O poza recenta in care a fost surprins CEO-ul Mark Zuckerberg acoperindu-si camera web a calculatorului sau cu o banda adeziva din motive de securitate a facut valuri pe internet.
Cu toate astea, fondatorul celebrei retele de socializare nu este singura persoana din lume care apeleaza la astfel de obiceiuri. Mai multe studii Kaspersky Lab arata ca prea putini utilizatori sunt constienti de riscuri iar multi folosesc metodele gresite pentru a se proteja de pericolele din mediul online.
Studiile arata ca utilizatorii de Internet apeleaza la diferite metode pentru a-si proteja intimitatea. Unul din cinci utilizatori (20%) recunoaste ca isi acopera camera web, in acest scop. Utila in sine, este important de stiut ca acoperirea camerei web nu poate impiedica interceptarea audio si proteja utilizatorii de a fi ascultati de hackeri sau alte grupari, in cazul in care cineva ar urmari acest lucru.
Peste un sfert dintre utilizatorii de Internet (28%) isi pastreaza datele “sensibile” pe dispozitive care nu au acces la Internet, crezand, in mod eronat, ca acest lucru va garanta protectia datelor. Desi teoria are o fundamentare logica si este esentiala pentru securizarea back-up-ului de date de efectele unui atac ransomware, chiar si fara o conexiune la Internet este posibil ca un dispozitiv sa fie infectat printr-un smartphone sau printr-un stick USB conectate la computer.
18% dintre cei chestionati recunosc ca incearca sa evite site-urile populare ca Google si Facebook din cauza informatiilor personale pe care le colecteaza, in ciuda faptului ca este o practica obisnuita, intalnita pe aproape toate site-urile.
Mai mult, 8% dintre respondentii “paranoici” au spus ca ascund computerul de alte persoane, chiar daca acest lucru nu ii va ajuta sa se protejeze de amenintarile de pe Internet. De asemenea, 7% dintre ei au spus ca introduc, apoi sterg datele cardului de credit, de mai multe ori, atunci cand platesc online, in incercarea de a pacali virusii.
Insa programele malware – in special cele de tip keyloggers (care copiaza tot ce se scrie pe tastatura) – nu pot fi pacalite astfel.
In vreme ce unii folosesc aceste metode extreme, dar neadecvate, statisticile arata ca alti utilizatori de Internet sunt total lipsiti de cunostinte despre mediul online.
Doar 23% dintre respondenti au spus ca se considera o potentiala tinta in mediul online, iar 23% au spus ca nu li se pare ca o solutie de securitate este necesara.