Vă întrebați de ce browserul Chrome a marcat un fișier descărcat ca fiind malițios? Google spune că intenționează să explice mai bine de ce au fost blocate descărcările.
Anul trecut, Google a reproiectat experiența de descărcare din Chrome pentru a adăuga spațiu suplimentar pentru avertismentele privind descărcările rău intenționate. Compania profită acum de acest spațiu suplimentar pentru a „transmite mai multe nuanțe cu privire la natura pericolului” pentru a ajuta utilizatorii să ia măsurile corecte.
Browserul va împărți mesajele de avertizare în două niveluri: descărcări suspecte care prezintă un risc necunoscut pentru utilizator și descărcări periculoase pentru cazurile în care Google are încredere că fișierul reprezintă o amenințare pentru computer.

Într-un exemplu, un avertisment Chrome spune: „Acest fișier este înșelător și poate aduce modificări neașteptate dispozitivului dvs.”.
„Aceste două niveluri de avertismente se disting prin iconografie, culoare și text pentru a facilita utilizatorilor să facă rapid și cu încredere cea mai bună alegere pentru ei, în funcție de natura pericolului”, spune compania.

Conform testelor Google, modificările au dus la „schimbări semnificative în comportamentul utilizatorilor, inclusiv mai puține avertismente ocolite, avertismente luate în considerare mai rapid și, în ansamblu, o protecție mai bună împotriva descărcărilor rău intenționate”.
Sistemul de avertizare utilizează serviciul Safe Browsing de la Google, care scanează fișierele și descărcările pentru a depista programele malware. În mod implicit, utilizatorii Chrome sunt setați la nivelul „Protecție standard”.

Cu toate acestea, un utilizator poate, de asemenea, să treacă Safe Browsing la cel mai înalt nivel de protecție optând pentru nivelul „Protecție îmbunătățită”, care scanează în timp real descărcările și site-urile potențial periculoase, deși datele trebuie să fie trimise serverelor Google pentru inspecție.
Anterior, compania solicita utilizatorilor să trimită fișierele sau link-urile suspecte către Google Safe Browsing pentru scanare aprofundată înainte de deschidere. Dar într-o postare pe blog miercuri, compania a menționat: „Am trecut recent la scanări profunde automate pentru acești utilizatori, mai degrabă decât să solicităm de fiecare dată. Acest lucru va proteja utilizatorii de descărcările riscante, reducând în același timp frecarea cu utilizatorul.”

Cealaltă schimbare este că Google extinde scanările malware la arhivele criptate, care necesită o parolă pentru a fi deschise. Hackerii folosesc adesea aceste arhive criptate, cum ar fi fișierele .zip sau .rar, pentru a-și ascunde programele malware de scanările antivirus.
Atacul va fi declanșat doar atunci când utilizatorul neatent deschide arhiva și rulează programul sau fișierul din interior. Ca răspuns, Google spune că nivelul de protecție îmbunătățit pentru Chrome „va solicita acum utilizatorului să introducă parola fișierului și să o trimită împreună cu fișierul la Safe Browsing, astfel încât fișierul să poată fi deschis și să poată fi efectuată o scanare aprofundată”.
„Fișierele încărcate și parolele fișierelor sunt șterse la scurt timp după ce au fost scanate, iar toate datele colectate sunt utilizate doar de Safe Browsing pentru a oferi o protecție mai bună la descărcare”, adaugă compania.
Pentru utilizatorii de pe nivelul „Protecție standard”, Chrome va declanșa, de asemenea, o solicitare de a introduce parola arhivei descărcate. Dar, în acest caz, fișierul arhivă și parola nu vor fi trimise către Google. În schimb, „atât fișierul, cât și parola rămân pe dispozitivul local și numai metadatele conținutului arhivei sunt verificate cu Safe Browsing”, spune compania. „Ca atare, în acest mod, utilizatorii sunt încă protejați atâta timp cât Safe Browsing a văzut și a clasificat anterior malware-ul”.
Pe desktop, utilizatorii își pot configura protecțiile Safe Browsing făcând clic pe pictograma cu trei puncte din colțul din dreapta sus și navigând la Setări > Confidențialitate și securitate > Securitate.