In cadrul WWDC 2013 (Worldwide Developers Conference), Apple a dezvăluit schimbările pe care le-a pregătit pentru cea de-a şaptea versiune a sistemului de operare iOS, modificări care erau zvonite de multe luni de zile, din momentul în care Scott Forstall a părăsit conducerea diviziei iOS pentru a-i lăsa loc lui Jonathan Ive.
Trecând prin cea mai mare schimbare survenită de la lansarea sa, iOS 7 va oferi o interfaţă în care toate elementele sunt noi, începând cu forma sau dimensiunea pictogramelor şi fonturile de sistem şi terminând cu noul mod de comutare între aplicaţii sau cu un Control Center care aduce butoanele pentru accesul rapid al unor funcţii precum Wi-Fi sau Bluetooth, pe care mulţi şi le-au dorit de la bun început.
Interfaţa plată foloseşte diverse trucuri mici pentru a părea mai atractivă, remarcându-se wallpaper-ul dinamic care foloseşte un efect de paralaxă pentru a da senzaţia de adâncime sau transparenţe pentru ferestre sau tastatură. Din prezentarea făcută se observă că toate aplicaţiile preinstalate au fost actualizate, vechile texturi şi elemente pseudo-tridimensionale fiind înlocuite de un mediu aerisit, care oferă fonturi clare, culori puternice şi moduri de prezentare mai bogate acolo unde iOS era cam depăşit, cum ar fi Calendarul, Weather sau clientul de email. Alte schimbări notabile au fost cele din Game Center şi App Store, ultimul primind, în sfârşit, opţiuni pentru actualizarea automată a aplicaţiilor şi posibilitatea de selectare a celor mai populare aplicaţii în funcţie de localizarea geografică.
Notification Center a primit o interfaţă nouă, care permite vizualizarea mai bună a tuturor informaţiilor trimise de aplicaţii, şi poate fi apelat şi din Lock Screen. Acesta a primit un partener numit Control Center, care poate fi deschis din partea de jos a ecranului, acesta aducând butoane de control pentru muzica şi luminozitate, comutatoare pentru Wi-Fi, Bluetooth, Airplane Mode sau Do Not Disturb.
Schimbări interesante au putut fi remarcate în interfaţa camerei, care este complet refăcută şi include şi filtre foto, aceasta primind şi opţiuni de captură video la 60 de cadre pe secundă. Odată cu aceasta, şi Photos a primit câteva actualizări, cum ar fi posibilitatea de grupare a imaginilor în funcţie de ora şi localizare geografică, sau partajarea mai bună, inclusiv prin Air Drop, un serviciu de partajare peer to peer a fişierelor prin intermediul conexiunii Wi-Fi.
Schimbările nu sunt însă doar cosmetice. iOS va aduce un multitasking net îmbunătăţit faţă de comunicarea actuală prin intermediul unui număr mic de API-uri, acesta fiind secondat de o interfaţă grafică nouă pentru vizualizarea aplicaţiilor deschise, care foloseşte imagini mari pentru previzualizare, şi o comutare între aplicaţii similară celei din WebOS. Pentru eficientizarea consumului energetic, iOS 7 va include o serie de optimizări cum ar fi actualizările concomitente pentru mai multe aplicaţii în acelaşi timp, actualizarea în fundal a aplicaţiilor în funcţie de gradul de utilizare a acestora de către utilizator şi posibilitatea actualizării anumitor aplicaţii în fundal la fiecare notificare primită, iar dezvoltatorii de aplicaţii vor primi nu mai puţin de 1500 de API-uri noi.
În final, lista de noutăţi mai cuprinde posibilitatea Facetime de a iniţia apeluri doar pentru voce, setări VPN la nivelul fiecărei aplicaţii, sincronizarea notificărilor între terminale, blacklist pentru apeluri şi mesaje şi un mod de protecţie mai bun pentru terminalele furate, care nu va permite activarea terminalelor formatate decât cu contul folosit înainte de ştergere.
Nu doar iOS a avut parte de atenţie, ci şi sistemul de operare desktop OS X. Apple a rămas fără nume de feline, versiunea 10.9 fiind numită Mavericks, un loc popular pentru surf din nordul Californiei.
Noua versiune aduce o şi mai bună integrare cu platforma iOS, aceasta putând primi acum notificări de la aplicaţiile instalate pe iPhone sau iPad sau, invers, putând interacţiona cu terminalele mobile. Pentru acest ultim tip de interacţiune, Apple a prezentat noile aplicaţii iBooks şi Maps pentru OS X, care vor funcţiona precum deja cunoscutele lor versiune pentru iOS. Astfel, un utilizator va putea selecta un traseu în Maps şi-l va putea trimite pe iPhone pentru a-l utiliza pe drum, iar iBooks se va sincroniza via iCloud cu aplicaţiile de pe telefon sau tabletă.
În final, OS X 10.9 mai aduce notificări pentru email, calendar şi Facetime, acestea permiţând şi interacţiunea directă, sincronizarea aplicaţiilor în Sleep Mode şi afişarea tuturor notificărilor în Lock Screen după ieşirea din Stand-by.
Serviciile online nu au fost uitate, Apple anunţând trei noutăţi interesante. Prima este iWork for iCloud, care oferă posibilitatea editării documentelor Office direct din Chrome, Safari şi IE, o replică evidentă la Google Docs şi Office 365. Keychain for iCloud este un serviciu nou integrat în Safari, acesta oferind opţiunea de generare de parole şi posibilitatea de salvare şi sincronizare a datelor personale, totul fiind protejat cu chei AES pe 256 de biţi. În final, zvonitul iRadio a fost lansat sub numele iTunes Radio, acesta fiind disponibil pe terminalele iOS, pe Apple TV şi în aplicaţiile iTunes pentru OS X şi Windows. Similar serviciului Pandora, acesta va permite ascultarea unor posturi de radio generate de utilizator, însă este mai puţin interesant pentru noi în acest moment deoarece va fi disponibil, până la noi anunţuri, doar în Statele Unite.
iOS 7 şi OS X 10.9 sunt disponibile în acest moment în versiune Beta pentru dezvoltatori, lansarea produselor finale urmând să aibă loc undeva în cursul toamnei. iOS 7 va rula pe terminalele iPhone 4 sau superior, iPad 2 sau superior şi iPod Touch 5th generation.