Una din frustrarile posesorilor de telefoane iPhone din Romania a fost in ultimele luni legata de imposibilitatea de a efectua plati cu telefonul. Multe de banci de la noi au lansat deja servicii ce iti permit sa inlocuiesti cardul cu telefonul atunci cand vrei sa platesti la un magazin dotat cu POS contactless.
Datorita limitarilor, pana acum platile cu telefonul au fost disponibile doar celor ce detin un smartphone Android si conexiuni NFC. Posesorii de iPhone au avut cateva optiuni limitate insa ele au functionat doar pentru o perioada de timp.
Apple Pay, serviciul ce iti permite sa faci plati cu telefonul, este de acum disponibil oficial si in Romania. Pentru inceput doar cateva banci de la noi ofera acces la serviciu precum si cateva servicii de transfer de bani.
Daca esti client ING sau al Bancii Transilvania poti folosi Apple Pay prin activarea serviciilor bancare ING Pay si BT Pay. Poti folosi si un card Revolut, daca folosesti aceste servicii, dar si daca folosesti Orange Money. Este poisibil ca unii clienti sa fie limitati la folosirea serviciilor daca au carduri Mastercard.
Cei de la ING Bank si-au anuntat deja utilizatorii ca pot folosi cardurile ING ca sa plăteasca cu dispozitivul Apple în magazine, în aplicații sau pe internet prin Apple Pay. Asta inseamna ca utilizatorii ING, ce detin carduri Visa, pot folosi sistemul Apple Pay.
Cum adaugi un card în Apple Pay pe iPhone ?
– Deschizi aplicația Apple Wallet
– Apeși butonul „+”
– Urmezi instrucțiunile
Atentie, daca nu ati accesat pana acum Apple Wallet si va este afisata o eroare, indicat este sa dati un restart telefonului. Apoi intrati in meniul de setari in sectiunea Apple Wallet si apasati pe Adaugati un card. Vi se va solicita parola de iCloud si veti primi un mesaj ca este posibil sa primiti un mesaj de verificare al contului. Dupa ce ati trecut de acest pas va vor fi afisate lista de banci ce sunt inrolate in sistemul Apple Pay.
Daca aveti cardul la indemana tot ce trebuie sa faceti este sa pozitionati cardul in fata camerei iar aceasta va detecta automat numarul si posesorul, dar si data expirarii. Ca si in cazul platilor online mai trebuie sa adugati codul de securitate de pe spatele lui. Pe numarul de telefon inregistrat la banca veti primi un cod de confirmare pentru a finaliza verificarea informatiilor si a aduga cardul in Apple Wallet.
Poti sa folosesti si un Apple Watch pentru a folosi sistemul Apple Pay, pasii pentru configurarea unui card fiind:
– Deschizi aplicația Apple Watch pe iPhone-ul tău
– Selectezi „Wallet & Apple Pay”
– Apeși „Add Credit or Debit Card”
– Urmezi instrucțiunile
Ca să plătești intr-un magazin cu POS contactless, va trebui să te autentifici prin Touch ID, Face ID sau parola, apoi să apropii iPhone-ul sau Apple Watch-ul de terminalul POS. La unele POS-uri, va trebui să introduci și codul PIN al cardului. In aplicatii poti sa platesti doar introducand ca metoda de plata Apple Pay si introducand apoi parola sau Touch ID respectiv FaceID. Daca folosesti browserul Safari poti de asemenea sa platesti cumparaturile online cu Apple Pay fara sa fie nevoie să îți creezi un cont sau să completezi formulare lungi. Selectezi Apple Pay ca metodă de plată și confirmi. De asemenea, poți plăti de pe MacBook folosind Touch ID.
Plata cu Apple Pay este la fel de sigură ca orice plată pe care o faci cu un card contactless obișnuit. Pentru fiecare tranzacție va trebui să te autentifici folosind Face ID, Touch ID sau parola. Este bine să știi că, în cazul în care ai autorizat mai multe persoane pe dispozitivul tău Apple, acestea vor putea folosi metoda de autentificare pentru a face plăti prin Apple Pay.
Mai trebuie sa stii ca nu toate dispozitivele Apple iti permit folosirea tuturor serviciilor Apple Pay. Modelele iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS max, iPhone XR sunt compatibile cu platile in magazine, in aplicatii sau pe internet. Aceleasi beneficii le au si posesorii de ceasuri Apple Watch.
Posesorii de iPad mini 3, iPad mini 4, iPad Air 2, iPad Pro, iPad vor putea sa faca plati doar in aplicatii sau de pe internet iar cei de MacBook Pro cu Touch ID vor putea sa faca plati doar in aplicatii folosind Apple Watch.
Dacă dispozitivul tău este pierdut sau furat, poți anula posibilitatea de plată prin Apple Pay, simplu, din aplicația Find My Phone sau din contul tău Apple, chiar dacă dispozitivul tău este offline și nu este conectat la o rețea de date mobile sau o retea wi-fi. Bineninteles poti oricand sa anulezi cardul sunand la banca emitenta pentru suport.