Vesti proaste pentru detinatorii de domenii cu extensia .ro, Agentia Nationala de Administrare Fiscala va verifica numele tuturor celor ce detin astfel de domenii.
Conform unui comunicat de presa postat pe pagina de internet a institutiei ANAF vrea sa verifice veniturile obtinute de proprietarii acestor site-uri.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Informatica – I.C.I. Bucuresti vor semna un protocol de colaborare in vederea schimbului de informatii.
Potrivit acestuia, ICI Bucuresti va pune la dispozitia A.N.A.F. datele necesare pentru indeplinirea atributiilor care ii revin privind colectarea veniturilor si prevenirea si combaterea evaziunii si fraudei fiscale. Astfel, Protocolul are ca obiect colaborarea partilor in vederea transmiterii datelor de identificare din baza de date a ICI Bucuresti ale detinatorilor domeniilor cu extensia .ro, inregistrate in serviciul RoTLD (www.rotld.ro).
Furnizarea datelor de catre ICI Bucuresti se va realiza cu respectarea legislatiei in vigoare.
Mentionam ca Directia Generala Tehnologia Informatiei din cadrul A.N.A.F. va asigura aplicatia informatica de interogare domeniu/vizualizare raspuns, in scopul obtinerii de informatii despre proprietarul/proprietarii unui domeniu sau a unei liste de domenii de internet din Romania. Compartimentul de specialitate, RoTLD, din cadrul ICI Bucuresti, va dezvolta un serviciu web prin care se vor transmite informatiile, conform procedurii comune de lucru”.
Nu este destul de clar care este procedura de verficare si nici care este fundamentul sau rationamentul pe care va fi efectuata aceasta verificare. Intre o persoana ce a inregistrat un domeniu .ro si detinatorul de drept al unui astfel de website pot exista diferente.
Numarul total de domenii de internet ‘.ro’ inregistrate este de aproximativ 901130, din care 44% sunt neutilizate, se arata intr-o analiza recenta a Ministerului de Comunicatii. Rezulta asadar ca cei de la ANAF vor avea de analizat peste jumatate de milion de site-uri inregistrate.
Pe de alta parte afisarea de bannere publicitare pe paginile de internet detinute de utilizatori nu implica obligatoriu incasarea unor venituri zilnice sau lunare. In cele mai multe dintre cazuri publisherii primesc de la advertiseri sume de bani dupa atingerea unui prag si chiar pot opta intarzierea unei plati. Astfel, incasarea de venituri din spatii publicitare poate avea loc trimestrial sau chiar anual. Exista de asemenea si schimburi de linkuri si afisarea de bannere, ce nu implica incasarea de venituri.
Verificarea sumelor incasate de publisheri se poate face, cel mai probabil, prin incheierea de pareneriate cu agentii de publicitate. In lipsa acestor acorduri este practic imposibil ca ANAF sa stie exact ce venituri obtine administratorul unei pagini de internet.
Aflarea numelui detinatorilor unui domeniu inregistrat in Romania, poate fi un prim pas in declansarea unei proceduri de inspectie fiscala iar in cel mai optimist caz incasarea de venituri catre stat de la acesti detinatori, in lipsa unor proceduri clare de verificare a veniturilor exacte, se va face pe baza unei declaratii pe propria raspundere.