aplicații de streaming, când vrei să folosești browserul încorporat sau să mangeriezi aplicațiile favorite.
Dacă televizorul ar fi funcționat și cu functia de AirPlay în mod nativ cu iOS ar fi fost minunat.
Televizorul este unul de buget însă și toate aceste minusuri justifică prețul său care îl fac un produs extrem de accesibil pentru diagonala pe care o oferă. În ciuda unor lipsuri, sistemul de operare este fluid, are o interfață prietenoasă și oferă acces la majoritatea serviciilor de streaming populare de la noi.
Alte oferte de preț: