Apple a devenit ținta unui proces colectiv de 785 de milioane de lire sterline (1 miliard de dolari) din partea a peste 1.500 de dezvoltatori din Marea Britanie pentru taxele sale din App Store, relatează TechCrunch.
Procesul acuză Apple că abuzează de o poziție dominantă prin perceperea unei taxe de 15% până la 30% pentru vânzările în aplicație în App Store, o politică care a fost criticată de autoritățile de reglementare antitrust din alte țări.
De asemenea, susține că consumatorii din Marea Britanie sunt lipsiți din cauza faptului că dezvoltatorii sunt privați de bani care ar putea fi cheltuiți pentru cercetare și dezvoltare pentru a ajuta la stimularea inovației în aplicații.
Procesul este intentat de Sean Ennis, profesor la Center for Competition Policy de la Universitatea din East Anglia, în numele dezvoltatorilor de aplicații.
„Taxele Apple către dezvoltatorii de aplicații sunt excesive și posibile numai datorită monopolului său asupra distribuției de aplicații pe iPhone și iPad. Taxele sunt nedrepte în sine și constituie prețuri abuzive. Ele dăunează dezvoltatorilor de aplicații și, de asemenea, cumpărătorilor de aplicații.”
a spus Ennis într-un comunicat.
Procesul este o acțiune colectivă de renunțare. Cu alte cuvinte, dezvoltatorii din Marea Britanie nu trebuie să se înregistreze pentru a fi incluși în eventualele câștiguri, care ar fi calculate pe baza afacerii lor cu aplicații.
Apple a fost acuzat sau investigat pentru practici anticoncurențiale în mai multe alte țări în ultimii ani, inclusiv Franța, Germania, Țările de Jos, Coreea de Sud, Japonia, Statele Unite și altele, multe dintre plângeri fiind legate de App Store. Drept urmare, Apple a fost forțat să facă modificări în App Store în unele țări, cum ar fi sa permită dezvoltatorilor să ofere sisteme de plată alternative în Coreea de Sud.
Termenii și condițiile App Store de la Apple sunt, de asemenea, investigate de Autoritatea pentru Concurență și Piețe (CMA) din Marea Britanie, care și-a deschis ancheta în martie 2021.
În Uniunea Europeană, Apple se pregătește să accepte Digital Markets Act, care îi va cere să permită descărcarea aplicațiilor pe iPhone utilizând încărcare laterală sau magazine de aplicații alternative în iOS 17.