Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională a elaborat Cadrul Național de Interoperabilitate, în vederea implementării Strategiei Naționale Agenda Digitală 2020, document elaborat în conformitate cu normele actuale ale cadrului european de interoperabilitate.
Cadrul Național de Interoperabilitate (CNI) își propune să direcționeze sectorul public spre maximizarea beneficiilor și reducerea sarcinii costurilor derivate din toate investițiile tehnologice, prin introducerea unor instrumente IT&C flexibile, care să fie reutilizabile și interoperabile.
Cadrul Național de Interoperabilitate va asigura nu doar transferul informațiilor pe suport electronic între autoritățile și instituțiile publice, ci și între acestea și cetățean, respectiv, mediul de afaceri. Această măsură va avea două efecte așteptate: pe de o parte scăderea sarcinii administrative, iar pe de altă parte, scăderea timpului alocat de cetățean și mediul de faceri pentru obținerea serviciilor publice.
Totodată, interoperabilitatea poate conduce la o furnizare mai eficientă a serviciilor publice către cetățeni și companii prin facilitarea dezvoltării serviciilor de tip one stop shop și prin scăderea costurilor pentru administrația publică, companii și cetățeni.
Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională supune consultării publice acest document, în vederea elaborării formei finale, care urmează a fi aprobată de Guvernului României
Obiectivul general al Cadrului Național de Interoperabilitate (CNI) este:
• de a promova și sprijini furnizarea serviciilor publice în România, prin dezvoltarea interoperabilității interinstituționale, inter-sectoriale și transfrontaliere;
• de a ghida autoritățile și instituțiile administrației publice în furnizarea de servicii publice către cetățeni și mediul de afaceri.
Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) a identificat nevoia realizării unui cadru de interoperabilitate riguros pentru toate structurile guvernamentale.
Având în vedere dezvoltarea TIC, precum și necesitatea introducerii TIC în actul de guvernare, potrivit angajamentelor internaționale și interne, și luând în considerare prioritățile din Strategia Națională Agenda Digitală pentru România 2020 (SNADR), necesitatea unei politici unice guvernamentale și a unor standarde comune la nivelul întregii administrației publice în domeniul IT, Coordonatorul pentru Tehnologia Informației va asigura definirea unei viziuni unitare în domeniul guvernării electronice.
Cadrul Național de Interoperabilitate are ca scop asigurarea interoperabilității serviciilor publice electronice la nivel național și European utilizând cele mai bune practici deja existente la nivel internațional și care au fost deja aplicate de alte state membre UE.
Obiective:
• Promovarea în cadrul administrației publice a utilizării activelor TIC partajate și reutilizabile care să poată fi utilizate de către serviciile publice pe tot teritoriul național cu efort minim;
• Promovarea unei abordări standardizate pentru implementarea serviciilor și aplicațiilor;
• Facilitarea furnizării unor servicii către beneficiari (cetățeni, administrație publică, companii) care să fie construite pe o abordare ce pune utilizatorul în centrul funcționării și utilizează sistemul one stop shop;
• Facilitarea implementării unor sisteme informatice transparente și sigure;
• Asigurarea interoperabilității dincolo de granițele României (în cadrul granițelor UE), pentru facilitarea schimbului de informații și pentru a beneficia de schimbul de bune practici internaționale care au fost deja aplicate de către alte state membre UE.
Cadrul Național de Interoperabilitate propune un set de definiții, principii, recomandări, instrumente și linii directoare pentru a sprijini administrația publică din România în implementarea sistemelor informatice interoperabile.