Apple este de așteptat să anunțe un nou set de căști care va combina videoclipurile din lumea exterioară cu cea virtuală la conferința anuală a dezvoltatorilor de software.
CEO-ul Apple, Tim Cook, și CEO-ul Meta Platforms Inc, Mark Zuckerberg, concurează pentru a defini modul în care consumatorii vor folosi o nouă generație de tehnologie în care lumea reală și cea digitală converg.
Zuckerberg a prezentat o viziune a „metaversului”, un univers digital paralel în care oamenii se vor aduna pentru a lucra și a se juca.
În schimb, șeful de marketing Apple, Greg Joswiak, a numit recent metaversul „un cuvânt pe care nu-l v-a folosi niciodată”. Iar dispozitivul Apple de până acum este doar un zvon. Prezentările Apple la Worldwide Developers Conference încep azi în California.
Până acum, compania cel mai cunoscută pentru iPhone și-a limitat eforturile de realitate augmentată la tehnologia care funcționează pe dispozitivele existente, de exemplu, permițând aplicațiilor retailerilor să arate mobilierul virtual în camera de zi a clientului.
„Meta și Apple concurează între ele. Diferența este că Meta o face public, în timp ce Apple o face în mod privat”, a declarat Anshel Sag, analist principal la Moor Insights & Strategy.
Analiștii spun că dispozitivul Apple, despre care Bloomberg a raportat că ar putea costa aproape 3.000 de dolari și ar putea arăta ca o pereche de ochelari de schi, este un fel de înlocuitor. Marea viziune a companiei din Cupertino, California, rămâne aceea de a produce o pereche de ochelari transparenți care să suprapună informațiile digitale pe lumea reală și să poată fi purtați toată ziua, în fiecare zi, spun acei analiști, dar în fața concurenței, a decis să-și lanseze proprii ochelari de protecție.

Tehnologia pentru ochelarii Apple rămâne la câțiva ani distanță și, între timp, rivalii Apple, cum ar fi Sony Group Corp și Pico, care este deținut de ByteDance, părintele TikTok, au lansat căști cu realitate mixtă care sugerează ce este posibilă îmbinarea imaginilor din lumea reală cu cea virtuală. Meta Platforms a anunțat căștile Quest 3 pentru 500 de dolari, după lansarea de anul trecut a Quest Pro, care se vinde cu 1.000 de dolari.
Apple a promovat funcții de realitate augmentată pentru iPhone-urile și iPad-urile sale încă din 2017, dar utilizările sale principale au rămas limitate în principal la aplicații de cumpărături de mobilă și la câteva jocuri.
O parte din motivul pentru care Apple și-a păstrat eforturile private, spun analiștii, este că nimeni din Silicon Valley nu este destul de sigur cum vor folosi oamenii în cele din urmă tehnologia de realitate mixtă sau augmentată, pe care oamenii din industrie o numesc pe scurt „XR”. Nu există încă o „aplicație ucigașă” pentru dispozitiv.
Deci, mai degrabă decât să vizeze un preț pe piața de masă, Apple pare să pregătească un dispozitiv premium care are ca scop să le arate dezvoltatorilor de software ce este posibil, astfel încât să poată crea aplicații convingătoare.