Atacurile de tip ransomware care pun stapanire pe calculatoare si cer o rascumparare pentru deblocarea accesului la date au inceput sa afecteze serios mai multe institutii de stat, printre care si spitale.
Situatia este atat de grava incat ministrul Sanatatii a emis o declaratie prin care le cere tuturor angajatilor din spitale sa fie constienti de pericolele la care se expun si sa nu acceseze linkuri pe care nu le cunosc. Autoritatile sunt ingrijorate de faptul ca hackerii pun stapanire pe date foarte importante, cum ar fi cele ale pacientilor, stocate pe sisteme informatice neprotejate sau la care au acces persoane nepregatite in acest sens.
„Deci in primul rand toate documentele care sunt eliberate de catre un spital sunt eliberate dintr-un sistem informatic, care daca este blocat bineinteles ca ingreuneaza foarte mult activitatea de internare, de exemplu, de eliberare a retetelor. Pana la urma, pierderea datelor ar fi o problema majora, de neconceput”, a afirmat ministrul sanatatii Sorina Pintea. Aceasta a mai spus ca „au fost transmise niste recomandari de catre specialistii in securitate pe care noi cu celeritate le-am transmis directiilor de sanatate publica si institutiilor din subordine spre a fi transmise tuturor spitalelor existente pe teritoriul Romaniei”.
Specialistii in securitate de la Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica spun ca „Din notificările primite, CERT-RO a identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware la nivel național în ultima perioada observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii și-au îndreptat atenția în special către instituții din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere.
Instituia atrage atenția, atât utilizatorilor cât și personalului care se ocupa de serviciile IT, asupra următoarelor măsuri imediate ce pot fi luate pentru a preveni infectarea cu aceste tipuri de aplicații malițioase:
– nu deschideți fișierele primite prin e-mail decât în situația în care cunoașteți expeditorul iar în cazul unei suspiciuni adresați-vă personalului de specialitate;
– evitați accesarea ”ofertelor ” irezistibile din mediul online, indiferent de forma prin care le primiți (email, whatsapp, messenger, facebook etc.);
– asigurați-vă că aveți un backup al fișierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la rețea;
– asigurați-vă că dispozitivele pe care le utilizați atunci când navigați online sunt updatate și au instalate soluții de securitate (firewall, antivirus, antimalware etc.);
La inceputul lunii mai autoritatile au lansat numărul unic de urgenta 1911 pentru raportarea acestor incidente.