Carrefour a deschis în Orientul Mijlociu primul supermarket automatizat, fără casieri, prezentând viziunea sa pentru viitorul industriei într-un mall din Dubai.
La fel ca magazinele alimentare fără vânzatori ale Amazon, deschise în 2018, mini supermarrketul Carrefour arată ca orice magazin obișnuit, plin de băuturi răcoritoare și gustări.
Dar ascuns printre raioanele familiare se află un sistem sofisticat care urmărește mișcările cumpărătorilor, eliminând cozile la case și permițând oamenilor să ia produsele cu care vor ieși. Doar cei cu aplicația de a smartphone a magazinului pot intra. Plata produselor se face prin intermediul aplicației MAF Carrefour, pe care clienții vor trebui să o descarce înainte de a intra. Fiecare articol ridicat din magazinul Carrefour este apoi adăugat automat la un coș de cumpărături digital, iar achiziția se finalizează pur și simplu ieșind din supermarket.
Aproape o sută de camere de supraveghere mici acoperă tavanul. Nenumărați senzori acoperă rafturile. La cinci minute după ce cumpărătorii pleacă, pe telefoanele lor sunt trimise chitanțe pentru orice au pus în sacoșă.
„Așa va arăta viitorul”, a declarat pentru Associated Press, Hani Weiss, CEO al retailulerului Majid Al Futtaim, franciza care operează Carrefour în Orientul Mijlociu. „În viitor credem în magazinele fizice. Cu toate acestea, credem că experiența se va schimba ”.
Magazinul experimental, denumit Carrefour City+, este cea mai recentă completare a domeniului în creșterea automatizării produselor cu amănuntul. Marii comercianți cu amănuntul din întreaga lume combină software-ul de învățare automată și inteligența artificială pentru a reduce costurile forței de muncă, a elimina iritarea cauzată de cozile lungi și a colecta date critice despre comportamentul de cumpărături.
„Folosim (datele) pentru a oferi o experiență mai bună în viitor … prin care clienții nu trebuie să se gândească la următoarele produse pe care le doresc. Toate informațiile sunt utilizate intern pentru a oferi o experiență de cumpărături mai bună.”
a spus Weiss.
Clienții trebuie să acorde Carrefour permisiunea de a colecta informațiile lor, a spus Weiss, pe care compania promite să nu le împărtășească. Însă ideea ca un mare vânzător cu amănuntul să colecteze șiruri de date despre obiceiurile cumpărătorilor a ridicat deja probleme de confidențialitate în Statele Unite, unde Amazon operează acum mai multe astfel de magazine futuriste, cunoscute sub numele de Amazon Go. Asta este mai puțin probabil să devină o dezbatere publică în Emiratele Arabe Unite autocrate, unde se află una dintre cele mai mari concentrații de camere de supraveghere pe cap de locuitor din lume.
Odată cu pandemia care îi obligă pe marii comercianți cu amănuntul să reevalueze viitorul, mulți investesc din ce în ce mai mult în automatizare – o viziune care amenință pierderile severe de locuri de muncă în întreaga industrie. Dar Carrefour a subliniat că lucrătorii umani, cel puțin pe termen scurt, ar fi totuși necesari pentru a „sprijini clienții” și a asista mașinile.
„Nu există viitor fără oameni”, a spus Weiss.
Astfel de sisteme automate sunt deja prezente și in hypermarketurile din România, unde comercianții au implementat deja casele automate. Carrefour ofera posibilitatea rapida prin aplicația sa de a scana codurile de bare ale produselor pentru a afla pretul lor, pentru a adauga in cosul de cumparaturi si a stii exact cat au de plata la final.