Un grup de autorități europene de reglementare în domeniul telecomunicațiilor nu susține ideea ca mari firme tehnologice, cum ar fi Google și Netflix, să plătească pentru infrastructura de telecomunicații, se arată în concluziile inițiale publicate marți.
Concluziile Corpului Autorităților Europene de Reglementare pentru Comunicații Electronice (BEREC) au loc în timp ce Comisia Europeană dezbate dacă platformele de internet ar trebui să fie obligate să finanțeze infrastructura digitală, cum ar fi rețelele de telecomunicații 5G, având în vedere că o folosesc în mod intens.
„BEREC nu a găsit nicio dovadă că o astfel de metodă (de compensare directă) este justificată, având în vedere starea actuală a pieței”, se arată în concluziile sale.
Industria telecomunicațiilor a susținut că Google, Netflix, Meta, Amazon, Microsoft și Apple ar trebui să plătească pentru o „parte echitabilă” din infrastructura de telecomunicații, deoarece serviciile lor reprezintă mai mult de jumătate din traficul de internet.

Cu toate acestea, grupurile de drepturi digitale se tem că, dacă marile firme tehnologice finanțează infrastructura, vor încheia, de asemenea, acorduri cu firme de telecomunicații pentru a acorda tratament preferențial pentru trafic, subminând principiul neutralității rețelei.
Ca reacție la constatările BEREC, grupul de lobby pentru telecomunicații ETNO – Operatorii europeni de rețele de telecomunicații, care reprezintă Deutsche Telekom, Orange Group, Telefonica și alții – a respins constatăril ca fiind depășite și a declarat că va prezenta noi dovezi Comisiei pentru a-și susține poziţia.
Descoperirile BEREC au spus că internetul s-a dovedit a fi rezistent la schimbarea tiparelor de trafic în trecut, iar urmărirea propunerilor „ar putea fi dăunătoare în mod semnificativ”.
Șeful industriei UE, Thierry Breton, a declarat că Uniunea Europeană va revizui chestiunea la începutul anului 2023.