Autoritatea de reglementare a concurenței din Australia a declarat că o instanță a ordonat unității locale Samsung Electronics să plătească o amendă de 14 milioane de dolari australieni (9,65 milioane de dolari) pentru nouă reclame înșelătoare despre rezistența la apă a unora dintre smartphone-urile sale.
Samsung Australia a recunoscut că a indus în eroare cumpărătorii unora dintre telefoanele sale „Galaxy” cu privire la nivelul de rezistență la apă, a declarat Comisia Australiană pentru Concurență și Consumatori (ACCC). Autoritatea de reglementare a dat în judecată compania în iulie 2019.
Samsung Australia a declarat că problema cu rezistența la apă a telefoanelor nu a fost o problemă în modelele sale mai noi, actuale.
Autoritatea de reglementare a spus că între martie 2016 și octombrie 2018, compania a difuzat reclame în magazine și pe rețelele sociale care susțin că telefoanele ar putea fi folosite în piscine sau în apa de mare.
În 2016, Samsung a lansat primul său telefon rezistent la apă IP68, Galaxy S7. Toate telefoanele emblematice ale gigantului electronic au de atunci certificarea IP68 pentru rezistența la apă și au fost promovate ca telefoane prietenoase cu apa. Comisia Australiană pentru Concurență și Consumatori (ACCC) spune că aceasta înseamnă publicitate falsă.
Există două componente cheie ale problemei ACCC cu Samsung. În primul rând, reclama Samsung a indicat că scufundarea unui telefon Galaxy sub 1,5 metri de apă timp de 30 de minute sau mai puțin nu ar afecta dispozitivul pe parcursul vieții sale. În al doilea rând, Samsung a anunțat că telefoanele sunt folosite în plaje și piscine, chiar dacă certificarea IP68 se aplică doar apei proaspete.
Telefoanele certificate IP68 sunt rezistente la apă din punct de vedere tehnic, nu sunt impermeabile și în special pentru adâncimi de până la 1,5 metri și pentru 30 de minute sau mai puțin. Telefoanele IP67, precum Galaxy S5 din 2014, sunt rezistente timp de 30 de minute sau mai puțin pentru adâncimi de 1 metru sau mai puțin, dar ACCC s-a referit în mod special la telefoanele comercializate începând cu 2016.
Cu toate acestea, ACCC a primit sute de plângeri de la utilizatori, spunând că smartphone-urile nu funcționează corect sau chiar au încetat să funcționeze complet după ce au fost expuse la apă.
Afirmațiile „au promovat un punct de vânzare important pentru aceste telefoane Galaxy. Mulți consumatori care au achiziționat un telefon Galaxy s-ar putea să fi fost expuși reclamelor înșelătoare înainte de a lua decizia de a cumpăra un telefon nou”, a declarat președintele ACCC, Gina Cass-Gottlieb.
ACCC susține că Samsung a respins cererile de garanție ale clienților care spun că telefoanele lor au fost deteriorate de expunerea la apă.
Samsung și ACCC au convenit că modificările pe care compania le-a făcut la modelele mai noi de smartphone-uri lansate în Australia din martie 2018 nu se confruntă cu astfel de riscuri din cauza expunerii la apă, a spus compania.
Rezistența la apă a telefoanelor de top a fost mult timp un element intens promovat. Chiar și-așa și alte companii, precum Apple, scriu pe paginile lor de suport că utilizatorii nu ar trebui să extindă în mod intenționat telefoanele la apă. De altfel, autoritatea de reglementare notează, de asemenea, că site-ul web al Samsung susține că Galaxy S10, telefonul său emblematic de la începutul anului 2019, „nu este recomandat pentru utilizare pe plajă sau piscină”.