Sistemul de operare Android 12 de la Google, dezvăluit la conferința dezvoltatorilor Google I / O, reprezintă cea mai mare schimbare de design din istoria sistemului de operare, completat cu palete de culori personalizabile, notificări actualizate și performanțe mai rapide, care economisesc bateria.
În prezent, există peste 3 miliarde de dispozitive Android active în întreaga lume, a declarat Sameer Samat, vicepreședinte Android, în timpul prezentării principale Google I / O.
Google a lansat Android 12 ca versiune beta publică, urmând ca versiunea finală sa fie disponibilă cel mai probabil în jurul lunii septembrie.
Noile caracteristici ale Android 12 pot diferi în funcție de dispozitivul dvs. De exemplu, pe telefoanele Google Pixel, atunci când vă alegeți imaginea de fundal, o caracteristică numită extragere a culorilor va actualiza întregul sistem, inclusiv ecranul de blocare, widgeturile și notificările, cu culori complementare personalizate, a spus Samat.
O altă parte a reproiectării implică mișcări mai fluide, animații și răspunsuri la atingerile ecranului. Veți găsi un afișaj always on și notificări mai adaptabile – de exemplu, când le închideți pe ecranul de blocare, ceasul va apărea mai mare, astfel încât să știți că le-ați văzut.
Mai multe îmbunătățiri sub capotă promit să vă accelereze telefonul și să economisească durata de viață a bateriei, inclusiv reducerea timpului procesorului necesar pentru serviciile de bază ale sistemului cu până la 22% și reducerea utilizării nucleelor mari de către serverul de sistem cu până la 15%.
Notificările primesc, de asemenea, o reîmprospătare pentru a vă oferi o vizualizare mai bună dintr-o privire. Bara de setări rapide primește, de asemenea, o actualizare și include acum Google Pay și comenzile pentru My Home, împreună cu mai multe personalizări, astfel încât să puteți păstra tot ce aveți nevoie într-un singur loc, ușor de accesat.
Când apăsați butonul de pornire, veți declanșa Asistentul Google pentru a ajuta la efectuarea de apeluri telefonice, adresarea de întrebări sau citirea articolelor cu voce tare.
Google și-a intensificat și eforturile de îmbunătățire a confidențialitații în Android 12. Există un nou tablou de bord de confidențialitate care vă permite să vedeți cu ușurință ce aplicații accesează date private și cât de des. Apoi, puteți revoca accesul dacă găsiți o aplicație care face ceva ce nu doriți.
Când vizualizați tabloul de bord, puteți atinge o setare – locație, să zicem – și apoi să vizualizați o cronologie care detaliază când o aplicație a verificat locația dvs., pentru cât timp și dacă a fost realizată în fundal.
Un nou indicator a fost adăugat în bara de meniu de sus pentru a afișa când o aplicație vă accesează camera sau microfonul și, când îl vedeți, puteți glisa în jos din partea de sus a ecranului pentru a vizualiza panoul de setări rapide și a dezactiva accesul instantaneu .
În ultimii ani, funcția de accesibilitate de pe iPhone a facilitat utilizarea unui telefon cu ecran mare cu o singură mână. Și acum în Android 12 există o nouă funcție pentru mod cu o singură mână care face același lucru. Noul mod poate fi accesat accesând Setări> Sistem> Gesturi> Mod cu o singură mână și glisați comutatorul în poziția Pornit.
Pentru a o utiliza, glisați în jos pe bara din partea de jos a ecranului telefonului. Dacă faceți acest lucru, veți trage interfața până la mijlocul ecranului, punând la îndemână tot ce se află în partea de sus a ecranului.
În loc să permită fiecărei aplicații care redă audio sau video să utilizeze panoul de control media cu setări rapide, Android 12 adaugă opțiunea de a dezactiva aplicațiile individuale. De exemplu, dacă doriți să puteți controla redarea Spotify în umbra panoului cu setări rapide, dar nu doriți cu adevărat că YouTube să ocupe acel spațiu, îl puteți dezactiva pentru YouTube.
Prima versiune beta publică a Android 12 este disponibilă pentru mai multe modele de telefoane. Google lansează prima versiune beta publică Android 12 pentru linia sa de telefoane Pixel, precum și modele selectate ale unor producători precum OnePlus, ZTE, TCL, Oppo, RealMe, Sharp, Tecno, Vivi, Xiaomi și Asus. Site-ul pentru dezvoltatori de la Google a publicat un site unic care include link-uri ce duc direct la instrucțiunile pentru fiecare partener hardware care participă la programul beta.
Procesul de instalare pentru fiecare furnizor variază și fiecare producător de telefoane limitează ce modele sunt incluse în versiunea beta. De exemplu, OnePlus oferă în prezent Android 12 beta pentru OnePlus 9 și OnePlus 9 Pro și sugerează cu tărie că doar dezvoltatorii ar trebui să instaleaze versiunea beta pentru moment. Cu toate acestea, dacă insistați, puteți instala aceasta versiune beta. Va trebui să descărcați pachetul de actualizare de pe computer, să îl transferați în memoria telefonului dvs. și apoi să parcurgeți procesul de instalare a unei actualizări „OTA locale”.