In urma cu ceva timp Bill Gates spunea ca: ”In viitor afacerile vor fi de doua feluri – pe internet sau deloc”, si iata ca acel viitor a devenit prezent. In momentul de fata, daca nu esti prezent online cu afacerea ta (indiferent de domeniul in care-ti desfasori activitatea), este ca si cum nu ai exista deloc pe piata respectiva.
Insa, intr-o lume atat de competitiva precum cea de astazi, sa existi in online nu mai este deloc suficient. Ca sa te dezvolti, ai nevoie sa fii cu un pas inaintea competitorilor si poti face asta, oferindu-le clientilor tai cea mai buna experienta online. User Experience (UX) te poate ajuta sa cresti sau te poate scoate definitiv de pe piata.
User Experience (UX) reprezinta experienta utilizatorului uman in conditiile interactiunii cu un produs, serviciu sau companie. In mediul online, UX contine perceptia, emotiile, atitudinea si comportamentul unui om atunci cand utilizeaza un website, o aplicatie sau un magazin online. Ca sa realizezi un UX bun ai nevoie ca un intreg sistem format din interfata, aspectul unui site, functionalitate si utilitate sa fie la cotele cele mai inalte.
Asadar, pentru orice afacere care-si desfasoara activitatea in mediul online, este extrem de important cum functioneaza site-ul companiei, cat de usor se gasesc informatiile de care utilizatorul are nevoie, cat de repede se incarca pagina de web, dar si cat de ”eye-catching” este aspectul/interfata respectivului site. Intreg sistemul trebuie sa functioneze bine astfel incat UX sa fie cat mai bun.
Si pentru ca in mediul online User Experience (UX) este primul lucru care conteaza, in spatele realizarii unui site sau a unei aplicatii exista o intreaga armata de specialisti care lucreaza impreuna pentru imbunatatirea gradului de utilizare a respectivului site/aplicatie. Fiecare buton trebuie sa fie la locul potrivit, trebuie sa aiba culoarea potrivita pentru a atrage atentia si a declansa decizia de cumparare, fiecare poza de pe site trebuie sa aiba dimensiunea corespunzatoare si fiecare informatie trebuie aiba claritatea necesara pentru a genera efectele scontate. Iar ca toate acestea sa se intample sunt necesare studii, analize complete si teste detaliate care sa ia in considerare mentalitatea utilizatorului si cerintele acestuia pentru un anume produs/serviciu.
In procesul de realizare a UX, trebuie implicate toate departamentele unei companii, pentru ca fiecare are de furnizat informatii importante legate de utilizatori si piata produselor respective. Un brainstorming cu departamentele de vanzari, call center, manageri de produs, programatori si business analysts poate fi de mare ajutor pentru ca fiecare dintre acestia pot oferi informatii clare despre preferintele si comportamentul utilizatorilor.
Totodata, se pot identifica mai usor probleme tehnice, functionale si operationale care impiedica realizarea unei experiente placute ale utilizatorilor in raport cu site-ul respectiv si produsele/serviciile prezentate acolo. Toata activitatea in raport cu ce se intampla pe site este atent monitorizat si analizat. De ce utilizatorii nu se aboneaza la newsletter, de ce utilizatorii parasesc unele pagini mai repede, de ce utilizatorii nu acceseaza niciodata unele pagini etc, toate aceste lucruri isi gasesc raspunsuri in sondaje de opinie, diverse statistici, analize de trafic si multe alte studii elaborate.
Citeste mai multe despre importanta User Experience (UX) pe risco.ro