Era in care pentru a obține un credit trebuia să ajungi la sediul unei bănci cu adeverinte, acte, giranți și alte cele a apus de mult. Acum nu doar băncile se oferă să îți permită să obții un credit în mod online ci și o listă generoasă de IFN-uri.
Românii preferă să apeleze la credite rapide pentru că le permit să-și rezolve diferite urgențe sau situații neprevăzute și nici nu e de mirare: aceste împrumuturi vin, de regulă, cu o perioadă scurtă de creditare, cerințe minime pentru acordare și, mai ales, cu finanțare rapidă. Evident, aceste credite sunt recomandate pentru sume mici și trebuie să știi că dobânzile sunt mult mai mari decât în cazul creditelor bancare.
Dar cât de rapide sunt, de fapt aceste ? Acesta a fost subiectul celei mai recente analize realizate de echipa Volt. Studiul testează durata obținerii unui credit rapid de la principalele IFN-uri din România. Acesta ia în calcul 13 IFN-uri care oferă credite online şi le compară din perspectiva întregului flux de creditare: de la actele necesare pentru împrumut, completarea aplicației de credit și până la etapa finală, în care clientul primește banii în cont sau direct de la agent, acasă.
Cât de repede primești oferta de credit?
Obținerea unei oferte de credit este cel mai important pas în procesul de creditare online, întrucât este momentul în care solicitantul află dacă se califică sau nu pentru împrumutul dorit și ce sumă poate accesa. Există IFN-uri care analizează foarte rapid dacă acesta este eligibil și îi pot oferi oferta de credit pe loc, în vreme ce în alte cazuri poate dura ore sau chiar zile până la primirea ofertei.
Timpul petrecut în așteptarea ofertei poate varia de la puțin peste 1 minut, în cazul Ocean Credit, și până la câteva zeci de ore, așa cum este cazul IFN-urilor care au o abordare tradițională, ce implică vizita agentului la domiciliu, sau un flux de creditare mai greoi.
Cât de rapid este transferul banilor, după aprobarea creditului
Momentul aprobării creditului și semnării contractului nu coincide întotdeauna cu momentul încasării banilor. Studiul a testat rapiditatea celor 13 IFN-uri și din perspectiva transferului propriu-zis, pentru a identifica cea mai rapidă metodă de a intra în posesia banilor.
Transferul direct pe card, opțiune preferată de IFN-uri precum Ocean Credit, Mobilo, VivaCredit, Credius sau Mozipo, îți asigură primirea banilor în câteva secunde sau minute, indiferent de oră și de banca la care ai cardul.
Opțiunea de virare a banilor în contul bancar este mai lentă, fiind condiționată de mai mulți factori. Fiind un transfer interbancar, banii pot ajunge în câteva ore sau chiar a doua zi, dacă transferul are loc între bănci diferite sau spre finalul programului de lucru.
Primirea împrumutului la domiciliu este o soluție lentă în comparație cu plata direct pe card, iar durata propriu-zisă de livrare a banilor variază de la caz la caz (în funcție de sincronizarea programului clientului cu programul de lucru al IFN-urilor, zona în care clientul locuiește etc). În cele mai bune cazuri, am fost plăcut surprinși să descoperim că, după aprobare, agenții ne-au adus banii în 30-60 de minute. În vreme de pandemie, poate fi o opțiune mai puțin sigură, dar în mod normal este o variantă preferată de cei care au dificultăți la completarea procesului de împrumut 100% online.
De la completarea cererii la banii în cont: cât timp a durat întregul proces?
Fiecare cerere de credit rapid începe prin completarea unui solicitări pe website-ul IFN-urilor sau a unui formular de împrumut. Solicitantul parcurge mai multe etape: de la crearea unui cont de client, alegerea sumei dorite, a duratei creditului, furnizarea detaliilor despre situația financiară și până la completarea adresei de domiciliu sau a datelor cu caracter personal (cea mai intruzivă ni s-a părut întrebarea ‘La ce vei folosi banii/ Pentru ce ai nevoie de acest împrumut?’).
Odată obținută oferta de credit, urmează ultimii pași pentru a intra în posesia banilor: finalizarea cererii de credit și semnarea contractului de împrumut.
Pentru rezultatele finale ale experimentului, studiul a luat în calcul: timpul de completare a cererii (online sau acasă, împreună cu agentul), cât a durat până la primirea ofertei de credit, timpul scurs până la aprobare și, evident, transferul banilor. Iată cât de rapid a fost întregul proces:
De câte documente ai nevoie pentru a lua un credit rapid?
Când te gândești la un credit rapid, îți imaginezi desigur un proces mult mai prietenos decât cel de la bancă, process în care ai nevoie de foarte puține documente justificative. Până la urmă, acesta este unul dintre motivele pentru care apelezi la un IFN.
Doar 4 din cele 13 IFN-uri acordă împrumuturi doar cu buletinul.