In mijlocul crizei economice, o perioadă în care până şi marile valute se clatină, o monedă virtuală capătă din ce mai multă popularitate, dar şi putere. Bitcoinul a devenit atât de important încât autorităţile americane se gândesc la o modalitate prin care să-i poată controla pe cei care încearcă să spele bani folosindu-se de moneda digitală. Înainte de a continua cu alte detalii este nevoie de o definiţie.
„Bitcoin este o moneda virtuala la fel ca si dolarul, lira sterlina sau euro, dar este prima moneda care nu este controlata de o institutie centrala. Este complet descentralizata. Pot sa trimit bani oricui doresc, cand vreau, cum vreau si oriunde vreau in lume, si nimeni nu ma poate opri.”
Un Roman, Mihai Alisie, este si el implicat in acest proiect, fiind editorul revistei online Bitcoine Magazine:
„Bitcoin este pentru banci ce inseamna emailul pentru oficiile postale. In loc sa te duci sa te duci la un ghiseu bancar, respectand programul lor si platind comisioanele lor, pot transfera bani in Etiopia, Egipt sau China din sufrageria mea, fara ca cineva sa stie cine este in spatele adresei B care trimite catre adresa A”
Moneda a cunoscut, în ultima perioadă, o creştere foarte mare a valorii. Lucrul acesta s-a întâmplat ca urmare a destabilizării monedelor tradiţionale, dar şi pe fondul tensiunilor financiare resimţite la nivel mondial.
Valoarea bitcoinului nu este determinată de bănci, ci de utilizatori – un număr cât mai mare de persoane care fac tranzacţii cu bitcoin determină o valoare cât mai mare a monedei. În prezent, valoarea monedei digitale este de aproximativ 70 de dolari şi există peste un milion de utilizatori la nivel mondial.
În luna martie a anului 2013 existau peste 10.800.000 bitcoini iar joia trecută pe piaţă existau monede bitcoin în valoare de 654,9 milioane de dolari. Economia bitcoin este încă mică în relaţie cu economiile stabilite cu mult timp în urmă iar programul este încă în stadiul beta de dezvoltare. Dar bunuri reale şi servicii, cum ar fi maşini uzate şi contracte pentru dezvoltare de software independent sunt acum tranzacţionate. Bitcoinii sunt acceptaţi atât pentru servicii online cât şi pentru bunuri tangibile Comercianţii schimbă diverse monede cum ar fi Dolari Americani (USD), Ruble Ruseşti (RUB) şi Yeni Japonezi (JPY), etc. pe bitcoini dar şi invers. Aceste tranzacţii au loc prin intermediul siturilor de schimb.
Bitcoinul a fost folosit şi pentru a sponsoriza mişcarea WikiLeaks după ce companiile de carduri de credit din America şi Europa au blocat conturile inţiativei, ca urmare a colaborării cu instituţiile guvernamentale. Cu toate astea, când garantezi anonimitatea este imposibil să nu existe persoane care să folosească acest serviciu în scopuri ilegale. Astfel, potrivit unui raport al FBI, traficul de droguri online se poate face mai uşor cu ajutorul monedei digitale.
Mihai Alisie explică bitcoinul este, de fapt, o unealtă.
„Ai un cuţit şi cu acel cuţit îţi poţi unge untul pe pâine sau poţi omorî pe cineva. Tu poţi face unealta bună sau rea“, a spus românul.
Sistemul pe baza căruia funcţionează tranzacţiile cu bitcoini a fost pus la punct în 2008 de japonezul Satoshi Nakamoto iar proiectul în sine a devenit operaţional pe 3 ianuarie 2009. În primii doi ani dezvoltarea a fost lentă până când publicaţia Slashdot a scris despre moneda virtuală. Atunci s-a produs o creştere foarte mare a numărului de utilizatori care a determinat o creştere a valorii. În comparaţie cu monedele convenţionale, Bitcoin diferă prin faptul că nu există niciun supraveghetor care să poată controla valoare datorită naturii lor descentralizate, atenuând posibile instabilităţi cauzate de bănci centrale. Inflaţia este limitată şi controlată, programată în programul Bitcoin, dar este predictibilă şi cunoscută tuturor părţilor încă de la început.
Adevarul