Chiar daca retelele sociale ar putea sa le satisfaca curiozitatile despre ei, sau orice alte probleme, tinerii au inceput sa fie atrasi de un alt tip de socializare pus la dispozitie de Ask.fm.
Ask.fm a fost lansat în iunie 2010 şi până în iulie 2013 a strâns aproximativ 65 de milioane de utilizatori. Este foarte popular în Italia, Brazilia şi SUA, iar utilizatorii sunt de regulă adolescenţi care navighează în special de acasă şi de la şcoală. Înainte de a ajunge pe ask.fm, cei mai mulţi utilizatori vin de pe Facebook, YouTube şi Twitter, reţele pe care le poţi conecta la contul de ask.fm.
Ideea din spatele site-ului este simpla. Poti sa pui o intrebare pe site si apoi sa promovezi intrebarea respectiva in speranta primirii a cat mai multor raspunsuri. Cei mai multi dintre utilizatori au ales sa puna intrebari despre ei insisi si din pacate de multe ori raspunsurile primite nu au fost dintre cele mai placute.
Din cauza a ceea ce se numeşte cyberbullying, două tinere ce au folosit acest site s-au sinucis în ultimul an. Prima a fost o tânără de 14 ani din Marea Britanie, iar în decembrie anul trecut o fată de 16 ani din Florida, SUA, a făcut acelaşi lucru. Cei mai mulţi au văzut site-ul ask.fm drept responsabil indirect, deoarece le permite utilizatorilor să se manifeste fără vreo măsură de securitate.
Chiar dacă ask.fm nu a putut fi găsit vinovat, nu i-a priit publicitatea negativă construită din astfel de cazuri. Noile măsuri de siguranţă pe care le adoptă prevăd că vor răspunde oricărui raport în maximum 24 de ore, vor exista categorii de „intimidare“ şi „agresiune“ în care să raporteze eventualele probleme, iar butonul de raportare a unor comportamente deranjante este mai mare. În urma sinuciderilor presupus cauzate de activitatea pe ask.fm, mai multe companii şi-au retras publicitatea de pe site, mai ales din cauza imaginii proaste pe care o căpăta site-ul.