Rețeaua de minerit „Bitcoin” utilizează mai multă energie electrică într-un an decât întreaga Irlandă, potrivit statisticilor publicate în momentul în care moneda a depasit pentru prima dată valoarea de 9.000 de dolari.
Potrivit celor de la Digiconomist, utilizarea estimată a puterii rețelei bitcoin, care este responsabilă pentru verificarea tranzacțiilor efectuate cu criptomoneda, este de 30,14 TWh pe an, ceea ce depășește puterea altor 19 țări europene. La o folosire continua a puterii de 3,4 GW, rețeaua consumă de cinci ori mai multă energie electrică decât cea produsă de cel mai mare parc eolian din Europa, London Array din estul orașului Thames, de 630 MW.
La aceste niveluri de consum de energie electrică, fiecare tranzacție individuală de tip bitcoin utilizează aproape 300 KWh de energie electrică – suficientă pentru a fierbe în jur de 36.000 cazane pline cu apă. Deși consumul de energie al altor rețele de plăți este mai greu de izolat, unul dintre cele două centre de date americane ale Visa se bazează pe aproximativ 2% din puterea solicitată de bitcoin. Spre comparatie, cele două centre de date ale VIsa desfășoară aproximativ 200 de milioane de tranzacții pe zi in timp ce rețeaua Bitcoin se ocupă de mai puțin de 350.000.
Resursele astronomice folosite de reteaua Bitcoin reflecta o fateta a modului în care rețeaua Bitcoin se protejează împotriva fraudelor. În lipsa unei autorități centralizate care să confirme tranzacțiile, bitcoinul este susținut în schimb de „mineri”, care au pus calculatoarele specializate să lucreze prin probleme de calcul extrem de puternice. Rezolvarea acestor probleme recompensează minerul, încredințîndu-i aproape un sfert de milion de dolari în biți și verifică toate tranzacțiile efectuate în ultimele 10 minute.
Pe masura ce pretul bitcoinului creste, la fel si valoarea recompensarii, ceea ce inseamna ca mai multi mineri pun mai multe calculatoare sa ruleze in reteaua de minerit. Dar, deoarece prețul mărfurilor bitcoin nu crește neapărat în funcție de numărul de tranzacții, această deconectare poate însemna că moneda utilizează o cantitate semnificativă de putere per tranzacție în perioade de prețuri ridicate.
Valoarea unui bitcoin sa apropiat de 10.000 de dolari pe 27 noiembrie, moneda a continuand să crească în cel de-al treilea boom semnificativ din istoria sa. În perioadele anterioare de creștere susținută, în 2013 și 2014, fiecare s-au încheiat cu recompense substanțiale, ceea ce a facut ca multi experti sa considere ca a fost vorba de un boom speculativ.