Avast, unul dintre cei mai mari furnizori de antivirus din lume, a închis programul de colectare și de vânzare a datelor de navigare pe web a utilizatorilor la câteva zile după ce rapoartele media au expus platforma.
CEO-ul Avast, Ondrej Vlcek, a anunțat joi inchiderea filialei ce a fost acuzata de existenta unui program colectare si vanzare de date ale utilizatorilor, cunoscută sub numele de Jumpshot. Intr-o scrisoare deschisă, el a spus că el și Consiliul de administrație al companiei „au decis să încheie colectarea de date de catre Jumpshot și să lichideze operațiunile Jumpshot, cu efect imediat”.
Operațiunile omniprezente ale Jumpshot au ieșit la lumină la începutul acestei săptămâni, în urma raportării de către Motherboard și PCMag. Jumpshot s-a descris ca fiind „singura companie care deblochează datele utilizatorilor … pentru a oferi marketerilor o vizibilitate inegalabilă, perspective analitice și o înțelegere mai cuprinzătoare a călătoriei online a clienților care oferă un avantaj extrem de competitiv.”
PCMag și Motherboard au obținut documente interne scurse care arătau exact ce fel de date au avut în vedere Jumpshot, cum ar fi „Căutările Google, căutarea locațiilor și coordonatele GPS pe Google Maps, persoanele care vizitează paginile LinkedIn ale companiilor, anumite videoclipuri YouTube și vizitarea site-urilor porno, „printre altele.
Avast le-a spus reporterilor că respectivul program de colectare de date a fost prezentată ca un mecanism prin care utilizatorii optau sa le partajeze, dar mai mulți utilizatori au spus că nu au habar că ar fi ales un astfel de serviciu și nu-și amintesc că au fost solicitați sa isi dea acordul.
Feedback-ul utilizatorilor Avast a fost rapid și voluminos. Contul de Twitter al companiei este folosit de câteva zile pentru a încearca să calmeze utilizatorii supărați, repetând mesajul: „Vă asiguram ca Jumpshot nu tranzactioneaza nicio informație identificabilă personal de la utilizatorii noștri. Suntem pe deplin conformi cu GDPR și California Act Privacy Privacy Consumers ( CCPA). Utilizatorii pot alege să își ajusteze nivelurile de confidențialitate utilizând setările disponibile în produsele noastre. „
„Am lansat Jumpshot în 2015 cu ideea de a ne extinde capacitățile noastre de analiză a datelor dincolo de securitatea de bază. Aceasta a fost într-o perioadă în care a devenit din ce în ce mai evident că securitatea cibernetică va fi un joc de date mari. Ne-am gândit că putem folosi instrumentele și resursele noastre pentru a face acest lucru mai în siguranță decât nenumăratele alte companii care colectează date.”
CEO-ul Avast, Ondrej Vlcek
Decizia de a închide Jumpshot „va avea un impact regretabil pentru sute de angajați Jumpshot fideli și zeci de clienți”, a adăugat Vlcek, dar „este absolut ceea ce trebuie să facem” pentru a „fi aliniati cu obiectivul companiei să „facă lumea un loc mai sigur”.
Jumpshot este totusi a doua mare probelam grevă legată de confidențialitate a Avast din ultimele luni. În toamna trecută, un cercetător în domeniul securității a descoperit că pluginul pentru browser Avast Online Security aduna informații despre site-urile vizitate, apoi transmitea date înapoi care să permită firmei să reconstruiască întregul istoric de navigare Web și comportamentul utilizatorilor.
Google, Opera și Mozilla au eliminat câteva extensii Avast și AVG (care este deținută de Avast) din browserele lor la începutul lunii decembrie, după ce colectarea datelor a ieșit la iveală. Ulterior au fost adăugate înapoi ca extensii opționale în Firefox după ce Avast a modificat practicile de colectare a datelor extensiilor.