Amazon a devenit cel mai recent gigant tech care anunță un chatbot alimentat de inteligență artificială (IA). Compania a declarat că botul, numit Q, va ajuta afacerile să realizeze lucruri precum rezumatul documentelor lungi sau gruparea conversațiilor și va spori productivitatea.
Aceasta vine la un an după ce botul ChatGPT al OpenAI a creat agitație pe piață, declanșând o febră printre companiile tech de a adopta această tehnologie.
Amazon a declarat, de asemenea, că va proteja companiile de problemele de drepturi de autor care pot apărea din utilizarea botului său.
Acest anunț vine în urma unor procese răsunătoare intentate împotriva creatorului ChatGPT, OpenAI, cu privire la afirmațiile conform cărora drepturile de autor ale companiilor au fost încălcate pentru a antrena sistemul.
Amazon speră ca Q, care va fi implementat treptat în principalele sale aplicații de afaceri, să atragă mai multe companii să utilizeze serviciile sale de cloud computing.
Botul poate, de asemenea, să răspundă la întrebările clienților, să genereze grafice, să analizeze datele și să ajute companiile cu nevoile lor de programare.
Cursa dintre giganții tech pentru inovare în domeniul IA s-a intensificat, iar Microsoft este considerat lider în acest domeniu, după investiția sa semnificativă în ChatGPT.
În septembrie, Amazon a anunțat că va investi „până la 4 miliarde de dolari [3,2 miliarde de lire sterline]” în Anthropic, o firmă de IA înființată de foști membri ai personalului OpenAI. Amazon deține, de asemenea, Mechanical Turk, un serviciu care folosește contribuția colectivă pentru instruirea modelelor de IA.
Odată cu lansarea lui Q, compania a promis să protejeze afacerile de revendicările privind drepturile de autor, precum procesul intentat de comedianta Sarah Silverman împotriva OpenAI și a proprietarului Meta, Facebook, în iulie.
Doamna Silverman, împreună cu alți doi autori, a susținut că cărțile lor au fost „ingerate și folosite pentru antrenarea ChatGPT” și că și sistemul Llama AI al Meta folosea lucrările lor.
În noiembrie, un judecător din SUA a respins o mare parte a procesului lui Silverman. Cu toate acestea, alți autori, printre care Margaret Atwood și Philip Pullman, au cerut, de asemenea, companiilor de IA să-i despăgubească pentru folosirea operelor lor.