A zecea și a noua aniversare de la apariția primelor telefoane inteligente Xiaomi dotate cu sistemul de operare MIUI au fost prilejul perfect pentru ca fondatorul și președintele companiei, Lei Jun, să anunțe planurile pentru următorea decadă, prin intermediul unei scrisori deschise pe care le-a trimis-o angajaților săi.
Compania Xiaomi își propune în continuare să urmeze principiul care a consacrat-o: „producerea celor mai bune telefoane inteligente la jumătate de preț, pentru ca toată lumea să și le poată permite”.
Cum a inceput povestea Xiaomi ?
Acum zece ani, Lei Juna a pus bazele companiei Xiaomi împreună cu un grup de amici, visul fiind să „faca cele mai bune telefoane din lume, la jumătate de preţ, astfel încât oricine să şi le poată permite”.
Modelul de business pe care s-a bazat compania a fost o combinație între cea mai bună companie de hardware, cea mai bună companie în domeniul software și cea mai bună companie de servicii de internet.
Prima persoană recrutată a fost VP-ul Institutului de Inginerie Google China, Lin Bin, căruia Lei Jun i-a prezentat, pe un șervețel, ideea de afacere, acest model “triatlon”.
Primul telefon Xiaomi Mi 1, a fost lansat în august 2011, cu o provocare extraordinară: 300.000 precomenzi care trebuiau onorate, fără capacitate de producție și fără vreun credit din partea furnizorilor, însă cu un preț apropiat de cel de producție, și la jumătate din prețul la care se găseau mărci de renume global, respectiv – 1999 RMB. Prima generaţie de telefoane Xiaomi (Mi 1) a înregistrat un volum al vânzărilor de 7 milioane de unități.
La începutul anului 2012, am pregătit un „Proiect Redmi” prin care ne-am propus să facem telefoane inteligente pentru orice om din China, colaborând doar cu furnizori din ţară. La acel moment, furnizorii locali erau încă la început, piesele nu erau premium. Nu am fost mulțumit de Redmi din prima generație, așa că am decis să o luăm de la capăt. În acest proiect am pierdut 40 de milioane RMB.
Redmi de prima generație pe care îl cunoașteți, a fost, de fapt, a doua generație, cu denumirea de cod H2. La 31 iulie 2013, telefonul Redmi a fost lansat oficial. Prima generație Redmi s-a bucurat de o popularitate neașteptată, s-au vândut 44.6 milioane de unități în total.
Lei Jun
Raportul dintre preţ şi performanţă este cea mai puternică armă a Xiaomi, dar şi călcâiul lui Ahile, dupa cum spune insusi Lei Jun. Există o percepţie eronată adânc înrădăcinată printre consumatorii chinezi: „Dacă e ieftin, nu e bun.” Aceasta a făcut ca producatorul să fie înţeleşi greşit foarte uşor, nu doar in propria țară, dar și peste hotare.
Prețurile mici ale telefoanelor sunt explicate de faptul că odată cu listarea IPO, a venit și promisiunea faţă de utilizatorii Xiaomi, ca afacerea legată de componenta hardware să aibă o marjă globală netă a profitului, după impozitare, care nu va depăşi niciodată 5%. Dacă marja va depăşi 5%, cei de la Xiaomi trebuaiu sa găsească o modalitate de a le returna utilizatorilor surplusul.
Xiaomi şi-a început expansiunea la nivel global foarte devreme, în cel de al treilea trimestru al anului 2014. Xiaomi se situa pe primul loc în ceea ce priveşte livrările în China continentală și a decis să se extindă în India. Echipa nou formată din India era foarte optimistă în privința succesului pe care îl va înregistra noul Mi 4 şi l-au convins pe seful Xiaomi să le dea 500.000 de bucăţi. În ianuarie 2015, telefonul a fost lansat în India, dar nimeni nu anticipase că vânzările se vor opri. Pierderea ar fi fost de 1mld RMB.
Ce era de făcut ? Să le transportăm înapoi în China ? Erau toate telefoane Mi 4 cu tehnologie 3G, în timp ce în China, 4G deja preluase controlul deplin.
Am format imediat o „echipă de intervenție” şi le-am trimis în lume în acele pieţe unde telefoanele 3G încă mai puteau fi comercializate. Zonele de acţiune – din Asia de Sud-Est până în America Latină, din Europa până în Orientul Mijlociu, deja telefoanele ajunseseră în 50 – 60 de pieţe. A fost un moment de cumpănă transformat în oportunitate. Eforturile noastre de a vinde global acele telefoane au reprezentat cadrul pentru expansiunea noastră globală.
Lei Jun
Acum, Xiaomi este prezent oficial în peste 90 de piețe din întreaga lume. Brandul Xiaomi s-a clasat în top 5 în 50 de piețe. Europa este o prioritate pentru companie, unde se află deja pe locul 3. O veste bună a venit anul acesta, Xiaomi s-a clasat pe locul 1 în Spania si pe locul 2 în Franța. România se află și ea în topul celor mai importante 50 de piețe, clasându-se pe locul 4 în preferințele românilor.
Pentru urmatori ani Xiaomi va continua să integreze tehnologia „Smartphone x AIoT”, prin care își propune să câștige și mai mulți utilizatori și prin care toată lumea să se bucure de o viața mai bună;
Cele trei principii ale companiei rămân aceleași:
- nu ne vom opri niciodată din a explora și a inova și din a le aduce oamenilor cele mai inovatoarea tehnologii;
- vom continua să oferim produse echipate cu tehnologie performantp, la cel mai bun preț;
- vom căuta să producem în continuare cele mai „cool” produse;
Xiaomi va continua să își extindă parteneriatele și să atragă tinere talente. Prin „Programul antreprenorilor din noua decadă” („The New Decade Entrepreneur Program”), Xiaomi își propune să selecteze 100 de oameni foarte capabili care să reprezinte valorile și viziunea companiei. Aceștia vor fi premiați cu un pachet antreprenorial care să îi încurajeze să ducă Xiaomi la un nou nivel în următorii zece ani.