Amazon, gigantul de retail online al lui Jeff Bezos, care a înregistrat peste 300 de milioane de utilizatori activi și a strâns peste 500 de miliarde de dolari anul trecut, spune că nu se potrivește definiției UE a unei platforme online foarte mari (VLOP).
Firma din Silicon Valley este atât de neclintită că nu este un VLOP, încât dă în judecată UE în această chestiune, devenind prima (și probabil nu ultima) companie din SUA care contestă noile reguli ale blocului privind conținutul digital.
Amazon a fost printre primele dintre cele 18 companii care au fost desemnate VLOP la sfârșitul lunii aprilie în temeiul noului Digital Services Act (DSA) al UE, conceput pentru a reduce discursul instigator la ură și dezinformarea online. O desemnare VLOP cere companiilor să facă mai mult pentru a aborda conținutul online ilegal, a gestiona riscurile, a efectua audit extern și independent și a împărtăși date cu autoritățile și cercetătorii.
Toate platformele care ajung la cel puțin 45 de milioane de utilizatori activi lunar sunt obligate să respecte toate obligațiile DSA, care intră în vigoare pe 25 august. Facebook, Twitter, App Store de la Apple, Google Play, YouTube și retailerul german Zalando sunt toate incluse, printre altele.
Potrivit Amazon, DSA a fost conceput pentru a aborda riscurile sistemice prezentate de companiile foarte mari care distribuie discursuri și informații și se bazează pe publicitate ca venit principal. „Amazon nu se potrivește cu această descriere a unei „platforme online foarte mari” în cadrul DSA și nu ar trebui să fie desemnată ca atare”, susține gigantul. Gigantul comerțului cu amănuntul a spus că adăugarea sa pe lista UE înseamnă că va fi „marcată pe nedrept și obligată să îndeplinească obligații administrative oneroase care nu aduc beneficii consumatorilor din UE”.
Luna trecută, Zalando, din Germania, cel mai mare retailer online din Europa, a devenit prima companie care a demarat un proces pentru desemnare. Compania a susținut că cifrele sale active de utilizatori europeni nu sunt suficient de substanțiale pentru a fi considerată un VLOP. De mult timp era de așteptat ca și grupurile din Silicon Valley să conteste regulile.
„Scopul de aplicare al DSA este foarte clar și este definit pentru a acoperi toate platformele care își expun utilizatorii la conținut, inclusiv vânzarea de produse sau servicii, care poate fi ilegală”, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat raportat de Financial Times. „Pentru piețe, precum și pentru rețelele sociale, acoperirea foarte largă a utilizatorilor crește riscurile și responsabilitățile platformelor de a le aborda.”
Amazon a deschis procesul la Tribunalul din Luxemburg, al doilea cel mai mare din Europa. Comisia a spus că este „gata să-și apere poziția”.