Atacurile DDoS detectate de Kaspersky DDoS Prevention in trimestrul al patrulea al anului 2020 a crescut usor in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2019. Cu toate acestea, este cu 31% mai mic comparativ cu trimestrul al treilea din 2020. Aceasta scadere poate fi legata de interesul tot mai mare pentru criptominare.
Pe masura ce oamenii au inceput sa petreaca mai mult timp online in 2020, a rezultat un numar crescut al atacurilor DDoS. Si in al patrulea trimestru, atacurile asupra institutiilor de invatamant au continuat: mai multe scoli din Massachusetts si Laurentian University din Canada au suferit astfel de incidente. Platformele de jocuri online au fost, de asemenea, tinte ale acestor atacuri.
Cu toate acestea, in T4 2020 au existat doar cu 10% mai multe atacuri decat in T4 2019. Iar comparativ cu T3 2020, numarul de atacuri in T4 2020 a scazut cu 31%, in timp ce T3 2020 a inregistrat, de asemenea, o scadere comparativ cu T2.
Expertii sugereaza ca acest lucru poate fi cauzat de o crestere a costurilor criptomonedelor. In consecinta, infractorii cibernetici ar fi trebuit sa „reprofileze” unele botnet-uri, astfel incat serverele C&C, care sunt utilizate in mod obisnuit in atacurile DDoS, sa poata reface dispozitivele infectate si sa-si foloseasca puterea de calcul pentru a mina, in schimb, criptomonedele.
Acest lucru este dovedit in continuare de statisticile Kaspersky Security Network (KSN), o infrastructura care functioneaza cu diverse componente de protectie anti-malware. De-a lungul anului 2019, precum si la inceputul anului 2020, numarul celor care faceau criptomining era in scadere. Dar din august 2020 tendinta s-a schimbat, aceasta forma de malware fiind in crestere usoara si atingand un platou in T4.
„Piata atacurilor DDoS este afectata, in prezent, de doua tendinte opuse. Pe de o parte, oamenii se bazeaza inca pe munca stabila a resurselor online, ceea ce poate face ca atacurile DDoS sa fie o alegere comuna pentru atacatori. Cu toate acestea, avand in vedere cresterea preturilor criptomonedelor, infectarea unor dispozitive ar putea fi o modalitate de atac mai profitabila pentru ei. Ca rezultat, vedem ca numarul total de atacuri DDoS in Q4 a ramas destul de stabil. Si putem prezice ca aceasta tendinta va continua in 2021”,
spune Alexey Kiselev, Business Development Manager in echipa Kaspersky DDoS Protection.