Furnizorul Apple Foxconn și-a cerut scuze pentru o „eroare tehnică” în sistemele sale de plată, la o zi după ce fabrica sa de iPhone din China a fost zguduită de proteste furioase.
Videoclipurile au arătat sute de muncitori defilând la cea mai mare fabrică de iPhone din lume din orașul Zhengzhou, cu plângeri privind restricțiile Covid și pretenții de plată restante. Cei care transmit în direct protestele au spus că lucrătorii au fost bătuți de poliție.
Un lucrător Foxconn a declarat pentru BBC că situația a fost rezolvată între timp.
Luna trecută, numărul tot mai mare de cazuri de Covid a dus la blocarea fabricii, făcându-i pe unii muncitori să evadeze și să plece acasă. Compania a recrutat apoi noi muncitori cu promisiunea unor bonusuri generoase.
Dar un muncitor a spus că aceste contracte au fost modificate, astfel încât „nu au putut primi subvenția promisă”, adăugând că au fost puși în carantină fără alimente.
Joi, Foxconn a lansat o declarație în care spunea că „a apărut o eroare tehnică în timpul procesului de integrare”, adăugând că plata noilor recruți a fost „aceeași cu cea convenită [în] afișele oficiale de recrutare”.
Firma a spus că este în comunicare constantă cu angajații afectați cu privire la salariu și bonusuri și că face tot posibilul „pentru a rezolva în mod activ preocupările și cerințele rezonabile ale angajaților”.

Un muncitor a mai spus joi pentru BBC că de atunci a primit 8.000 de yuani (1.120 de dolari) și urmează să primească încă 2.000 de yuani. El a adăugat că nu mai sunt protestatari și că el și colegii săi se vor întoarce la fabrica Apple Foxconn din China.
Fabrica din Foxconn Zhengzhou are peste 200.000 de angajați, producând dispozitive Apple, inclusiv iPhone 14 Pro și Pro Max.
Separat, joi, autoritățile au ordonat orașului să intre în carantină, spunând că oamenii nu vor putea părăsi zona decât dacă au un test Covid negativ – afectând peste șase milioane de oameni din oraș.
Vestea a venit în momentul în care China a înregistrat cel mai mare număr de cazuri zilnice de Covid de la începutul pandemiei, țara înregistrând un val de focare cu mai multe orașe importante precum Beijing și Guangzhou afectate.
Fondul Monetar Internațional (FMI) a cerut Chinei să-și recalibreze strategia zero-Covid, pe măsură ce creșterea economică se micșorează.
A doua cea mai mare economie a lumii a înregistrat o scădere a produsului intern brut (PIB) cu 2,6% în cele trei luni până la sfârșitul lunii iunie față de trimestrul precedent.
„Deși strategia zero-Covid a devenit mai agilă de-a lungul timpului, combinația dintre variantele mai contagioase de Covid și decalajele persistente în vaccinări au condus la necesitatea unor blocări mai frecvente, care afectează consumul și investițiile private, inclusiv în locuințe”, a spus FMI.
Organizația financiară globală a cerut, de asemenea, Beijingului să vaccineze mai mulți oameni și să ofere o mai mare ajutor sectorului său imobiliar afectat de criză. Cu toate acestea, unii analiști cred că îndrumările FMI nu vor convinge China să-și schimbe politicile.
„Având în vedere că este puțin probabil ca China să meargă la FMI pentru ajutor, nu contează cu adevărat dacă acordă atenție acestei declarații sau nu”, a declarat Simon Baptist, economist-șef global al The Economist Intelligence Unit, pentru BBC.