Romania se poate lauda ca fiind una din tarile care are una din cele mai bune viteze de internet din lume, reusind sa surclaseze tari puternic dezvoltate precum Statele Unite. Cand vorbim insa de numarul de utilizatori si disponibilitatea conexiunilor de internet pe teritoriul tarii, atunci situatia se schimba.
Potrivit unui raport publicat de ANCOM (Autoritatea de reglementare in comunicatii, n.r.) in 6358 de localitati din tara, in care traiesc peste 2,75 milioane de romani, nu exista la sfarsitul anului trecut nici o retea de acces sau de distributie pentru internet fix de mare viteza, care sa asigure viteze de transfer de minim 30 Mbps.
Studiul a fost realizat pentru a veni in sprijinul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), institutie care coordoneaza implementarea unor programe de dezvoltare a infrastructurii in banda larga (broadband) in zonele rurale.
ANCOM a transmis un chestionar catre operatorii de comunicatii electronice din Romania pentru a realiza o lista cu localitatile din Romania cu acces la internet, primind raspunsuri din partea a 1.006 dintre acestia.
Rezultatele studiului au relevat ca in 6457 de localitati din Romania, cu o populatie de peste 2,85 milioane locuitori, nu exista retele de acces la internet de mare viteza. In 6610 localitati din Romania (avand o populatie de peste 3,03 milioane locuitori) nu exista retele de distributie pentru internet de mare viteza. In final, in 6358 de localitati din tara noastra nu exista nici retele de acces si nici de distributie pentru internet de mare viteza. Cu alte cuvine, peste 2,75 milioane locuitori din populatia tarii nu au acces la servicii de internet de mare viteza.
In lista rezultata din studiul ANCOM nu au fost incluse localitatile care fac obiectul altor proiecte finantate din fonduri publice al caror scop este realizarea de retele de comunicatii electronice, fiind previzibil ca in viitorul apropiat aceste localitati vor avea acces la serviciile de comunicatii electronice in banda larga de mare viteza.
Lista localitatilor rezultata din studiul ANCOM este publicata spre consultare pe pagina de internet a Autoritatii, aici.