Cat de mult mai conteaza viteza de internet fix in 2018 ?

Now Reading
Cat de mult mai conteaza viteza de internet fix in 2018 ?


Romania ramane in continuare tara care depaseste multe alte state mari dezvoltate cand vine vorba de viteza la internet . Ba mai mult am fost chiar subiect de campanie electorala in Statele Unite iar asta ne-a facut sa fim mandrii.

In anul 2018, vitezele conexiunilor la internet par mai putin importante pentru abonati decat stabilitatea unui serviciu care sa mearga fara intreruperi. Recunosc din start, fara sa para ca sunt partinitor ca atunci cand cei de la RCS-RDS au ajuns cu infrastructura lor de fibra optica, m-am simtit ca un urs care a reusit sa puna mana pe un borcan de miere.

Apetitlul romanilor pentru internet si servicii de telecomunicatii si competitia de pe piata au avut un singur castigator: clientii. Din pacate pentru a avea parte de servicii de calitate  inseamna ca operatorii de pe piata trebuie sa faca anumite investitii in infrastructura. Daca pana acum ceva ani fiecare operator lucra pe cont propriu, relaxarea legislatiei in vigoare a creat cadrul perfect pentru incheierea de parteneriate intre operatori, fiecare avand acces la infrastructura celuilalt.

Telekom si Orange au incheiate parteneriate, Vodafone si Telekom, in trecut RCS-RDS a avut incheiat un acord pentru DigiMobil, UPC urmeaza sa ajunga in curtea Vodafone si asa mai departe.


In conditiile de fata, e destul de greu de analizat care operator ofera cele mai mari viteze de internet pentru ca trebuie sa ne intrebam daca operatorul respectiv foloseste propria infrastructura sau a altui operator.

In alta ordine de idei RCS-RDS anunta ca timp de trei luni de zile abonatii existenti cat si cei noi vor beneficia de upgrade gratuit la urmatorul tip de abonament de internet. Mai exact abonatii Fiberlink 300 (ce ofera viteze maxime de 300 mbps) vor fi trecuti la abonamentul Fiberlink 500 (ce ofera viteze maxime de 500 mbps) in timp ce abonatii Fiberlink 500 vor fi trecuti la abonamentul Fiberlink 1000  (viteze maxime de 940 mbps).

Analizand piata, iata cum stau ofertele principalilor operatori de la noi pentru abonamentele de internet fix:

  • RCS-RDS ofera o viteza maxima de internet de 1 Gbps la un pret de 39 de lei/luna
  • UPC ofera viteze maxime de internet de 500 mbps la un pret de 49 de lei/luna
  • Telekom ofera viteze maxime de 1000 mbps la un pret de 67 de lei/luna (in pachet ce include si abobament TV)
  • Orange ofera viteze maxime de 1000 mbps la un pret de 51 de lei/luna
  • Akta ofera viteze de internet maxime de 100 mbps la un pret de 71 de lei/luna

Ce ar trebui sa stii insa despre vitezele de internet oferite de operatorii de telecomunicatii. In primul rand reteaua de fibra optica din Romania acopera in principal marile orase si zonele limitrofe, motiv pentru care nu toti romanii au acces la viteze de internet superioare.

Conform statisticilor ANCOM, numărul total al conexiunilor la internet fix din România a ajuns la 4,8 milioane la finalul anului 2017, înregistrând o creștere anuală de 7%. Majoritatea conexiunilor de internet fix (67%) permit viteze de cel puțin 100Mbps, 11% între 30-100Mbps, 13% între 10-30 Mbps, doar 9% fiind conexiuni cu viteze de până în 10Mbps.

Vitezele sunt cele maxime, ele putand fi atinse in conditii precum: calculatoare cu procesoare performante si placi de retea care sa suporte astfel de viteze de internet si de asemenea prin conectarea unui cablu de retea. Daca folositi un router wireless vitezele ce pot fi atinse sunt conditionate de perfomanta echipamentului de retea instalat dar si de structura peretilor din casa, acoperire si de numarul de dispozitive conectate la router.

Asadar, daca nu sunteti un utilizator care descarca de pe internet filme si jocuri piratate, aveti sesiuni de gaming sau livestreaming , folositi servicii de video on demand (HBO GO, Netflix) plata unui abonament lunar maxim nu este neaparat justificata. In 2018, viteza de internet maxima nu este neaparat principalul motiv pentru care ar trebui sa alegeti un abonament, ci stabilitatea retelei operatorului ales.

 


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
Bogdan Chirea