Google a extins disponibilitatea serviciului său Google Pay si pentru utilizatorii din România, care puteau folosi serviciul prin intermediul unor parteneri precum bănci.
„Începând de astăzi, aplicaţia Google Pay este disponibilă în România. Până în prezent, soluţia Google Pay era disponibilă în ţara noastră prin intermediul aplicaţiilor de plată ale partenerilor, bănci sau operatori de plăţi electronice. Aplicaţia Google Pay va putea fi folosită de toţi utilizatorii de telefoane Android din România pentru a realiza plăţi contactless sau online, într-un mod simplu şi sigur”,
a anunţat Google.
Serviciul Google Pay reprezintă modalitatea rapidă și simplă de a plăti cu cardul tău în magazine și online. Tot ce trebuie să faci este să îți înregistrezi cardul din aplicația de mobile banking a băncii tale emitente.
Aplicaţia Google Pay oferă un mod rapid de a plăti în magazine şi protejează datele de plată prin multiple niveluri de securitate. Mai mult, Google Pay simplifică păstrarea biletelor de îmbarcare şi a cardurilor de loialitate. De exemplu, când este utilizată pentru plata în magazin, către comerciant este trimis numărul de card virtual, nu cel real. Google iti creeaza automat un token ce inlocuieste datele reale ale cardului bancar, pe care il denumeste Token.
Dacă telefonul este pierdut sau furat, deţinătorul poate să-l blocheze sau să-l şteargă folosind funcţia „Găseşte-mi dispozitivul”. Astfel de funcţionalităţi ajută la păstrarea în siguranţă a informaţiilor sensibile.
Oată cu disponibilitatea aplicaţiei, devine disponibil şi suportul pentru Google Pay pentru dispozitivele cu sistemul de operare Wear OS. Astfel, plata cu smartwatch-ul va fi mult mai simplă.
Pentru a utiliza serviciile Google Pay este necesar sa instalati aplicatia dedicata din magazinul Google Play. In teorie, ar trebui sa puteti instala aplicatia si pe iPhone insa in momentul de fata utilizatorii din România nu au la dispozitie aplicatia.
Daca aveti un cont Google Play, daca ati platit cu un card activ pentru a cumpara ceva din magazinul de aplicatii, in momentul de fata aveti deja adaugat un card in serviciul celor de la Google. Acesta nu va fi insa activ si va trebui sa activati plata contactless. Pentru siguranta, va trebui sa reintroduceti codul CVC de pe spatele cardului fizic.
Dupa ce veti confirma datele si dupa ce banca emitenta va confirma cardul, un proces ce dureaza cateva secunde, va trebui sa confirmati printr-un cod trimis de banca emitenta cardul respectiv. Veti primi chiar si un document pe adresa de mail ce reprezinta termenii si conditiile contractuale intre banca si Google. Este important sa il cititi pentru ca va ofere informatii importante.
Si acum urmeaza sa intelegi cum platesti efectiv cu telefonul:
- In primul rand telefonul tau trebuie sa aiba functionalitate NFC iar functia sa fie activata pe telefonul cu Android.
- Daca telefonul are NFC puteți plăti cu Google Pay oriunde vedeți simbolurile contactless sau Google Pay. Căutați-le pe ecranul terminalului de plată sau pe casa de marcat la finalizarea achiziției.
- Cardul adaugat si activat in aplicatie trebuie sa fie si el configurat si activat pentru plati contactless.
- Daca folositi o aplicatie bancara cu care platiti deja cu telefonul, Google va solicita sa inlocuiti aplicatia implicita a bancii cu aplicatia Google Pay.
- Pentru a plati in magazine, trebuie sa aveti telefonul deschis si deblocat si sa il apropiati de POS-ul de la casele de marcat. Nu este necesar să deschideți aplicația Google Pay.
- După ce ați plătit, pe ecranul telefonului va apărea o bifă albastră.
In functie de conditiile de plata stabilite de banca, tipul de card folosit si suma achitata este posibil sa trebuiasca sa introduceti codul PIN al cardului sau sa vi se solicite de catre banca sa autorizati plata.
Prin Google Pay sunt utilizate metodele de blocare a dispozitivului Android, precum PIN, model (pattern), parola dispozitivului, Face ID sau amprenta digitala, ca metode de verificare/identificare a utilizatorului dispozitivului ce pot fi utilizate in locul metodelor traditionale precum cod PIN, semnatura pe chitanta pt tranzactiile din magazine sau autorizarea operatiunii in aplicatiile dedicate ale bancii pentru tranzactiile din cadrul aplicatiilor sau pe internet..