nPerf, serviciul independent de măsurare a vitezelor de internet, ne oferă un raport cu privire la performanțele conexiunilor la internet mobil din România pe baza rezultatelor testelor din aplicația dedicată.
Acest studiu se bazează pe testele efectuate de utilizatorii aplicației mobile nPerf, disponibilă gratuit pe iOS și Android. În ultimele două semestre, utilizatorii aplicației nPerf au finalizat, înainte de filtrare, 143.122 de teste.
Scorul nPerf, exprimat în nPoints, oferă o imagine de ansamblu a calității unei conexiuni. Ia în considerare ratele de biți măsurate (2/3 la descărcare + 1/3 la încărcare), latența și este afectată în mod egal de testele QoE (browsing/streaming). Acest scor reflectă calitatea generală a conexiunii resimțită de utilizator.
Cum arată raportul conexiunilor la internet mobil din România
Orange conduce confortabil in topul conexiunilor la internet mobil în România. Datorită ratei ridicate de conectare 5G (pe dispozitive compatibile), conducerea KPI-urilor debitrate devine mult mai ușoară. Diferența este deosebit de remarcabilă când ne uităm la viteza de descărcare (145 Mb/s, adică de 2,2 ori mai rapid decât Vodafone, de 4 ori mai rapid decât Telekom, aproape de 6 ori mai rapid decât DiGi). Mai mult, acest ISP a dominat testele de viteză de încărcare, experiența de streaming YouTube și a înregistrat una dintre cele mai bune două latențe din ultimele douăsprezece luni.
Vodafone este adevăratul challenger al studiului din acest an. Într-adevăr, toate cele mai bune performanțe sunt distribuite între acesta din urmă și Orange. Vodafone este câștigătorul când vine vorba de rata de succes, latența (împărtășită cu câștigătorul global) și experiența de navigare pe web. În ceea ce privește ceilalți KPI-uri, acest ISP termină de fiecare dată pe locul doi, după Orange. Vodafone a obținut cu aproximativ 10.000 nPuncte mai puțin decât Orange, dar câștigă puțin mai multe puncte decât rivalii săi din S1 2020 (+16.497).
Telekom și DiGi arată performanțe mai mici și ajung, respectiv, pe locul 3 și, respectiv, pe locul 4 al barometrului. Ambele obțin un scor similar, de aproximativ 58.000 de puncte, adică peste 32.000 de nPuncte în spatele campionului, și asta relevă un decalaj foarte mare față de competitori. Cu excepția ratei lor mai bune de conexiune 4G, care nu este în special cea mai bună veste, știind că aceasta se datorează ratei lor mai mici de conectare 5G, pentru moment. Comparativ cu prima jumătate a anului 2020, Telekom aproape a stagnat (+1,5%, = +867 nPuncte), în timp ce DiGi a depus eforturi mai puternice în același timp: +30,8% = +13,719 puncte.
Orange a înregistrat cea mai bună rată de conexiune 5G din ultimele două semestre.
Aceasta înseamnă că, atunci când un utilizator de internet român efectuează un test cu un dispozitiv compatibil 5G pe rețeaua mobilă a Orange, există 48,1% șanse ca 5G să fie folosit pentru asta. Este posibil ca abonații săi să fi beneficiat de o ofertă 5G mai bună (sau mai devreme), înainte ca restul ISP-ului să o comercializeze pe a lor. Vodafone a făcut o muncă grozavă și în acest domeniu (30,5%). DiGi și-a început cursa și acum se situează la 9,5%.
Viteza de descărcare
Abonații Orange s-au bucurat de cea mai bună viteză medie de descărcare pe mobil, în ultimele două semestre. Orange beneficiază de o viteză mult mai atractivă, în medie ded 145 Mb/s. Vodafone este pe locul al doilea cu aproximativ 66 Mb/s, adică mai puțin de jumătate, în timp ce Telekom și DiGi rămân mult sub 36 Mb/s. Astfel, Orange a oferit o viteză de aproape șase ori mai mare decât ultimul ISP clasat, în ultimele luni.
Viteza de upload
Abonații Orange s-au bucurat de cea mai bună viteză medie de încărcare pe mobil, în ultimele două semestre. Oferă în medie cu 7,5 Mb/s mai mult decât Vodafone, dar această viteză ajunge să fie de trei ori mai mare decât DiGi, care este cea mai mică dintre toate!
Latența
Abonații Vodafone și Orange s-au bucurat de cele mai bune latențe medii pe mobil, în ultimele două semestre. Afișând cifre medii de 36 ms, Vodafone și Orange înregistrează cei mai rapizi timpi de răspuns din țară. Cu toate acestea, adversarii săi arată și ei un nivel corect, toți sub 45 ms. DiGi a arătat cea mai bună progresie de la începutul anului 2020 (cu 18 ms mai rapid).
Aplicația nPerf permite utilizatorului să efectueze un test complet sau fiecare test separat. Între 1 iulie 2021 și 30 iunie 2022 a numărat în România 143.122 de teste unitare, distribuite după filtrare după cum urmează.