Apple este din ce în ce mai aproape în a deține controlul deplin asupra puteriii produselor sale. La WWDC, a confirmat rapoartele conform cărora va renunța la procesoarele Intel și va folosi cipurile proprii, similare cu cele care alimentează iPhone-urile și iPad-urile, pentru MacBook și Mac.
Proiectul Apple Silicon promite crearea unor procesoare puternice, eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce ar trebui să însemne că viitoarele MacBook-uri vor avea o durată de viață a bateriei mult superioară decât suntem obișnuiți în aceste zile.
Procesoarele vor avea o integrare profundă cu macOS Big Sur. Tot software-ul companiei poate fi rulat deja ca aplicații native pe Mac-urile Apple bazate pe Apple Silicon, inclusiv programe software solicitante precum Final Cut Pro. Microsoft a făcut ca suita Office să poată lucra nativ cu Apple Silicon, iar Adobe face același lucru pentru aplicațiile Creative Cloud.
În ceea ce privește aplicațiile pentru iPhone și iPad, acestea vor putea rula și nativ pe dispozitivele Mac compatibile cu Apple Silicon. Le vei putea descărca din Mac App Store. În cele din urmă, trecerea la Apple Silicon ar trebui să permită companiei și dezvoltatorilor terți să construiască mai ușor aplicații care funcționează între diferitele dispozitive fără mari eforturi sau buguri de compatibilitate. Această inițiativă a intrat în plină dezvoltare cu Project Catalyst.
Apple se așteaptă ca dezvoltatorii să își actualizeze rapid aplicațiile Mac și vor avea toate instrumentele necesare pentru a face acest lucru în Xcode 12. Totuși, compania vrea să se asigure că aplicațiile existente pot rula pe Mac-urile Apple bazate pe Silicon. O va face parțial prin Rosetta 2, care poate traduce codul la nevoie și virtualizarea pentru Linux. Compania a dezvăluit un kit de tranziție pentru dezvoltatori pentru a ajuta dezvoltatorii să își actualizeze aplicațiile și va începe expedierea unităților în această săptămână.

Zvonurile circulau de ani de zile că Apple se pregătea să schimbe procesoarele proprii construite pe arhitectura ARM (care este folosită în cipurile iPad și iPhone). Procesoarele PC ARM nu s-au potrivit în mod constant cu producția de procesare a cipurilor bazate pe x86, cum ar fi cele de la Intel, deci ar putea fi prea curând să vă așteptați să apară în noile Mac Pro sau în alte sisteme high-end. Probabil că vor fi mai răspândite pe MacBook-urile inferioare, cum ar fi MacBook Air.
Mișcarea va fi o lovitură pentru Intel. Se spune că Apple reprezintă aproximativ două până la patru procente din vânzările anuale ale Intel, sau până la 3 miliarde de dolari, având în vedere veniturile sale pe 12 luni, care se ridică la 75 de miliarde de dolari. Așadar, pierderea Apple în calitate de client nu ar fi neapărat devastatoare pentru Intel și nici acest flux de venituri nu va dispărea într-o clipă, dar cu siguranță este o pierdere. „Apple este un client din mai multe domenii de activitate și vom continua să le sprijinim”, a spus un purtător de cuvânt al Intel.