Cele mai mari case de discuri din lume dau în judecată companii de AI pentru drepturi de autor.
Cele mai mari case de discuri din lume au intentat procese împotriva a două start-up-uri de inteligență artificială (IA) pentru încălcarea drepturilor de autor, într-un caz care ar putea deveni de referință. Companii precum Sony Music, Universal Music Group și Warner Records susțin că Suno și Udio au comis încălcări ale drepturilor de autor la o scară „aproape inimaginabilă”.
Acestea afirmă că software-ul celor două firme fură muzică pentru a „produce” lucrări similare și solicită compensații de 150.000 de dolari per lucrare. Suno nu a răspuns la solicitările de comentarii. Udio a declarat într-o postare pe blog marți că nu este „deloc interesată de reproducerea conținutului”.
Procesele, anunțate luni de Asociația Industriei de Înregistrări din America, fac parte dintr-un val de acțiuni legale din partea autorilor, organizațiilor de știri și altor grupuri care contestă drepturile firmelor de AI de a folosi lucrările lor.
Suno, cu sediul în Massachusetts, a lansat primul său produs anul trecut și susține că peste 10 milioane de oameni au folosit instrumentul său pentru a crea muzică. Compania, care are un parteneriat cu Microsoft, percepe o taxă lunară pentru serviciul său și a anunțat recent că a strâns 125 de milioane de dolari de la investitori.
Udio, cunoscută și sub numele de Uncharted Labs, cu sediul în New York, este susținută de investitori de capital de risc de renume precum Andreessen Horowitz. Aceasta a lansat aplicația sa publicului în aprilie, obținând faimă aproape instantanee pentru crearea piesei parodice „BBL Drizzy”, legată de conflictul dintre artiștii Kendrick Lamar și Drake.
În trecut, firmele de AI au susținut că utilizarea materialelor lor este legitimă în conformitate cu doctrina „fair use”, care permite utilizarea operelor protejate de drepturi de autor fără licență în anumite condiții, cum ar fi pentru satiră și știri. Susținătorii au comparat învățarea automată a instrumentelor de AI cu modul în care oamenii învață citind, auzind și văzând lucrări anterioare.
Udio a declarat că sistemul său a fost „explicit conceput pentru a crea muzică reflectând idei muzicale noi”. A adăugat că a „implementat și continuă să rafineze filtre de ultimă generație pentru a asigura că modelul nostru nu reproduce opere protejate de drepturi de autor sau vocile artiștilor”.
„Susținem tehnologia noastră și credem că AI generativ va deveni o componentă de bază a societății moderne,” a declarat compania.
Însă, în plângerile depuse la tribunalul federal din Massachusetts și New York, casele de discuri susțin că firmele de AI pur și simplu câștigă bani din copierea pieselor.
„Utilizarea aici este departe de a fi transformativă, deoarece nu există un scop funcțional pentru… [modelul] AI de a ingera Înregistrările Protejate de Drepturi de Autor, în afară de a produce noi fișiere muzicale concurente,” se arată în plângeri.
Plângerile afirmă că Suno și Udio produc lucrări precum „Prancing Queen” pe care chiar și cei mai devotați fani ABBA ar avea dificultăți să le deosebească de o înregistrare autentică a trupei.
Cântecele citate în procesul împotriva Udio includ „All I Want for Christmas is You” de Mariah Carey și „My Girl” de The Temptations.
„Motivul este evident comercial și amenință să înlocuiască arta umană autentică care este în centrul protecției drepturilor de autor,” au declarat casele de discuri în procese.
Acestea au spus că nu există nimic despre AI care să scuze firmele de la „respectarea regulilor” și au avertizat că „furtul în masă” al înregistrărilor amenință „întregul ecosistem muzical”.
Procesele vin la doar câteva luni după ce aproximativ 200 de artiști, inclusiv Billie Eilish și Nicki Minaj, au semnat o scrisoare cerând oprirea utilizării „prădătoare” a inteligenței artificiale (AI) în industria muzicală.