Suntem în acea perioadă a anului în care mulți dintre noi facem cumpărături online profitând de reducerile oferite de magazinele online.
Nu de multe ori, cumpărătorii au reclamat experiența de cumpărături și relația cu magazinele online. Pentru a veni in sprijinul cumpărătorilor, Autoritatea Națională pentru Protecția Cumpărătorilor a dat publicității o serie de recomandări.
ANPC îi sfătuieşte pe cei care cumpără online să se informeze, înainte de achiziţionarea unui produs, asupra caracteristicilor acestuia, preţutilor afişate, costurilor de livrare, informaţiilor despre comerciant sau modalităţilor de plată disponibile.
Totodată, reprezentanţii ANPC recomandă şi compararea preţurilor pe site-urile care oferă această posibilitate, pentru a afla unde se poate găsi cea mai avantajoasă ofertă.
Potrivit informaţiilor furnizate recent de instituţie, vânzările cu preţ redus, indiferent de tipul acestora (soldare, lichidare, promoţionale etc) trebuie să respecte două reguli de fixare şi publicitate a preţurilor :
In primul rând orice comerciant care anunţă o reducere de preţ trebuie să o raporteze la preţul de referinţă practicat în acelaşi spaţiu de vânzare pentru produse identice. Preţul redus trebuie să fie inferior preţului de referinţă.
In al doilea rând pretul de referinţă reprezintă cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus.
De asemenea, clienţii sunt sfătuiţi de reprezentanţii ANPC să contacteze comerciantul prin telefon pentru a cere informaţii suplimentare asupra produsului, serviciilor post-vânzare sau a condiţiilor de livrare. În funcţie de modul în care comerciantul răspunde la aceste întrebări, consumatorul poate avea indicii privind seriozitatea vânzătorului.
Cumpărătorii sunt sfătuiți să se informeze și despre urmatoarele aspecte:
- caracteristicile esenţiale ale produsului;
- preţul cu toate taxele incluse;
- cheltuielile de livrare, dacă este cazul;
- modalităţile de plată şi de livrare;
- perioada de valabilitate a ofertei sau a preţului;
- durata minimă a contractului, în cazul contractelor care prevăd furnizarea curentă sau periodică a unui produs;
- existenţa şi modul de exercitare a dreptului de denunţare unilaterală a contractului.
Cei de la ANPC atrag atenţia consumatorilor că aceştia beneficiază de o perioadă de 14 zile pentru a returna produsele cumpărate, dacă nu sunt mulţumiţi de ele, fără să fie nevoiţi să-şi justifice decizia.
Măsura este prevăzută în cuprinsul OUG nr. 34/2014, act normativ care mai stabileşte că dacă un comerciant nu informează consumatorii privind dreptul de retragere, perioada de retragere va expira la 12 luni de la sfârşitul perioadei iniţiale de 14 zile. Concret, în cazul în care comerciantul nu a menţionat/informat expres despre existenţa dreptului de returnare a produselor, termenul în care cumpărătorul poate opta pentru acest lucru se prelungeşte cu un an.
Comercianţii trebuie să ramburseze toate sumele primite de la consumator în cel mult 14 zile de la momentul la care consumatorul a anunţat că vrea să returneze produsele, iar rambursarea se face prin aceeaşi modalitate de plată pe care a folosit-o consumatorul la cumpărare, cu excepţia cazului în care consumatorul a fost de acord cu o altă modalitate de plată şi cu condiţia de a nu cădea în sarcina consumatorului plata de comisioane în urma rambursării.
Toți cei care au nemulțumiri legate de un produs achiziționat au la dispoziţie pe site-ul ANPC mai multe informaţii despre cum se depune o reclamaţie/sesizare, precum şi un formular online în acest sens.