Daca vi s-a parut ca am scris multe lucruri despre Xiaomi in ultima vreme, ei bine acest lucru nu se datoreaza doar faptului ca producatorul a ajuns rapid al doilea cel mai popular producator din Romania dar si pentru ca am avut ocazia sa testez cateva modele disponibile pe piata de la noi. Recenzia pentrul modelul Xiaomi Redmi Note 9T 5G este o continuare pentru prezentarea modelului anterior din serie, despre care am scris aici.
Sa incep mai intai cu aspectul estetic si sa spunem ca la prima vedere, Redmi Note 9T 5G se potrivește aproape perfect în linia telefoanelor de buget de la a Xiaomi, deoarece designul carcasei diferă cu greu de omologi cum ar fi Redmi Note 9 Pro, Redmi Note 9S și Redmi Note 9.
Partea din spate nu arată o calitate foarte înaltă, fiind din plastic, este usor aspra, ca Xiaomi POCO M3, despre care voi scrie o recenzie separata, pentru a evita alunecarea si pastreaza urmele de amprente. Partea buna este ca desingul ales pentru spatele telefonului face ca acesta sa fie mai ușor de prins. Cel mai izbitor element de design al partii din spate este camera de 48 MP. Combinația dintre trei obiective și bliț iese ușor din șasiu și este înconjurată de un inel de culoare argintie.
Pentru un telefon care are 6,53 inchi, telefonul este evident destul de mare si este inconfortabil daca intentionati sa il folositi cu o singura mana. Pe de alta parte, chiar daca are un ecran mare, telefonul cantareste doar 199 de grame. La fel ca pe Redmi Note 9 Pro și Redmi Note 9, camera selfie este amplasată discret în colțul din stânga sus al ecranului. Acesta din urmă este protejat de zgârieturi cu Gorilla Glass 5. Scanerul de amprentă se află în butonul de alimentare. Alaturi de acesta se afla si butoanele de volum. In partea de sus este amplasat si foarte discret difuzorul.
Sa mai spunem ca pe partea stanga avem doar slotul pentru carduri iar in partea de jos avem portul USB-C, cel audio si difuzoarele audio, care sunt stereo si chiar au o putere decenta de redare a sunetului. Nu se descurca insa atat de bine daca dati volumul la maxim.
Poate ca cea mai mare nemultumire pe care am avut-o la prima interactiune cu un telefon din seria Redmi Note a fost sistemul de operare Android care m-a asaltat cu recomandari de aplicatii si reclame. Sa vedem ce anume are de oferit Redmi Note 9T 5G.
Xiaomi livrează Redmi Note 9T cu Android 10 și interfața sa personalizata MIUI 12. Patch-urile de securitate Android erau încă la nivelul de 1 februarie 2021 (MIUI 12.0.7.0) în momentul testului.
Telefonul are un spatiu de stocare de 128 de GB iar aproximativ 20 de GB erau folositi de sistemul de operare si de aplicatii preinstalate.
La o prima vedere am fost incantat sa vad ca sistemul de operare nu a mai parut atat de plin de reclame si bloatware. Exista in continuare reclame inserate, dar parca nu am mai fost eu atat de surprins sa le vad.
Pe lista de aplicatii ce vin in plus se afla Netflix, Amazon, Facebook si AliExpress. Xiaomi iti mai ofera cateva instrumente utilitare, propriul player video, o aplicatie pentru teme, una de securtate, propriul browser si instrumente de curatare si „impuls”. Din fericire aplicatiile de tip bloatware pot fi dezinstalate printr-un simplu tap indelungat pe iconita aplicatiei. Browserul Mi a ramas insa acelasi portal plin de informatii si carduri, ignorand nevoia utilizatorilor de a avea o interfata simpla.
Pe lângă standarde precum 2G, 3G și 4G, Redmi Note 9T acceptă și 5G (banda n1 / n3 / n5 / n7 / n8 / n20 / n28 / n38 / n41 / n77 / n78 / n79). Acoperă toate benzile de frecvență importante de la noi iar acel 5G face ca acest model sa fie unul din cele mai ieftine telefoane de pe piata cu aceasta conectivitate. Chiar daca marii operatori se lauda deja cu acoperire 5G in cateva orase din Romania, in realitate adevaratul potential al acestui standard urmeaza sa fie scos la licitatie de autoritati.
Redmi Note 9T 5G poate face schimb de date pe distanțe scurte prin Bluetooth 5.1, NFC și Wi-Fi 5. Telefonul oferă rate de transfer stabile, iar in testul de viteza pe routerul meu am obtinut viteze de download de pestw 170 mbs pe conexiune wireless, ceea ce este impresionant.
Redmi Note 9T permite conexiuni 5G pe două cartele SIM în același timp, dar transmiterea datelor poate avea loc alternativ pe o singură cartelă la un moment dat. VoLTE și VoWiFi sunt disponibile, atâta timp cât furnizorul de rețea acceptă acest lucru. Redmi Note 9T 5G oferă o calitate vocală bună în timpul apelurilor.
Versiunea testata de mine a venit cu spatiu de stocare de 128 de GB si 4GB memorie RAM, cu un procesor MediaTek MT6853 Dimensity 800U 5G (7 nm) Octa Core Max de 2,4 Ghz. Stocarea internă poate fi extinsă printr-un card microSD care poate fi de până la 512 GB. De retinut ca nu puteți instala aplicații direct pe card ci doar poze, videoclipuri, documente, muzica.
La o prima utilizare, sistemul de operare a rulat foarte fluid, lasand impresia ca reactioneaza foarte rapid. Din pacate nu am putut sa instalez utilitarul Antutu sau 3D Mark pentru a efectua un test benchmark, pentru ca se pare ca sistemul de operare nu permite nici macar descarcarea fisierului de pe site.
Am cautat asadar resurse online pentru a vedea ce zic expertii despre performantele telefonului, cel putin pe partea de gaming. Eu unul am incercat si instalat titluri precum FIFA Mobile, NFS No Limits, PUBG. MediaTek Dimensity 800U și unitatea sa grafică MP3 ARM Mali-G57 au suficientă putere pentru a rula jocuri moderne fără probleme. De exemplu, PUBG Mobile este redat în mod constant la 30 fps în setarea HD, în timp ce jocurile grafice mai simple precum Dead Trigger 2 și League of Legends: Wild Rift pot ajunge chiar la maximum 60 fps și totuși media 30 fps la cel mai înalt nivel de detaliu. Difuzoarele stereo din partea superioară și inferioară a dispozitivului asigură faptul că sunetul provine de pe ambele părți atunci când smartphone-ul este ținut în modul peisaj. Tin sa mentionez ca ratele FPS au fost masurate de cei de la Gamebench.
Sa trecem insa acum la un aspect extrem de cautat de un utilizator la un telefon, performantele foto si video. Inainte de toate, sa spun ca desi telefonul are un pret extrem de accesibil, ar trebui sa fie totusi capabil sa ofere o experienta cat de cat ok. Desi sunt pretentios in ceea ce priveste fotografia, experienta de utilizare a camerei foto nu a fost una care sa ma faca sa ridic in slavi produsul. Chiar si asa sa nu uitam ca nu pot fi extrem de critic daca raman constient de gama de preturi in care se incadreaza produsul.
Xiaomi Redmi Note 9T utilizează o configurație cu camere triplă cu aceeași compoziție a obiectivului. În centrul său este un senzor de 48 MP cu focalizare automată (f / 1.9) care combină patru pixeli alaturati într-unul în modul standard și face fotografii de 12 MP (2992×4000 pixeli) ca rezultat. Cu toate acestea, rezoluția completă a senzorului poate fi utilizată și în modul „48M”.
Camera principală înregistrează videoclipuri de până la 4K și 30 fps. Cu toate acestea, stabilizarea electronică a imaginii (EIS) este disponibilă numai pentru înregistrări 720p și 1080p și numai până la maxim 30 fps în acest caz (60 fps ar fi posibil și în 1080p).
Mai jos, cateva exemple de filmare cu camera video de pe Redmi Note 9T 5G:
Camera principală de 48 MP este completată de o cameră macro și un senzor de adâncime, cu o rezoluție de 2 MP fiecare și o deschidere f / 2.4. Camera macro este mai mult un truc decât de fapt util, deoarece este nevoie întotdeauna de câteva încercări pentru a obține în cele din urmă un accent puternic asupra unui subiect. Am spus mereu ca nu am reusit niciodata sa prind „smecheria” pe modul de fotografiere macro.
Senzorul de adâncime este activ doar în fotografii portret, dar face o treabă excelentă de a pune oamenii în lumina potrivită. Camera selfie de 13 MP merită, de asemenea, laudată, deoarece face fotografii decente în condiții de iluminare bune și înregistrează videoclipuri cu stabilizare optica la rezolutie maxima de la 1080p și 30 fps.
Camera principală funcționează surprinzător de bine pentru gama sa de prețuri, cu condiția să fie suficientă lumină. În acest caz, fotografiile sunt clare, bogate în detalii și caracterizate printr-un contrast bun. Pe de altă parte, camera nu se descurca deloc, as spune ca execrabil, daca senzorul e indreptat direct spre sursa de lumina (a soarelui de exemplu). In acest caz rezultatele vor fi dezamagitoare. Veti observa imagini sterse, multe pete, in ceata…
Pe de alta parte rezultatele sunt contradictorii , avem si rezultate satisfacatoare si chiar interesante. Spre exemplu, mie mi-au placut foarte mult pozele care au facut zoom pe subiect si au stiut sa aplice automat estomparea pe fundal. La fel, si calitatea de inregistrare audio a fost satisfacatoare.
Galerie foto poze facute cu Redmin Note 9T G
Despre aplicatia in sine mi-au placut comenzile rapide la indemana si mi-a atras atentia noul mod VLOG ce permite filmarea a 4 cadre de cate 2 secunde. Exista si functia AI ce detecteaza scena de fotografiere, cateva filtre interesante iar pentru fotografii perfectionisti aveti inclusiv ghidaje care sa va ajute sa va dati seama daca un cadru nu este drept.
Concluzia testarii camerelor este ca în condiții de lumină controlată senzorii se descurca bine in a reproduce impresia lumii reale. În condiții de iluminare bune, Xiaomi reproduce culorile destul de precis. Cu toate acestea, precizia dispare în condiții de lumină slabă.
Ma intorc putin la display, Redmi Note 9T 5G este echipat cu specificații standard solide atunci când vine vorba de afișajul său. Panoul IPS de 6,53 inci are o rezoluție de 2340×1080 pixeli (FHD +), care corespunde unei densități de pixeli de 395 ppi și garantează o imagine clară ca rezultat. Cu toate acestea, oferă o rată de reîmprospătare de cel mult 60 Hz. Aplicatia Youtube mi-a permis sa redau clipuri la rezolutie 2160p.
Xiaomi specifică luminozitatea panoului IPS la 450 de nits iar asta face ca Redmi Note 9T 5G sa beneficiaze de potențialul său ridicat de luminozitate în exterior. Conținutul poate fi recunoscut destul de bine chiar și în lumina directă a soarelui.
Unul dintre punctele forte ale lui Xiaomi Redmi Note 9T 5G este bateria sa de 5.000 mAh. Împreună cu consumul redus de energie, aceasta ajută dispozitivul să realizeze durate de rulare foarte bune. Telefonul ar trebui să functioneze cu ușurință una sau două zile la un moment dat înainte de a fi necesară reîncărcarea, chiar și în timpul utilizării intensive. Alimentarea este furnizată prin intermediul adaptorului de alimentare inclus de 22,5 wați. Acest alimentator are o capacitate ușor excesivă pentru telefonul Xiaomi, deoarece modelul acceptă încărcarea rapidă doar la 18 wați. Cu toate acestea, telefonul se reîncarcă rapid. In teste a durat aproximativ 2,15 ore până când bateria a ajuns din nou la 100%.
Ca accesorii, in cutia produsului, mai gasiti si o cheita pentru slotul de carduri Micro SD, dar si o carcasa de protectie.
Concluzia
Cu Redmi Note 9T 5G, Xiaomi reuseste sa ofere punct un produs general atractiv, care este deosebit de interesant pentru toți cumpărătorii care caută un smartphone 5G la prețuri reduse, deoarece este aproape imposibil să obțineți unul la un pret asa de mic în acest moment. Versiunea de 64 GB a Redmi Note 9T 5G costă doar 899 de lei, ceea ce inseamna un pret extrem de mix… poate ca e cel mai ieftin smartphone 5G de pe piață în momentul de fata. Versiunea cu 128 de GB spatiu de stocare costa 1080 de lei, deci tot este foarte atractiv.
Chiar si fara componenta 5G, pachetul general este chiar bun cu cateva caracteristici interesante: bateria cu autonomie foarte mare, de 5.000 mAh dar si incarcarea rapida, afișajul solid IPS și procesorul MediaTek SoC performant, ce se achita bine de sarcini. În plus, există funcții suplimentare cum ar fi VoLTE / VoWiFi, difuzoare stereo, o mufă audio pentru casti și chiar si infrarosu.
Smartphone-ul Redmi Note 9T 5G al Xiaomi oferă o configurație puternică la un preț redus.