Oamenii de știință de la Universitatea din Leeds au descoperit că un joc 20 de minute pe castile de realitate virtuala a cauzat probleme de vedere si de echilibru pentru jucătorii cu vârste între opt până la 12 ani.
Cercetătorii au avertizat că dispozitivele de realitate virtuală ar putea prezenta riscuri utilizatorilor, în special copiilor. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Leeds, cred ca utilizarea continua a seturilor de VR ar putea declansa probleme de vedere si echilibru la tineri, daca nu se fac schimbari in dispozitive.
Avertismentul vine in contextul in care companii importante, printre care Facebook și Google, au planuri de a se extinde puternic în domeniu, în timp ce companiile de hardware au început să promoveze dispozitive care transformă telefoanele mobile în dispozitive VR cu ajutorul unor ochelari montați pe cap.
Studiul realizat de cercetătorii de la Leeds – care au lucrat în strânsă colaborare cu companiile britanice de VR – este unul dintre primele care a analizat impactul setărilor de realitate virtuală asupra utilizatorilor.
„Într-un dispozitiv VR, o lume virtuală tridimensională este afișată pe un ecran 2D și care pune presiune asupra sistemului vizual uman”, a declarat Mark Mon-Williams, profesor de psihologie cognitivă la Universitatea din Leeds. La adulți, acest lucru poate duce la dureri de cap și la oboseala a ochilor. In ceea ce priveste copiii, consecințele pe termen lung sunt pur și simplu necunoscute. ”
În studiul lor, echipa de la Universitatea din Leeds, condusă de Faisal Mushtaq, expert în cercetarea performanței umane, a analizat 20 de copii cu vârste cuprinse între opt și 12 ani, în timp ce ei au jucat un joc de 20 de minute care implica imersarea într-o lume a realității virtuale. Copiii au fost examinați după fiecare joc pentru a se vedea ce reactii au.
Cercetatorii au descoperit ca nici un copil nu a suferit o deteriorare grava a vederii lor. Cu toate acestea, în două cazuri, stereo-acuitatea lor – capacitatea de a detecta diferențele în distanțe – a fost întreruptă, în timp ce un alt copil a arătat o „înrăutățire drastică” a echilibrului imediat după terminarea jocului VR. Aceste efecte au fost de scurtă durată, dar au fost totuși vizibile, chiar dacă copiii au fost imersați pentru o perioadă scurtă de timp în lumea realității virtuale.
„Acest studiu prezintă una dintre primele investigații privind impactul utilizării VR asupra viziunii și echilibrului copiilor”, a spus Mushtaq. „Stabilirea bazei de date științifice privind utilizarea în condiții de siguranță este importantă dacă dorim să ne asigurăm că copiii beneficiază de toate posibilitățile interesante oferite de VR”.
Nerespectarea problemelor ar putea conduce la daune fiziologice la copii, ceea ce ar putea limita adoptarea in masa a dispozitivelor VR. Realitatea virtuală este de așteptat să devina o forță dominantă în tehnologia internă și industrială în deceniile următoare, deoarece inginerii și oamenii de știință au în vedere un viitor în care oamenii interacționează prin căști care par să ofere perspective tridimensionale.
Sute de companii produc acum jocuri și aplicații VR. Producătorii de filme explorează potențialul pentru documentare și animație, iar Facebook și YouTube ofera deja videoclipuri de 360 de grade. Jocurile pe calculator, cum ar fi Call of Duty, se bucură acum din ce în ce mai mult de jucători care se scufundă complet în jocurile lor prin purtarea căștilor VR, în loc să urmărească desfășurarea jocului pe un ecran sau pe un computer.
Utilizarea VR se extinde, de asemenea, semnificativ în învățământul superior. Studenții la Facultatea de Stomatologie a Universitatii din Leeds sunt instruiți să examineze dinții care apar în fața lor cu ajutorul unei casti VR, de exemplu. În mod similar, studenții din domeniul medical pot studia tumori și răni care sunt supuși unui astfel de test.
Dar actuala expansiune rapidă in domeniu nu ar trebui să se bazeze doar pe crearea de computere tot mai rapide și pe ecranele mai bune, în special atunci când aceste dispozitive sunt destinate copiiilor: „Trebuie să existe o înțelegere a modului în care copiii interacționează cu o rețea virtuală : cum se concentrează asupra obiectelor și asupra modului în care acestia înțeleg distanțele din lumea respectivă. Punctul crucial este că trebuie să abordăm aceste probleme acum prin proiectarea dispozitivelor VR astfel încât să nu provoace probleme de vedere sau echilibru”, mai adauga Faisal Mushtaq.