Cat de atenti sunt tinerii cu datele personale atunci cand navigheaza pe internet ?

Now Reading
Cat de atenti sunt tinerii cu datele personale atunci cand navigheaza pe internet ?


În România, există peste 9.500.000 de utilizatori ai rețelei sociale Facebook. Dintre aceștia 9,24% sunt copii cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani, 21,47% tineri între 18 și 24 ani, iar 26,83% persoane între 25 și 34 de ani. Mai mult decât atât, rata de adopție a Facebook este de aproape 93,19% în rândul persoanelor cu vârste între 15 și 24 de ani.

Utilizatorii folosesc Facebook pentru a împărtăși cu ceilalți poveștile lor, felul în care ei văd lumea și pentru a fi în contact cu prietenii, familia și apropiații. Aceste oportunități sunt foarte atractive pentru tineri care își dublează de multe ori activitatea din viața reală în spațiul online. Însă, utilizarea frecventă și interacțiunea crescută pe rețelele sociale, fără o informare prealabilă adecvată poate duce la situații de risc precum cyberbullying-ul, înstrăinarea datelor personale sau crearea unei imagini online defăimătoare.

Cu toate acestea, atunci cand stau pe internet, tinerii sunt adesea neglijenti cu datele lor personale si, astfel, isi pun in pericol identitatea lor digitala. Un alt pericol atunci cand navigheaza pe web-ul din intreaga lume este hartuirea cibernetica.

Pentru a educa utilizatorii de internet asupra pericolelor la care se expun Uniunea Europeana sustine in fiecare an Safer Internet Day (SID). Începuta cu o inițiativă a proiectului EU Safeborders în 2004 și reluată de rețeaua Insafe ca una dintre cele mai vechi acțiuni din 2005, Ziua Safer Internet a crescut dincolo de zona geografică tradițională și este acum sărbătorită în aproximativ 130 de țări din întreaga lume.

PUBLICITATE

safer internet 2018

De la cyberbullying la rețelele sociale, Ziua pentru Internet mai sigur urmărește în fiecare an creșterea gradului de conștientizare a aspectelor online emergente și alege un subiect care să reflecte preocupările actuale. Editia din acest an, s-a desfasoara sub sloganul “Creati, conectati si impartasiti respectul: Un Internet mai bun incepe cu dvs.” si a avut scopul de a face utilizatorii constienti de pericolele Internetului. Pentru a marca aceasta zi europeana de actiune, firme de securitate sau producatori antivirus precum G DATA, s-au implicat prin ofererirea de sfaturi de securitate si au demonstrat modul in care utilizatorii de Internet isi pot pastra controlul asupra datelor lor.

Ransomware, phishing, hartuire cibernetica – lista amenintarilor pe Internet este lunga. Utilizatorii pot deveni rapid victime ale atacurilor reusite, iar apoi trebuie sa gestioneze pierderea datelor lor personale sau alte consecinte importante.

“Multi utilizatori de Internet nu iau in serios securitatea propriei identitati digitale, deoarece nu sunt constienti de riscuri sau nu se considera a fi tinte intersectoriale de atac pentru infractorii cibernetici. Acest lucru face ca atacurile de succes sa fie deosebit de usoare pentru faptuitori “, explica Tim Berghoff, G DATA Security Evangelist. “Utilizatorii se pot proteja impotriva atacurilor online, a agresiunii cibernetice si a altora similare, urmand cateva sfaturi simple de securitate.”

Sfaturi de securitate pentru utilizatorii de Internet

– Inchideti bresele de securitate: ar trebui sa utilizati update-urile pentru a va asigura ca sistemul de operare, software-ul si aplicatiile pe care le utilizati sunt intotdeauna complet actualizate. Acest lucru va ajuta sa inchideti bresele de securitate pe care infractorii le-ar putea exploata.

– Protejati-va printr-o solutie de securitate: O solutie completa de securitate face parte din echipamentul de baza al oricarui computer. Aceasta nu ar trebui sa includa numai o protectie eficienta impotriva virusilor, ci si un filtru antispam, un firewall si o protectie in timp real impotriva amenintarilor online.

– Trimiteti-le direct in cosul de reciclare digital: Stergeti imediat e-mailurile spam si evitati sa deschideti in orice circumstante link-uri sau atasamente nesolicitate.

– Parole securizate: Pentru fiecare cont online, cum ar fi retelele sociale si serviciile de corespondenta, trebuie sa fie setata o parola separata. Aceasta ar trebui sa cuprinda o combinatie non-logica intre numere, majuscule si litere mici.

– Siguranta copiilor pe Internet: Parintii ar trebui sa-si invete copiii cum sa fie in siguranta pe Internet. Controalele parentale va pot ajuta sa preveniti accesul copilului la site-uri ce fac referire la droguri, violenta, pornografie, etc.

– Feriti-va de URL-uri scurte: Link-urile abreviate pot duce la o capcana malware. Utilizatorii ar trebui sa fie foarte atenti si, in mod ideal, sa nu acceseze adrese URL primite de la persoane straine.

– Nu dezvaluiti prea multe informatii despre dvs.: Utilizatorii retelelor sociale nu ar trebui sa dezvaluie prea multe informatii despre ei insisi si sa evite publicarea de informatii personale, cum ar fi adrese postale sau numere de telefon mobil in profilul lor.

– Nu toti utilizatorii de social media va sunt prieteni: Utilizatorii retelelor sociale primesc de multe ori cereri de prietenie de la persoane pe care nu le cunosc. Solicitarile de prietenie trebuie confirmate numai in cazul in care cunoasteti persoanele respective sau, in mod ideal, acestea va sunt si prieteni in viata reala.


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
IT MANIA