Gigantul tehnologic Apple a anunțat că dă în judecată NSO Group din Israel, încercând să împiedice cea mai infamă companie de hackeri din lume să acceseze ilegal produsele Apple, cum ar fi iPhone-ul.
Apple a declarat într-o plângere depusă la tribunalul federal din California că angajații NSO Group sunt „mercenarii imorali ai secolului 21 care au creat mașini de supraveghere cibernetică extrem de sofisticate care invită la abuzuri de rutină și flagrante”. Apple a spus că programul spyware al Grupului NSO, numit Pegasus, a fost folosit pentru a ataca un număr mic de clienți Apple din întreaga lume.
„Actorii sponsorizați de stat, cum ar fi Grupul NSO, cheltuiesc milioane de dolari pe tehnologii de supraveghere sofisticate, fără a răspunde efectiv. Acest lucru trebuie să se schimbe”, a spus Craig Federighi, vicepreședinte senior de inginerie software al Apple.
Grupul NSO a negat în linii mari faptele greșite și a spus că produsele sale au fost folosite de guverne pentru a salva vieți.
„Pedofilii și teroriștii pot opera liber în adăposturi tehnologice sigure, iar noi oferim guvernelor instrumentele legale pentru a combate acest lucru. Grupul NSO va continua să pledeze pentru adevăr”, a spus compania într-un comunicat.
Aceasta este cea mai recentă lovitură pentru firma de hacking, care a fost recent inclusă pe lista neagră de Departamentul de Comerț al SUA și este în prezent dată în judecată de gigantul rețelelor sociale Facebook.
Cercetătorii în domeniul securității au descoperit că Pegasus este folosit în întreaga lume pentru a sparge telefoanele activiștilor pentru drepturile omului, ale jurnaliștilor și chiar ale membrilor clerului catolic.

Pegasus se infiltrează în telefoane pentru a fura datele personale și de locație și controlează în secret microfoanele și camerele smartphone-urilor. Cercetătorii au găsit câteva exemple de instrumente ale Grupului NSO care utilizează așa-numitele exploatații „zero click” care infectează telefoanele mobile vizate fără nicio interacțiune a utilizatorului.
Administrația Biden a anunțat în această lună că NSO Group și o altă firmă israeliană de securitate cibernetică numită Candiru au fost adăugate la „lista de entități”, care limitează accesul lor la componentele și tehnologia din SUA, acestea fiind obligate să solicite permisiunea guvernului pentru exporturi.
Tot în această lună, cercetătorii de securitate au dezvăluit că programele spion Pegasus au fost detectate pe telefoanele mobile a șase activiști palestinieni pentru drepturile omului. Iar procurorii mexicani au anunțat recent că au arestat un om de afaceri sub acuzația că a folosit programul spion Pegasus pentru a spiona un jurnalist.
Facebook a dat în judecată NSO Group pentru utilizarea unui exploit oarecum asemănător care ar fi intervenit prin intermediul aplicației sale de mesagerie WhatsApp criptate, populară la nivel global. O curte federală de apel a emis luna aceasta o hotărâre prin care respinge efortul NSO Group de a respinge procesul.
De asemenea, Apple a anunțat marți că donează 10 milioane de dolari, precum și orice daune câștigate în procesul NSO Group, cercetătorilor și avocaților în domeniul supravegherii cibernetice.